Szent Lajos Otthon hírei

Évnyitó kiállítás

Kiállításon lakóink

2022. január 6-án csütörtökön nyitották meg Martinovics Edit tájképeiből és Danicsek Dorottya portréiból készült kiállítását Lajosmizse Város Művelődési Házban. A látogatók nem csak vászonra készült festményeket, hanem használati tárgyakra készült műalkotásokat is megtekinthettek, mint például a szódásszifon, láda, kancsó vagy akár régi faablak. Lakóink közül sokan tanyán laktak, ezért hozzájuk igen közel áll a képek mondanivalója. A tanyasi táj,  a régi nádtetős ház, a pipacs mezők látványa régi emlékeket ébresztett. A kiállításon résztvevők lelkileg feltöltődve tértek vissza az otthonba.

A zene ereje is gyógyít - dr. Búza Valéria műsora

Dr. Búza Valéria férjével karácsonyi dalokat énekel

„Karácsony fényei, jöjjetek, 
szívünket békesség töltse meg: 
szeretnénk boldognak látszani, 
s lehetnénk egymásnak társai.”  /Balogh József/ 

Dr. Búza Valéria az otthon háziorvosa egész évben a lakók egészségéért dolgozik, azonban van egy nap az évben, amikor ünnepi műsorral kedveskedik az intézményben élő pácienseinek. Az idén férjével együtt idézték fel a karácsonyi hagyományokat és népszokásokat. Együtt énekelték a lakókkal a szebbnél szebb karácsonyi dallamokat. A műsoruk végeztével finomságokkal és gyümölcsökkel kínálták meg a jelenlévő nézőközönséget és kívántak nekik jó egészséget. 

Karácsony a Kereki Nótásokkal

Kereki Nótások

„Szálljon szívünkbe áldott akarat, 
Ez kösse egybe mind a kezeket. 
Karácsony édes ünnepén 
Te légy vendégünk: Jóság, Szeretet!” / Móra László/ 

Az ünnepi programsorozatot a Kereki Nótások műsora zárta szerda késő délután. A Kereki Nótások klubja 2012. december 4-én alakult meg Kerekegyházán 5 fővel. A Klub célja a városban élő férfiak közösségi életének megteremtése és a közös éneklés öröme. Cél a magyar nóta megszerettetése a fiatalabb generációval is, a legfiatalabb tagunk és a legidősebb tagunk közötti korkülönbség 60 év. 

Minden évben ellátogatnak hozzánk karácsony előtt, hogy megajándékozzák az itt élő idős lakókat. Ilyenkor a ház megtelik nótával és jókedvvel nincs olyan lakó, aki ne csatlakozna be egy- egy nótába vagy ne dúdolná azt. A műsor végén édességgel lepték meg a nézőközönséget a kórus tagjai. 

 

Karácsonyi ünnepség

Ünnepi műsor

„Bent álmok estje ünnepet mesél. 
Karácsonyest van. Angyalszó zenél. 
Parányi gyertyák lángja táncol égnek. 
Örvendj!... dicsőség!... zeng a boldog ének. 
A béke csendje templomot varázsol 
A szívekből, az eldugott tanyákból.” /Móra László/ 

Lakóink életében már december elején megkezdődik az ünnepi készülődés. A lakók segítenek a karácsonyi hangulat megteremtésében is, színes égőkkel és gömbökkel díszítik fel a fenyőfákat, és segítenek karácsonyi díszekbe öltöztetni a társalgót és az ebédlőt. Lélekben is készülünk persze az ünnepekre, a decemberi programjaink nagy része a karácsony körül forog: beszélgetünk a különféle hagyományokról és népszokásokról, ünnepi témájú filmeket vetítünk, történeteket olvasunk fel.  

Intézményünkben 2021. 12. 22-én tartottuk a karácsonyi ünnepségünket melyen dolgozóink versekkel és énekekkel ajándékozták meg a lakóinkat, hogy szebbé és meghittebbé tegyék az ünnepet. Az ünnepség után mindenki visszatért a szobájába, hogy átvegye az intézmény ajándékait, amelyet intézményvezetőnk, Ráczné Németh Teodóra és telephelyvezetőnk, Bertáné Szőrös Mária személyesen adtak át részükre. Dolgozóinkat pedig egy finom ebéd várta az ünnepi hangulatba öltözött ebédlőben.

 

A Szent Lajos Otthon karácsonyfái

Szépül a fenyőfa

"A karácsony a saját gyermekkorunkba röpít vissza." /Bernard Minier/ 

A karácsonyfa-állítás hagyománya a 16. században terjedt el a Németországban, mikor a keresztények elkezdtek feldíszített fenyőfákat állítani otthonaikban. Pesten az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben, ám elterjesztésében jelentős szerepe volt a Podmaniczky és a Bezerédy családoknak is. Az új szokás a városokban viszonylag gyorsan meghonosodott.  

Intézményünkben minden évben három fenyőfa kerül elhelyezésre, amelyeket lakóink díszítenek fel. Eközben karácsonyi dallamokat hallgatunk és egy-egy vers és ének is elhangzik. Lakóink szívében ilyenkor újraéled a családdal töltött karácsonyok emléke. 

 

XXI. Lajosmizsei Betlehemi Jászolkiállítás 

Jászolkiállításon

"Van egy nap - nagy nap! - az esztendőbe, 
Erőt merít a lelkem belőle. 
Te vagy e legszebb nap a világon 
Én édes ünnepem, kedves karácsony, 
Szép karácsony!" /Szabolcska Mihály/ 

Az idén is megrendezésre került a Betlehemi Jászolkiállítás melynek ünnepélyes megnyitóját 2021. 12. 07-én, kedden este tartották a helyi művelődési ház és könyvtárban. Az alkotásokat a ház kiállítófolyosóján tekinthették meg az érdeklődők. A Szent Lajos Otthon ebből az alkalomból mozaik technikával készült a szent családot ábrázoló képel képviseltette magát. A Betlehemek készítése egyben azt a célt is szolgálja, hogy a karácsonykor megemlékezzünk az Úr Jézus születéséről, és hogy tudnunk kell mi a felebaráti szeretet, a jóakarat és a békesség. Ennek az üzenetnek kell minden családhoz eljutnia. 

Negyedik gyertya lángja is felragyog...

Gyertyagyújtás ünnepség

"Negyedik is lángra lobban, 
kiviláglik tiszta fénye. 
Ott ragyog a csillagokban, 
s éled az ember REMÉNYe."  /Aranyosi Ervin/ 

A Szent Lajos Otthon adventi koszorúján mind a négy gyertya egyszerre ég ezen a napon, amelyről eszünkbe juthat a napkeleti bölcseket vezető betlehemi csillag ragyogása. Ha tehát már mindegyik gyertya ég, ez azt jelenti, hogy elérkezett a karácsony. Boldogan ünnepelhetjük Jézus Krisztus születését, a nekünk adott végtelen Szeretetet. Hallgassunk szívünkre és engedjük el múltbéli sérelmeinket, bocsássunk meg másoknak, és hagyjuk, hogy megszülessen szívünkben a remény és a tiszta feltétel nélküli szeretet.

 

Szörényi Gábor díj az odaadó, elhivatott munkáért

A díjazottak

A Katolikus Szeretetszolgálat Szörényi Gábor jezsuita papról elnevezett díját hálaadó szentmise keretében adták át Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia irodaházában december 17-én. 

A díjátadáson Vajda Norbert főigazgató nem tudott személyesen jelen lenni, ezért videóüzenetben köszöntötte a kitüntetetteket. Az ünnepség keretéül szolgáló szentmisét Burányi Roland atya celebrálta. Egy idézet segítségével rámutatott, hogy egy díjat sokkal inkább jellemez az, hogy kiről nevezik el és kik vehetik át, mint hogy kik alapították. A Szörényi Gábor-díj arról a kiváló jezsuita atyáról lett elnevezve, akinek a hite, reménye, szeretete, talpraesettsége a legnehezebb időkben is megmutatkozott. Az ’50-es években 11 ezer földönfutóvá lett szerzetestárs mellett és egy kettétört életpálya közepette is helytállt, amikor beteg, idős szerzetesnővérek és szerzetesek százairól kellett gondoskodnia új formában, és sok munkára termett embernek, a volt szerzeteseknek adott új életet a hetvenegy éve megalakult Katolikus Szeretetszolgálat révén. Egy kiváló embernek állít tehát emléket ez a díj, akinek a semmiből kellett várat építenie, és ebben a kiválóságban kell követnünk.
Idén tizenhárom terápiás munkatársuk tevékenységét ismerték el, köztük munkatársaink: Wolf Mónika a székesfehérvári Országos Papi Otthon szociális munkatársa illetve, Magyarné Dancsa Rozália, a lajosmizsei Szent Lajos Otthon munkatársa, szociális és terápiás egységvezetője. Gratulálunk a díjazottaknak és nagyon büszkék vagyunk rájuk! 

 

Boldog karácsonyt Budapestről!

Az indulás pillanatai

,,Gyertya-kvartett fény tündököl, küszöbön a karácsony,
legfontosabb, hogy SZERETET áradjon a világon." /Juhászné Bérces Anikó/

Fényfestés és ünnepi hangulat várta a Szent Lajos Otthon lakóit Budapesten. 2021. december 14-én nagy várakozás és izgalom után a Katolikus Szeretetszolgálat és a Homm Kft. együttműködése keretében mozgáskorlátozottak részére kialakított buszt próbálhattak ki az otthon lakói. A Homm Kft. jóvoltából lehetőségünk nyílt arra, hogy kerekesszékes lakóinkkal látogatást tegyünk a budapesti adventi vásárban. Megérkezés után a Deák Ferenc utcán, avagy ahogy mostanság hívják a Fashion Streeten áthaladva jutottunk el a Vörösmarty téri Adventi kirakodóvásárra, ahol vásárolni is tudtak lakóink.  Végül utunk a Szent István Bazilikához vezetett, amelynek lábánál a Szent István téri adventi vásárt tekintettük meg, amely Európa legszebb karácsonyi vásárai között szerepel. A  fények, a kirakatok, a sok turista és a sok látványosság magával ragadott minket. Kellemesen  elfáradva és csodálatos élményekkel késő este értünk haza.

Ezúton szeretnénk itt is megköszönni ezt a páratlan lehetőséget a Katolikus Szeretetszolgálatnak, valamint a Homm Kft-nek. A lakóinknak óriási élményt szereztek ezzel az utazással. A csillogó szemek, a mosoly az arcukon, az örömkönnyek mind abban erősítettek minket, hogy ez egy rendkívül emlékezetes napot jelentett lakóinknak, és hálával tartozunk, amiért részesei lehettünk ennek a csodának.

 

 

Adventi kirándulás Eta néni házához

Betlehemi jászol Eta néni kertjében

"Van egy nap - nagy nap! - az esztendőbe, 
Erőt merít a lelkem belőle. 
Te vagy e legszebb nap a világon 
Én édes ünnepem, kedves karácsony, 
Szép karácsony!"    /Szabolcska Mihály/
 

Eta néni 10 éve még az unokáinak kezdte el kidekorálni a portáját, azóta viszont a kert turistalátványosság lett. Az érdeklődés megnőtt az évek során, még a dabasi önkormányzat is kisvasutat indított a Wesselényi utca 12-be. Mivel tavaly a koronavírus-járvány miatt nem nyithattak ki, most kétszer több új dekoráció került a pázsitra. Van itt ember nagyságú, éneklő Télapó, világító rénszarvasszán és több kilométernyi izzósor. Eta néni pedig egyesével köszönti a látogatókat és mindenkihez van néhány jó szava. A családja által kent zsíros kenyérről és a forró teáról nem is beszélve. 

Otthonunkból 12 fő indult el megcsodálni Eta néni különleges házát. Csodálatos látvány tárult elénk, és átmelengette a lelkünket, szívünket. A ház körül megannyi meglepetés várt ránk, hatalmába kerített bennünket a karácsony hangulat. Igazi varázslatot éltünk át, és biztosak vagyunk benne, hogy ez a csoda mindenki életébe örök emlék marad.

 

Oldalak