Szent Lajos Otthon hírei

Idősek hete a Szent Lajos Otthonban

Az ünnepség résztvevői

"Száraz bőrödből, kék eredből a boldog ősz nyugalma száll. Nem győz terajtad már az élet, sem a halál. 
Elébed állok, s néha mintha az idő szárnya csapna rám. Bámullak tágranyílt szemekkel, öreganyám." (Kosztolányi Dezső: [Öreganyó](részlet))

Október az idős emberek iránti tisztelet hónapja. Jó lehetőséget kínál arra, hogy az idős embereket ünnepeljük, megálljunk mellettük és megemlékezzünk róluk. 

Az idősek világnapja és idősek hónapja alkalmából fontosnak tartottuk, hogy az otthonban élő lakóink valamennyien részesei lehessenek az ünneplésnek. Ezért ebből az alkalomból verses előadással és diasor vetítésével készültünk a Szent Lajos Otthon időseinek köszöntésére. Mindig nagy igyekezettel és odafigyeléssel állítjuk össze műsorunkat, gondosan ügyelve arra, hogy mosolyt csaljunk a szépkorú arcokra. Elsőként a telephelyvezető, Bertáné Szőrös Mária szívhez szóló köszöntése hangzott el, majd mozgásterapeuták és a szociális csoport tagjai mondtak verseket. Az otthonban élők most is nagy örömmel fogadták előadásunkat és a zenei aláfestés alatt a mosoly mellett a meghatódottságtól könnyező arcokat is láthattunk. A műsor zárásaként telephelyvezető asszony arra bíztatta az időseket, hogy szakítsanak minél több időt a társas kapcsolatokra családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel – beszélgessenek, sétáljanak, aki teheti, utazzon; élvezzék egymás társaságát, ameddig csak lehet.

Ünnepség az Idősek Világnapján

Időseink az ünnepségen

,,Nemes , szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek csupa tiszta szív és sok, sok szeretet.” /Pázmány Péter/ 

Már hagyománnyá vált, hogy minden év október elején meghívást kapunk Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézménye Idősek Hete programsorozatára.  Az idősek Nemzetközi Napját az UNESCO vezette be 1991-ben, azóta hivatalosan október elsején köszöntik az idős embereket. Ez az ünnep róluk szól, felhívja a figyelmet a tiszteletükre és arra, hogy támogassuk, szeressük, értékeljük és fogadjuk el őket. 

2021. 10. 01-én az Idősek Világnapja Ünnepségen képviseltette magát a Szent Lajos Otthon. Köszöntőt mondott Basky András Lajosmizse Város Polgármestere, valamint Józsáné Dr. Kiss Irén az EGYSZI intézményvezetője.  A színvonalas műsoron elhangzott vers , énekek és még egy tanmese is. Köszöntötték városunk legidősebb hölgyét és férfi tagját is egy-egy ajándékcsomaggal. Végül zárásként megvendégelték a szépkorúakat többféle süteménnyel, tortával. Lakóink a klubbtagok között rég látott ismerősökkel is találkozhattak és együtt felidézték közös emlékeiket. 

Köszönjük a szervezőknek a meghívást és az emlékezetes napot.

Mozgás öröme

Ügyességi játék

,,A mozgáshoz úgy közelíts, ahogy az élethez: lelkesedéssel, örömmel és hálával. Mert a mozgás az élet, az élet pedig mozgás. Mindkettőtől azt kapod, amit beleteszel." (Ron Fletcher)

Az Idősek világnapját minden érzéket megmozgató játékos tornával is ünnepeltük lakóinkkal, hiszen a mozgás, különösen az örömteli mozgás  az aktivitás megőrzésének fontos eszköze, energiával tölt fel bennünket.  Ízületeket átmozgató bemelegítő gyakorlatok után következtek a színes feladatok. Mosolyt csalt az arcokra az óriás labdával és a tekével való játék, majd a szaglásukat tettük próbára különböző fűszernövények, zöldségek felismerése révén. Kifogott rajtuk az illattasakokba rejtett kávé, vöröshagyma, levendula és a paprika, valamint a kamilla illata. Végezetül tornabotos feladat következett kellemes zene kíséretében. Elmondhatjuk, hogy újabb élményekkel lettek gazdagabbak időseink, reméljük a mosoly az arcukon sokáig megmarad.  

Őszi falevelek színkavalkádja - gyertyával, vízfestékkel

Festés közben

,,Minden művész a maga mestere kell, hogy legyen”.  /Jean Désiré Gustave Courbet/ 

A szép őszi napsütés, a fantasztikus őszi színek kavalkádja, a különböző alakú, fajtájú és erezetű levelek mindenkit inspirálnak egy kis alkotásra.  Az otthon lakóival összegyűjtöttünk pár levelet a parkban, hogy azokat felhasználhassuk alkotásainkhoz. Már kezdődhetett is a játék a színekkel! 

Sok szép, erős erezetű levelet, ráhelyeztünk kemény felületen egy papírlapra, majd ráfektettük a fehér fotókartont, amit festeni akartunk. A fehér gyertya oldalával simítottuk többször végig a papírt jó erősen, hogy a kidomborodó részeken viaszos legyen. Őszi színt választva vízfestékkel elkezdtük festeni a lapot. Ahogy haladunk a festéssel, kezdett előrajzolódni a falevél erezete. Közben bátran változtattuk a festék színén, hogy minél színesebb és változatosabb legyen a színhatás. A viaszos részeken a festék nem marad meg a papíron, így gyönyörűen kirajzolódott a levél formája és erezete. Csodálatos volt nézni, ahogy szétfutott a festék. Használtunk sárga, narancs, piros, pink, bordó, mindenféle zöld, barna, pici kék, lila színt is, hisz a természetben ezek mind jelen vannak így ősszel. Megfestett leveleket félre tettük száradni, majd körbe vágtuk egy kis keretet hagyva a leveleknek. Színek és formák arzenálja tárult elénk, többek között ezért is olyan csodálatos az ősz! A foglalkozás végére sikerélmény, elégedettség tükröződött vissza mindenki arcáról.  

 

Árpádházi Szent László - templom és tájház látogatása Felsőlajoson

Tájház látogatása

,,Messze a templomtól is közel lehetsz az Istenhez.”  / Moldova György/  

Felsőlajos újonnan keletkezett község, amely az alföldi tanyavilágból nőtt ki. 1974-ben kapta a település mai nevét, 1986-ban pedig Lajosmizse társközségévé nyilvánították. Az 1990-es önkormányzati választásokat követően Felsőlajos már teljesen önálló településként jelent meg Magyarország térképén. 2010-ben nyílt meg Felsőlajos első temploma. Alapkövét 2009. március 29-én tette le és 2010. június 27-én szentelte fel Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Tornyára 24 méter magasban egy kereszt került. A rövid ismertető és séta után, lakóink imádkozhattak szeretteikért a gyönyörű templomban. Lesi Istvánné lakónk elszavalta egy erdélyi kántor-költő versét, amely a templomról szól: ,,Valahányszor a templomot nézem…"

 A Tájház egy lakóépület felújításával jött létre, mely egyike a település első házainak. Az épület még őrzi a környező táj kisparaszti építkezésének emlékét. Belépve elénk tárulnak a régi használati tárgyak, amelyeket lakóink egytől egyig felismertek, hiszen ezekkel az eszközökkel ők is dolgoztak. A tájházban megtalálható volt régi parazsas vasaló, disznó pörkölő, hurkatöltő,  mozsár. Kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagodva tértek haza.  

 

"Tevékeny Élet" sikerekkel

Cselei Lászlóné fellépése

„Öleljük az öregséget és szeressük, tele van gyönyörűséggel, ha élni tudunk vele.” /Seneca/

A Katolikus Szeretetszolgálat Pax Otthona szervezésében 17. alkalommal került megrendezésre a „Tevékeny Élet” Fesztivál. A Lakiteleki Népfőiskola területén a Kölcsey Ház impozáns épülete szolgált helyszínül a műsorszámok előadásához. Színes, színvonalas, humoros, ötletes előadások részesei voltunk. Sok szereplő könnyeket csalt a nézők szemébe.

A Lajosmizsei Szent Lajos Otthon idősei első alkalommal vettek részt ezen a rendkívüli eseményen. Intézményünket Cselei Lászlóné és Pálfi Árpádné képviselte, akik már több rendezvényen bizonyították tehetségüket és jó eredménnyel szerepeltek. Ezúttal is sikeres volt szereplésük: Cselei Lászlóné vers kategóriában Petőfi Sándor: Szülőföldemen című versével  különdíjas lett. Egyéni ének kategóriában saját szerzeményét adta elő, amivel 2. helyezett ért el. Pálfi Árpádné népdalcsokor előadásával egyéni ének kategóriában 3.helyezést ért el. Sikeres, élménydús, szeretettel körbefont napot zártunk, amit ezúton is köszönünk a szervezőknek.

 

Szüreti felvonulás

Felvonulók forgata

„Szüretre hívlak! fogd fel a csuport,  fogd fel a mustot, mely a kádba forr!  Igy súgsz és táncolsz bennem ó kobold, oly könnyü lábbal, mint a könnyü bor.” /Babits Mihály/ 

Szeptember eleje a bor ünnepléséről a szüreti felvonulásról szól Lajosmizsén. A szüret fontos mozzanata a hagyományőrzésnek, ugyanakkor a modern szellemben megszervezett esemény napjainkban is érdekes és üdítő program. Szinte nincs olyan város, ahol ne rendeznének szüreti mulatságokat. Az évek során már hagyománnyá vált, hogy az idősek otthona egyik színhelye a felvonulásnak. A menetben megjelentek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, a színpompás viseletek. 

A rendezvény nagyon népszerű a szépkorúak körében, hiszen az itt élők többségének valamilyen emléke fűződik a szőlőhöz, annak műveléséhez, szüreteléséhez. Szüreti dalokat énekelve és táncolva lakóink is átérezték az ünneplés hangulatát együtt mulatoztak a vendégekkel. A sokaság örömére idén is zsíros kenyér, tea valamint sütemény várta a szüretelőket. 

 

Zarándoklat Mátraverebély-Szentkúton

Zarándokcsoport

2021. szeptember 3-án az a megtiszteltetés érte a Szent Lajos Otthon ellátottjait és dolgozóit hogy zarándoklaton vehettek részt Mátraverebély-Szentkút kegyhelyen.A zarándokalt kiváló alkalom volt a lelki elmélyülésre és a hit gyakorlására, az emberi kapcsolatok építésére. Utunk alatt a Kegyhelyről ismertetőt hallgathattunk meg, majd Roland Atya útmutatása szerint, az Örvendetes Rózsafűzért imádkoztuk.Megérkezésünkkor a házfőnök, vagyis a Gvárdián fogadott, akitől útmutatót és áldást kaptunk, majd megtekintettük a Szentkúti Nagyboldogasszony templomot. Ezt követően a mindannyiunk által várt Szentmisén vettünk részt, ahol a betegek kenetét is felvehettük.

Zarándoklatunk során dolgozóink és lakóink is azért imádkoztak, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat szemléletét tudjuk követni, meg tudjunk felelni a felénk megfogalmazott elvárásoknak és méltó tagjai lehessünk ennek a Katolikus Szeretetszolgálat intézményei közösségének. Vigaszt, segítséget találtunk és irányt az igazi lelki béke felé. Ez a lelki feltöltődés a mindennapi nehézségekben segítséget nyújt nekünk.

Szüreti mulatság a Szent Lajos Otthonban

Szüreti mulatság

,,Elmúlt a nyár, itt az ősz, Kapósbottal jár a csősz….” 

Az ősz, többek között a szüret ideje. Dalok, mesék, népszokások, babonák színes szövevénye övezi a magyar szőlőt, a magyar bort.  Ehhez kapcsolódóan 2021. 08. 31-én került megrendezésre a Szent Lajos Otthonban az év egyik kiemelt eseménye, a már hagyományos szüreti mulatság. Az eseményt előkészületek hosszú sora előzte meg, amelyben intézményünk valamennyi dolgozója aktívan részt vállalt.  Az ünnepséget Deli Endre, a Katolikus Szeretetszolgálat szakmai igazgatója és Basky András, Lajosmizse város polgármestere nyitotta meg, amely után köszöntőbeszédet tartott Ráczné Németh Teodóra, intézményvezető. Mivel nincsen szüret mulatság nélkül, amiben a főszerep a zenéjé, vendégművészeket is hívtunk. A fellépők, Haberle Erika és Juhász László énekművészek széles repertoárjában mindenki megtalálta a neki tetsző dallamot. A műsor alatt lakóinknak pogácsával és a polgármester úr által felajánlott finom szőlővel kedveskedtünk.  Bár az idő is a szüret hangulatát idézte, mindenki nagyon jól érezte magát, amiről a közös éneklés, a tánc és a mosolygós arcok árulkodtak. A határtalan jókedvben mindenki osztozott.

Egészségnap - fókuszban a demencia

Egészségnap - fókuszban a demencia

Augusztus 23-án egészségnapot szerveztünk a Szent Lajos Otthon lakói számára, amely a demenciával kapcsolatos ismeretek bővítését célozta.

Bertáné Szőrös Mária, telephelyvezető előadásával indult a program, amely során ismertette a demenciával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A kórkép tünetein, jellemzőin túl beszélt arról is, hogy milyen gyakori betegség a demencia világszerte. A 65 éven felüliekkörében hozzávetőlegesen 1%-os az előfordulása, és a demenciával élők száma évről évre növekszik. Azt fontos leszögezni, hogy bár nem az időskor velejárója a demencia, az életkor előrehaladtával folyamatosan emelkedik az előfordulási valószínűsége. Legszélesebb körben ismert fajtája az Alzheimer-kór, amely nevét Dr. Alois Alzheimerről kapta. A német neurológus 1906-ban azonosította az agy elváltozását okozó betegséget egy akkor szokatlan mentális betegségben elhunyt asszonynál. Szó esett még a kialakulását elősegítő rizikótényezőkről, mint például a koponyasérülések vagy keringés rendellenességei. Mindemellett a helyes életmód szerepéről is hallhattak lakóink, amely csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. Ebben többek között nagy szerepe van a helyes táplálkozásnak és a rendszeres mozgásnak. Ez utóbbihoz kapcsolódva a beszélgetés végén a résztvevők meg is tapasztalhatták a mozgás szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását, hiszen egy közös tornán vehettek részt. Az egész testet átmozgató gyakorlatok és a közösség ereje jótékony hatással volt lakóink közérzetére, és teljessé tette a délelőttöt.

 

Oldalak