Természetes gyermekáldás

Két út - közös cél

Forrás: MTI

Egyre többen igényelnek segítséget a gyermekvállaláshoz, Magyarországon minden hetedik párt érintheti a probléma, hogy akár éveken keresztül nem sikerül a spontán fogantatás – hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) és a Katolikus Szeretetszolgálat természetes gyermekáldást segítő együttműködését bemutató sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. 

Családtervezés az önmegfigyelés módszerével – A gyermekre vágyó párok küzdelmeiről és lehetőségeiről

Az Amoris laetitia-családévben azokra is szeretnénk tekinteni, akikhez nem érkezik a várva várt gyermek. Dulácska Csilla FEMM-módszert tanít nehezített gyermekáldással küzdő pároknak a Belvárosi Orvosi Centrumban, hogy a termékenységi problémák okát minél pontosabban meg lehessen állapítani. A cikluskövetés módszereinek ismerete a diagnosztizáláson túl hozzásegíthet a sikeres gyermekáldáshoz is.
 

A Magyar Kurír interjúját itt olvashatják.

 

Bővült a Magyarországi Billings Központ országos oktatóhálózata

A Katolikus Szeretetszolgálat és a Fília Alapítvány támogatásával indult el 2021 februárjában annak a huszonegy oktatónak a képzése, akik a Magyarországi Billings Központ szervezésében idén sikeres vizsgát tettek. A Szeretetszolgálat gratulál az oktatóknak, hiszen általuk egyre több szakember lesz elérhető országszerte. 
 

A képzést záró hétvégéről a Magyar Kurír számolt be, az erről szóló cikket itt olvashatják.

 

 

Cikluskövetést oktatók országos találkozója és szakmai napja

A budapesti Párbeszéd Házában tartották a cikluskövetést oktatók országos találkozóját és szakmai napját november 13-án. Az egész napos programra az ország egészéből érkeztek oktatók és orvosok, hogy jobban megismerjék egymást, illetve a különböző cikluskövetési módszereket. 

A résztvevőket Schaffler Orsolya és Ágnes, a Természetes Gyermekáldás projekt szakmai vezetője és koordinátora köszöntötte. Beszédükben kihangsúlyozták, hogy bizonyos kutatások szerint ma a nők alig 3%-a végez cikluskövetést rendszeresen, miközben egyre több párnak kell küzdenie a gyermekáldásért. 

A Katolikus Televízió is hírt adott az Emberi Méltóság Tananyag pályázatáról

Lezárult a Katolikus Szeretetszolgálat által meghirdetett pályázat, amelynek során az Emberi Méltóság Tananyag tanítási jogosultságát nyerhették el hazai iskolák. A lehetőséget nagy érdeklődés övezte: a meghirdetett 45 licencre több, mint 100 pályázat érkezett be. A továbbiakban beérkező pályázatok elbírálásra váró iskolákkal kötött felhasználási szerződések aláírásáig várólistára kerülnek. A várólistáról sorban vesszük fel a pályázókkal a kapcsolatot, hogy tájékoztatatást nyújtsunk pályázatuk eredményéről.

A pályázatról a Katolikus Televízió (EWTN) is hírt adott – melyet IDE KATTINTVA tud megtekinteni.

Természetes gyermekáldás

A Természetes gyermekáldás projekt 2018 óta tart a Katolikus Szeretetszolgálat koordinációjában, az Emberi Erőforrások minisztériuma támogatásával. Miért nem jön a vágyott gyermek? Milyen családtervezési módszert fogad el a Katolikus Egyház? Milyen folyamatok történnek a női testben, amelyek befolyásolják a mindennapokat? Ezekre, és még sok más kérdésre is választ kaphatunk a Természetes Gyermekáldás programját böngészve. 

„Nagy erő rejlik a férfi és a nő szeretetkapcsolatában, és abban, hogy általad lettem anyává, általad lettem apává. (…) Az egyház a nő cikluskövetését fontos eszköznek tekinti ahhoz, hogy természetes módon tudjon az anya foganni” - mondta el Veres András, az MKPK elnöke, a pályázaton belül megvalósult Cikluskövetés oldalról. Ez a hiánypótló felület azért jött létre, hogy bemutassa azt a 4 cikluskövetési módszert, amely ma Magyarországon elérhető, és a hazai oktatók segítségével megtanulható.

A program a fiatalokra is gondolt, az általuk felmerült kérdések, problémák is előkerülnek a közelmúltban indult TRUSTEEN oldalon. Itt főleg a 10-18 év közötti korosztályt szólítjuk meg. Az ő mindennapi életük, dilemmáik kerülnek előtérbe úgy, hogy a katolikus egyház tanítása maximálisan érvényesül a lazább, fiataloknak szóló cikkekben. 

A Katolikus Szeretetszolgálat „EMBERI MÉLTÓSÁG TANANYAG” című pályázati felhívása iskolák részére

FRISSÍTÉS!
Köszönjük érdeklődését az Emberi Méltóság Tananyag iránt.
A 2021 tavaszán meghirdetett pályázatot túljelentkezéssel lezártuk, a pályázaton nyertes iskolákkal a felhasználási szerződéseket megkötöttük.
Amennyiben értesítést szeretne kapni egy esetlegesen meghirdetésre kerülő újabb Emberi Méltóság Tananyag pályázatról, kérjük, hogy írjon egy erre vonatkozó kérő emailt az
emberimeltosagtananyag@gmail.com címre - s mi a meghirdetés hírét emailben kiküldjük majd Önnek a megadott email-címre.
Köszönjük érdeklődésüket és sok örömet kívánunk munkájukhoz!

 

A Katolikus Szeretetszolgálat (továbbiakban: KSZ) a „Természetes gyermekáldás” projektje keretében nyílt pályázatot hirdet a magyarországi székhellyel rendelkező oktatási intézmények számára az alábbi tárgyában és feltételek mellett:

1. A pályázat tárgya 
Felhasználási jog (licenc) az amerikai World Youth Alliance által fejlesztett és a magyar nyelvre lefordított „Human Dignity Curriculum” (Emberi Méltóság Tananyag) című, egészségtudatosságot fejlesztő és ismeretterjesztő, tanárok munkáját segítő módszertani segédanyagra vonatkozóan általános és középiskolák 1-8. évfolyamai (6-14 éves korosztályú tanulók) részére. 

A Human Dignity Curriculum (továbbiakban: HDC) célja továbbá segíteni a gyermekeket szabadságuk gyakorlása során emberi kiválóságuk elérésében.

A HDC nyolc általános iskolai évfolyam részére fejlesztett anyagot foglal magába. Minden évfolyam 15 x 30 perces iskolai foglalkozáshoz való anyagot tartalmaz, amely akár biológia, akár osztályfőnöki óra vagy hittan/etika keretében bevezethető és oktatható.

Nem jön a baba? Az étrendváltoztatás is segíthet!

„Az ételed az életed!”- mondogatta gyakran a nagymamám, hogy nyomatékosítsa, mekkora hatása van az egészségünkre a jó táplálkozásnak, amely nála a változatosságot jelentette és azt, hogy a főétkezéseknek fix idejük van, levest pedig mindennap kell enni. Mamikám nem számolgatta a kalóriákat, az ételallergiát is csak holmi divathóbortnak tekintette. A táplálkozástudomány hatalmasat fejlődött az elmúlt években, és egyre nagyobb orvosi figyelem irányul a bélrendszer állapotára. Ma már egyértelműen kimutatható, hogy a gyulladt, folyamatosan irritált bélnyálkahártya – akár kirívó tünetek nélkül is – különböző betegségek okozója lehet, és fogantatási nehézséghez is vezethet.
 

A Képmás magazin cikkét ITT olvashatja el. 

Mi az a cikluskövetés?

Mi a cikluskövetés? A női ciklus során fellépő hormonális változások külsőleg megfigyelhető testi jelekkel járnak együtt. A testünk által küldött jeleket pedig megfigyelhetjük, értékelhetjük, és ezzel nyomon tudjuk követni, hogy épp mi történik a testünkben, hol tart a ciklusunk. Hogy ez miért fontos? Ebben a filmben éppen erről beszélnek cikluskövetés-oktatók.

Oldalak