Természetes gyermekáldás

Mi az a cikluskövetés?

Mi a cikluskövetés? A női ciklus során fellépő hormonális változások külsőleg megfigyelhető testi jelekkel járnak együtt. A testünk által küldött jeleket pedig megfigyelhetjük, értékelhetjük, és ezzel nyomon tudjuk követni, hogy épp mi történik a testünkben, hol tart a ciklusunk. Hogy ez miért fontos? Ebben a filmben éppen erről beszélnek cikluskövetés-oktatók.

A Természetes gyermekáldás projektről

A Természetes gyermekáldás projekt 2018 óta tart a Katolikus Szeretetszolgálat koordinációjában, az Emberi Erőforrások minisztériuma támogatásával. A projektről, a téma fontosságáról beszélget Dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat igazgatója.

Természetes gyermekáldás konferenciáról

A járvány okozta bizonytalan helyzetben azt a felelős döntést hoztuk, hogy a 2020. október 19-ére a Párbeszéd Házába meghirdetett konferenciát a tervezett formában nem tartjuk meg.
Ugyanakkor szeretnénk eljuttatni a sajtó képviselőihez és az érdeklődőkhöz mindazokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt három évben a Természetes gyermekáldás projektben elértünk.
A képzésekről, az iskolai programokról, az új weboldalról, a program további elemeiről izgalmas, informatív és befogadható hosszúságú videókat teszünk közzé a Katolikus Szeretetszolgálat honlapján, illetve a projekt Youtube-csatornáján.
Ennek első lépéseként október 19-én Dr. Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke és Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója videóbeszélgetésben mutatja be a Természetes gyermekáldás projekt elemeit.
A későbbiekben beszélgetést láthatnak majd a képzésben részt vevő orvosokkal, oktatókkal, illetve bemutatjuk az Emberi Méltóság Tananyag iskolai érzékenyítő programját is.
Kérjük, hogy továbbra is kísérjék figyelemmel a programot, amelynek eseményeiről időben tájékoztatjuk önöket.
Mindenkinek szép őszt kívánunk, vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

FEMM képzés - Budapest, 2019. április 26-28.

2019. április 26-28 között megrendezésre került Budapesten az amerikai FEMM Health Foundation által tartott orvosképzés, amely során a Természetes gyermekáldás projektje 30 magyarországi orvos képzését finanszírozta. A támogatásra pályázni lehetett a Katolikus Szeretetszolgálat honlapján keresztül, elsősorban a nőgyógyász és endokrinológus szakorvosok, illetve szakorvosjelöltek számára.

Szakmai nap - Budapest, 2018. november 24.

2018 november 24-én szakmai napot tartottunk Budapesten a cikluskövetést oktatók számára. A szakmai nap lehetőséget biztosított a Magyarországon ismert különféle termékenységi cikluskövetési módszerek képviselőinek és koordinátorainak találkozására. A szakmai nap keretein belül tájékoztató előadást tartottak a 2018. márciusi lengyelországi FEMM Medical Management képzésen részt vett magyar orvosok is.

FEMM képzés - Lublin, 2018. március 2-4.

A 2018. márciusban Lengyelországban megszervezett FEMM Medical Management képzésre 11 magyar orvos, illetve egészségügyi szakember jutott ki a Projekt keretein belül. Az amerikai FEMM Health Foundation tartott képzés során a gyermektelenség és egyéb nőgyógyászati vagy hormonális, azaz endokrin betegségek gyógyításának a Katolikus Egyház tanítása szerint is elfogadható módszeréről hallhattak a szakemberek.

cikluskovetes.hu

A projekt második ütemében egy gyűjtő honlap létrehozását tervezzük, ahonnan cikluskövetési módszereket oktató szakemberek felkereshetők és országos területi megosztás szerint oktatásra felkérhetők.  A honlap a Projekt keretein belül képzett és a már praktizáló oktatók összefogása és együttműködésének elősegítése érdekében jön létre.

A honlap fejlesztés alatt van.

 

2018. januárban megkezdődött a „Természetes gyermekáldás” című projekt megvalósítása

Európa szerte, és így Magyarországon is, több mint 35 éve tart a népességfogyás. Magyarország Kormánya az eltelt években számos intézkedéssel segíti a családokat. A társadalmi igényekre válaszolva, a Katolikus Egyház is komolyan törekszik segíteni azoknak a pároknak, akik nehézségekkel küzdenek gyermekvállalás terén. 2018. január 1-jén indult a Katolikus Szeretetszolgálat „Természetes gyermekáldás” című projektje, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg. A projekt előreláthatólag 2019. december 31-ig fog tartani.

A projekt általános célja, hogy a magyar társadalom, szakemberek és laikusok egyaránt megismerhessenek olyan módszereket, melyek mind orvos szakmailag, mind etikailag teljes mértékben elfogadhatók, és sem az orvosnak, sem a pácienseknek nem okoznak egészségügyi vagy lelkiismereti problémát.