Szolgáló szeretet veszélyhelyzetben is

Pillanatképek az intézményi zárlat idejéből

Jelkép a járvány idején

Az intézményi élet nem állt meg a zárlat idején sem, igaz kicsit szerényebben, kicsit bensőségesebben és több szabály mentén éltük a mindennapokat. Igyekeztünk minél színesebb programokkal, foglalkozásokkal kitölteni a lakóink hozzátartozók nélküli napjait. Mindezekről beszéljenek a mellékelt képek. Ez mindenkinek óriási kihívást és türelmet igénylő időszak volt. Mégis hálát adhatunk a Teremtőnknek, mert vigyázott ránk és megóvott Bennünket.

Katolikus Szeretetszolgálat Szent Klára Idősek Otthona

A Szent Klára Otthonban vigyázunk egymásra

Nehéz időszakot él most a világ, kis-, és nagyközösségek, családok, és a bentlakásos intézmények ellátottai is. Hiszen hosszú ideje nem találkozhattak személyesen szeretteikkel. Jászberényi otthonunkban arra törekszünk, hogy még fokozottabban figyeljünk egymásra, az idősekre, akiknek mindennapjaiban a fizikai ápolás/gondozás mellett mentálisan is szükség van a támogatásra, lelki gondozásra. Ezért teszünk nap, mint nap kollégáinkkal összefogva. Az ellátottainknak szervezett napi foglalkozások, egyéni, segítő beszélgetések nagyon fontosak. Erre nagy hangsúlyt helyezünk. Különösen ebben a krízishelyzetben még nagyobb szükségük van arra, hogy ott legyünk velük, tájékoztassuk őket a napi hírekről, történésekről. Bár sokan nyomon is tudják mindezt követni a hírforrásokból, ennek ellenére arra törekszünk, hogy közösen ezeket a foglalkozásaink keretében meg is beszéljük.

Egységben az erőnk a Názáret Házban

Jó hírünk

Elsőként örömmel adjuk hírül az érintett családoknak, hogy Názáret Ház telephelyünkön minden Lakónk jól van.

Bár a szeretetteljes összefogás békeidőkben is különlegesen fontos alapérték számunkra, ebben a rendkívüli járványügyi helyzetben még inkább felértékelődik a jelentősége úgy a személyes kapcsolatokban, mint az intézményeink közötti együttműködésben egyaránt. A mindnyájunk biztonsága érdekében meghozott, kötelezően betartandó óvintézkedések – természetesen - feltétlenül szükségesek, ugyanakkor ezekben az érzelmileg egyébként is megterhelő napokban a mentálhigiénés segítségnyújtás során korábbi, bevett gyakorlataink revideálására is késztetnek. Kiemelten fontosnak tartjuk ezért, hogy megismerjük és nyilvánossá tegyük egymás jó gyakorlatait, ezáltal is ötleteket merítve és megosztva a még hatékonyabb mentálhigiénés segítségnyújtáshoz. Az alábbiakban szeretettel osztjuk meg ötleteinket minden Kollégánkkal és a téma iránt érdeklődőkkel, szíves felhasználásra, illetve kreatív átdolgozásra egyaránt:

" Küldj egy kis szeretetet...

Aranyosi Ervin: Küldj egy kis szeretetet

Küldj ki a világba egy kis szeretetet,
ami más szíveket jósággal megetet. 
Adj, amikor adhatsz, nem is várva hálát,
így tedd picit szebbé, mások torz világát. 
Hisz akinek nem jut, tán nem tehet róla,
csupán a szőnyeget húzták ki alóla...
Talán ha segítesz, jó példát mutatva,
mikor egy elesett kerül az utatba,
akkor a világ is csepnyit szebbé válik,
hisz a jóság mindig szívünkben tanyázik.
as talán kín segítesz, az majd segít másnak,
nagyon kell a jóság a meggyötört világnak.

Kapcsolattartás a látogatási és kijárási tilalom idején

A kialakult járványügyi helyzet miatt indokolttá vált látogatási és az intézményből való kijárási tilalom kihívás a lakóinknak és a hozzátartozóiknak egyaránt. Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk kollégáinkkal enyhíteni ennek az időszaknak a nehézségeit. Kapcsolattartásra szűkített keretek között, de jelenleg is van mód.

Tartson velünk a veszélyhelyzet idején!

Úgy gondoltuk, hogy a koronavírus-járvány idején, a szeretet megnyilvánulására, valamint annak leleményes gyakorlására is fontos figyelmet fordítanunk. A Katolikus Szeretetszolgálat minden időben megtette mindezt, azonban különösen szeretnénk hangsúlyozni a jelentőségét a mostani veszélyhelyzetben. A szeretet különböző gesztusait tartozunk gyakorolni ilyenkor is, sőt igazán csak a nehézségek között fejlődhet a jellem „tűzben megpróbált arannyá” (Jel. 3.17.).

Koronavírus veszély idején is hitből fakadó remény!

Interjú Koltay Endre lakóval, a XXIII. János Otthon Máriaremetei székhelyén folyó hitéletről

Milyen lehetőségeik vannak az intézmény lakóinak a hitéletük gyakorlására?

Én olyan helyen laktam, ahol közvetlen közelemben volt a Mátyás templom, három perc alatt át tudtam oda menni, szóval el voltam kényeztetve az egész családommal együtt. Nekünk tehát ilyen aggályunk nem volt, hogy a hitünket ne tudtuk volna megélni alkalmas hely hiányában. E tekintetben itt talán még jobb helyzetbe is kerültünk, hiszen itt van a bazilika mellettünk és itt van a kápolna, mely bármelyik pillanatban elérhető. Úgy gondolom, hogy ami egy intézmény esetében ma elvárható és szükséges és hitünk szerint igényelhető az itt minden megvan. A meglévőnél még nagyobb igényeket is ki lehetne elégíteni. Most kitaláltuk – a koronavírus kapcsán – hogy mi is tudjunk valamit hozzátenni, hogy a bentlakókért, a bentlakók hozzátartozóiért és a dolgozókért egy imaszándékot indítottunk. Minden nap „részt vehetünk” szentmisén, méghozzá úgy, hogy a katolikus Mária rádión keresztül közvetített szentmisét hallgatjuk meg, van lehetőség áldozni is, utána következik a rózsafüzér. Tehát akinek igénye van rá, hogy az Istenhez közel kerüljön, legyen hol beszélgetni vele méltó helyen, az itt tökéletesen megtalálhatja ezt.

Mi a tapasztalata, hogyan változtatta meg az intézményi hitéletet a fennálló veszélyhelyzet?

Egy különleges hét krónikája

Ahogy a világot és országunkat, úgy bennünket is nehezen érintett a kialakult járványügyi állapot. A legfontosabb küldetésünknek azonban most azt tekintjük, hogy ami csak emberileg lehetséges minden óvintézkedést megtegyünk és megóvjuk idős Lakóink testi és lelki egészségét egyaránt. A lelki egészség védelme ebben a gyorsan eszkalálódó, rendkívül állapotban a szokásosnál is kiemeltebb figyelmet kap. Mentálhigiénés munkatársainkkal ezért folyamatosan azon dolgozunk, hogy ami pozitívumot csak lehet, kihozzunk ebből a helyzetből és a negatív hírek helyett mi a napfényt és az örömteli pillanatokat költöztessünk Lakóink szívébe.