kábítószer prevenció

„Jól nevelek? Jóra nevelek?”

A Katolikus Szeretetszolgálat "Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen” elnevezésű projektje keretében, 2019-ben pszichoedukációs programsorozatot rendezett "Jól nevelek? Jóra nevelek?" címmel. A csoportfoglalkozások egyik fókuszpontja a függőség pszichológiai aspektusainak továbbá a család, mint védőfaktor szerepének, illetve ezek összefüggéseinek vizsgálata az újszülött kortól kezdve a fiatal felnőtt korosztályig bezárólag.  Az előadások célja az volt, hogy a szülők jobban megismerjék önmagukat, valamint gyermeküket is, ezáltal megerősítve bennük a gyermekneveléshez szükséges önbizalmat és a szülői kompetenciákat.

Az öt alkalom témakörei és előadói a következők voltak: 

1. alkalom: Dr. Németh Tünde és Dr. Danis Ildikó: Fejlődés az első három évben I. 
Kötődés, biztonság és a "nagyvilág" - Mit jelent és mit nem jelent a korai kötődés? Hogyan tudok érzékeny lenni a gyermekem jelzéseire? Mitől érzi magát biztonságban? Mit érez és lát a világból a gyermekem? Mit jelent az, hogy "kompetens csecsemő, kompetens gyermek"? Az alapozás eldönt mindent? Mi segíti a fejlődését? Ha baj van, hová fordulhatunk?

2. alkalom: Dr. Németh Tünde és Dr. Danis Ildikó: Fejlődés az első három évben II. 
Az érzelmek és a viselkedés kihívásai - Sokat sír? Alig alszik? Nem akar enni? Túlzottan dacos vagy féltékeny? Örökmozgó, le sem áll vagy éppen nem játszik egy percet sem egyedül? "Micsoda, még nem szobatiszta?" - Hogyan is szabályozza egy gyermek a viselkedését? Mikor, mennyit és hogyan segítsen a szülő? Ha baj van, hová fordulhatunk? 

„Láttalak, a fügefa alatt álltál” - Az Emberi Erőforrások Minisztériumának drogprevenciós pályázata

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma írta ki a „Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen” című pályázatot, melynek keretében a Katolikus Szeretetszolgálat „Láttalak, a fügefa alatt álltál!” elnevezéssel prevenciós konferenciákat és más kulturális, társadalmi érzékenyítő programokat kívánt megvalósítani a 2020-as évben. Mivel a pandémiás helyzet a személyes jelenlétet nem tette lehetővé, ezért a pályázat a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti központjában történt filmforgatások formájában valósult meg. 

A „Láttalak, a fügefa alatt álltál!” program 11 darab, egyenként közel 50 perces videót tartalmaz. Az előadásokat elismert magyarországi szakemberek tartották, akik az egyes embereket érintő, különböző függőségekről beszéltek. Előadásaik fontos szempontokat tárnak a hallgatók elé, akik ezek segítségével nem csupán a különböző függőségek felismeréséhez, hanem azok kezeléséhez is javaslatokat, támpontokat kapnak. A Szeretetszolgálat által választott mottó „Láttalak, a fügefa alatt álltál” arra mutat rá, hogy Isten gondoskodó, figyelő szeretete követ minket az életünk folyamán, bármiféle nehézséggel, problémával, akár függőséggel is találkozzon valaki.