Katolikus Szeretetszolgálat Zárdakert Idősek Otthona

Jelmondat: 
Hisszük, hogy az élet Isten ajándéka, az ember élete - annak minden szakaszában, a fogantatástól a halálig - tiszteletet és méltóságot érdemel. Hisszük, hogy életünk minden szakasza egyformán fontos és értékes. Amíg csak élünk feladatunk van a világban.
Telefonszáma: 
+36 29 367 299
+36 30 822 1421
E-mail cím: 
zardakert@szeretetszolgalat.hu
Intézményvezető: 
Kocsis Edina
Ágazati azonosító: 
S0025527
Elhelyezés: 
férfiak, nők és házaspárok
Felvételért felelős személy neve: 
Balázs Anita
Felvételért felelős személy telefonszáma: 
+36 30 2063862
Felvételért felelős személy e-mail címe: 
Ügyfélfogadási rend: 

ÉRDEKLŐDŐKNEK: előzetes bejelentkezés alapján, telefonon egyeztetett időpontban (kedd-szerda-csütörtök 8-11 óráig) tel.:+36 29 367299

LAKÓINKKAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK: munkanapokon a +36 29 367299 számon illetve a gondozási egységek mobil elérhetőségén. A személyiségi jogokra és az adatvédelmi előírásokra tekintettel gondozottjainkkal kapcsolatos tájékoztatást telefonon kizárólag a nyilvántartásunkban szereplő hozzátartozóknak nyújthatunk.

 

 

Az intézmény megközelíthetősége és külső környezete: 

Az 5-ös főúton, Budapesttől 45 km-re Kecskemét felé fekszik Dabas-Gyón. A főútról jobbra kanyarodva (Vasút utca) érjük el a községet. Az otthon jobbra, egy kis mellékutca (Zárda köz) végében található. Vonattal Budapesten a Nyugati pályaudvarról induló Lajosmizse-Kecskemét vonalon közelíthető meg. Autóbusszal pedig a Népliget buszpályaudvarról induló járatokkal juthatunk el Dabas-Gyónra. Mindkét megállótól kb. 1 km-re van az otthon.

Az intézmény rövid története: 

Intézményünk 1950 előtt a Jézus Isteni Szívéről Nevezett Karmelita Nővérek rendháza volt, ahol a nővérek árvaházat, óvodát és napközit működtettek. A földszintes, pavilonos épületegyüttes 3,5 hektáros hatalmas területen szép, nagy, belső kerttel és udvarral igazi otthont ad a mintegy 160 lakónak. Az otthonban biztonságos körülményeket biztosítunk a ránk bízottaknak. A női lakókat ellátó demens részlegünkön kialakított télikert halakkal, gyönyörű növényekkel, szép, és nyugalmat árasztó környezetet biztosít. A biztonságos sétakertünket a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően alakítottuk ki.

Szakmai munka: 

Az Otthon Alzheimer-kórban illetve szellemi leépülésben szenvedő időskorúak speciális ellátására is felkészült. Az Alzheimer-kór egyre nagyobb méretekben terjed hazánkban is és egyre nagyobb az igény speciális otthonokra, különösen a betegség végső stádiumában szenvedők részére. A jelentkezést nem tudjuk fogadni egyéb pszichiátriai kórkép, szenvedélybetegség, ön- és közveszélyes állapot valamint fertőző betegség esetén. A napi gondozási feladatok mellett korlátozottan, de bizonyos szakápolási feladatokat is tudunk biztosítani. (háziorvos jelenlét heti 6 órában, gyógytornász/fizioterápiás asszisztens és dietetikus szakorvosi javaslatot követően biztosított). Nagy hangsúlyt fektetünk a tevékeny élet biztosítása mellett a mentálhigiénés gondozásra. Dabas és vonzáskörzetében élő idős, demens személyek nappali ellátására is lehetőséget biztosítunk. Nappali ellátásunk elsősorban az idős koruk, egészségi állapotuk, mentális helyzetük okán önmaguk ellátására részben képes felnőttek, demenciával küzdők ellátását szolgálja.

 

Az ellátottak elhelyezési körülményei: 

Az elhelyezés 2-3-4 ágyas szobákban lehetséges. A betegszobák 2 és 4 ágyasak.

Lakók száma: 
165 fő
Intézményi térítési díj: 
7 000 Ft / nap
Szolgáltatások: 

Fodrász: a fodrászati alapszolgáltatás (hajmosás, szárítás, egyszerű vágás) havi egy alkalommal ingyenesen biztosított az Otthonban. 

Látogatási idő: 

Az ellátottak családi kapcsolataik fenntartására az Otthonban látogatókat fogadhatnak. Látogatási idő: naponta de. 10 órától, du. 18 óráig.  Ettől az időponttól az ellátott állapota miatt térhetünk el. Súlyos beteg ellátott hozzátartozója előzetes megbeszélés után az részlegvezető nővér engedélyével, más időpontban és éjszaka is a beteg hozzátartozója mellett tartózkodhat. 

Szentmise: 

Hetente egyszer van az otthon kápolnájában szentmise. Mivel nemcsak katolikusok, de más vallásúak számára is nyitott az otthon, evangélikus és református istentiszteletet is rendszeresen tartunk.

Bekerüléshez szükséges dokumentumok jegyzéke: 

Minden érdeklődő egy egyeztetett időpontan megismerheti az ellátás feltételei, az intézményi környezetet és az általunk nyújtott szolgáltatásokat. Ezen látogatás alkalmával adjuk át az igénybevételi eljáráshoz szükséges dokumentumokat.

  • kérelmi adatlap
  • egészségi állapotra vonatkozó igazolás
  • szükség esetén különböző nyilatkozatok (pl:egyedül élő, demencia mértéke, stb.)
Bekerüléshez szükséges dokumentumok: 
Események, rendezvények: 

Intézményünkben rendszeresen szervezünk külső és belső programokat, havi gyakorisággal lépnek fel meghívott vendégek (nyugdíjas énekkarok, tánc csoportok, óvodások, iskolások, stb). Lakóink rendszeresen részt vehetnek szervezett "kisvonatos" kiránduláson, galéria látogatáson Dabason. Évente egyszer családi napot szervezünk, ahol a lakók, hozzátartozók és a dolgozók együtt töltenek el egy kellemes, ünnepi délutánt.

Belső visszaélés-bejelentés: 

Panaszbejelentés:
Szabályzat: mellékelve (pdf)
e-mail: panasz@flplaw.hu