Zarándokvonattal utaztunk a Béke Királynőjéhez Medjugorjébe 2018. szeptember 2-7.

A Szűzanya üzenete: …Gyermekeim, többet imádkozzatok, kevesebbet beszéljetek és engedjétek meg Istennek, hogy a megtérés útján vezessen benneteket. Veletek vagyok és édesanyai szeretettel szeretlek benneteket…”

2018. szeptember 2-án este negyed 10-kor Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára köszöntője után  kigördült a Keleti Pályaudvarról a Zarándokvonat 620 fővel a Bosznia – Hercegovina-i Medjugorjébe. A Szeretetszolgálat központjából és intézményeiből 55-en voltunk. Az első nap a hosszú vonatozással telt: Dr. Székely János Püspök Atya elkísérte a zarándokokat az első napon. A tervek szerint 2018.09.03-án este 20.00–kor szentmisét celebrált volna Medjugorjéban, de a hosszúra nyúlt utazás miatt erre a Zarándokvonaton került sor.

Másnap a magyar szentmise után a Križevac-ra, a Nagy kereszt hegyére menet keresztutat végeztünk a lelkivezetőkkel. A másik napon pedig közösen rózsafüzért imádkoztunk a Jelenések hegyére menet, ahol első alkalommal látták a Béke Királynőjét megjelenni 1981-ben.

Látogatást tettünk a Cenacolo közösségben (szenvedélybetegeket gyógyító közösség), ahol jelenleg az 50 fő között egy fiatal magyar fiú is ott gyógyul Medjugorjében. Tanúságtételük, útjuk a drogoktól való megszabadulásig elgondolkodtató és megindító volt.  

Esténként részt vehettünk a Szent Jakab Templomban rózsafüzér imádságon, majd szentmisén és szentségimádáson.

 Marinkó atya, a Szent Jakab Templom plébánosának előadása új szemléletre tanított minket. Beszélt a szeretetről.  A szeretet egy erős, nagy motiváció… az Édesanyai motivációk mindig nagyon erősek.

Nagyon fontos kegyelmi időnek vagyunk részesei – akkor is, ha időnként fáradtak, nyűgösek vagyunk. Az ima segít abban, hogy átalakulhassanak bennünk a dolgok. Ha pl. azért a személyért imádkozunk, aki megsértett, megbántott bennünket, az ima által meg tudjuk szeretni. A szeretetnek gyógyító ereje van.

Egy másik módszer, hogy átalakuljanak, átváltozzanak bennünk a nehézségek és fájdalmak a HÁLAADÁS. Marinkó atya belső átváltozásra buzdított mindannyiunkat az élet nehézségeinek, a fájdalmaknak az elfogadására.

2018.09.05-én délután látogatást tettünk Mosztárba, a festői, történelmi városkába.

Egy épületszinttel bővült a mosztari Szent Ferenc Párbeszédközpont és Diákszálló a magyar kormány támogatásának köszönhetően. Jelen voltunk, amikor Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára hivatalosan átadta az épületet. Felemelő élmény volt a magyar himnuszt és a bárkadalt közösen énekelni.

Hajnalban ismét vonatra szálltunk – a Neretva völgyén át gyönyörű tájakon utaztunk - újabb napot töltöttünk a vonaton. Bőven volt alkalmunk lelki beszélgetésre, vidámságra, éneklésre

Egyetértettünk abban, hogy a fizikai megpróbáltatásoktól sem mentes együttlét igazi csapatépítésre adott alkalmat. Lelkiekben feltöltődve, és megerősödve érkeztünk Magyarországra.

Köszönjük a zarándoklat lelkivezetőjének: Kemenes Gábor atyának, Pálmai Árpád karnagy úrnak, Budai Lászlónak  és a Misszió Tours valamennyi segítőjének a nagyszerű élményeket és a kiváló szervezést.

A Katolikus Szeretetszolgálat Munkatársainak részvételét a zarándoklaton az EMMI EGYH-KPC-18-0932-es programja támogatta.