XXIII. János Otthon Okos Gizella Ház 40. éves jubileumi ünnepe

szentmisén hálaadás
szentmisén hálaadás

Negyven éves jubileumát ünnepelte a Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Otthon Okos Gizella Háza, 2021. július 23-án. Az ünnepségen részt vettek a Fenntartó képviselői, a XI. kerület alpolgármestere és a fenntartó intézményeinek vezetői, munkatársai és a Ház lakói.

Az ünnepség a Mindenszentek templomában szentmisével kezdődött, melynek főcelebránsa Ft. Lambert Zoltán atya volt, aki a Ház lakója, továbbá celebránsok Ft. Horváth Zoltán atya, budapest-terézvárosi plébános és Ft. Burányi Roland atya, a Katolikus Szeretetszolgálat intézményi lelkésze. A homíliában Zoltán atya kiemelte, hogy a „Szeretetszolgálat csak Istennel együtt működőképes.

A hálaadó szentmisét követően a Katolikus Szeretetszolgálat Főigazgatója, Dr. Vajda Norbert köszöntötte az egybegyűlteket, utalva a Duna TV Katolikus Krónikájában elhangzottakra, - amely az alábbi linken megnézhető https://mediaklikk.hu/video/katolikus-kronika-2021-07-04-i-adas/ - hogy az egyházi intézmény méltó „Otthont” ad lakóinak és méltatta Ft. Lambert Zoltán atya lelkipásztori szolgálatát, mellyel segítette a pandémia okozta zártság elviselést az intézmény falai között. Az ünnepi gondolatokat Balog Józsefné intézményvezető folytatta, aki személyes tanúságtételével hangsúlyozta, hogy egyházi intézményben dolgozni egy küldetést jelent. Borosné Tegze Emma, korábbi intézményvezetőnek egy emlékplakettel köszönte meg áldozatos munkáját. Az ünnep fényét Molnár Balázs fuvolaművész és a kispesti Jézus Szíve Plébánia énekkara emelte.

A lakók hálatáblát készítettek a dolgozók számára, a pandémia idején tett szolgálatukért, mely az intézmény aulájába került elhelyezésre, Melyet Ft. Burányi Roland intézményi lelkész áldott meg. Ezt követte egy kedves kerti ünnepség, lakók és a kórus részvételével, miközben a Főigazgató és az Intézményvezető belocsolták a jubileum alkalmából ültetett vörös fenyőt. Az ünnepről beszámolt a Magyar Kurír egy értékes cikkben. Köszönjük munkájukat és a fotókat, melyek a mellékletekben megtekinthetők, a cikk az alábbi linken olvasható: https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-katolikus-szeretetszolgalat-farkasreti-idosotthonanak-negyveneves-fennallasat-unnepeltek.

Egy kis történelmi visszatekintés a Ház életéről.

A XXIII. János Otthon alapítása Dr. Lékai László bíboros nevéhez fűződik. Az építkezés 1980. év elején kezdődött el, Szabó István Ybl-díjas mérnök tervei alapján. A Ház első vezetője Dr. Okos Gizella orvos volt, a nevét 2020. év óta viseli a farkasréti részleg.Az épület ötszintes, lifttel ellátott, ahol apartmanokban és lakószobákban történik azon idős lakók elhelyezése, akik keresztény környezetben szeretnék életük ezen szakaszát élni. A XXIII. János Szeretetotthon 1981. július 28-án nyitotta meg kapuit, melyet Dr. Lékai László bíboros, esztergomi érsek adott át ünnepélyes keretek között. Ez volt az első, új katolikus idősek otthona Magyarországon 1945. óta. A Magyar Nemzet 1981. július 29-i számában tudósított a fontos eseményről. „A Farkasrét zöldövezetéből impozánsan kiemelkedő fehér épülettömb a katolikus egyház szeretetotthona, amelyet kedden Lékai László bíboros, esztergomi érsek adott át ünnepélyes keretek között rendeltetésének. (…) Avató beszédében a bíboros hangsúlyozta: XXIII. János pápa nevét viseli az otthon a magyar katolikus püspöki kar döntése értelmében. Azért Angelo Giuseppe Roncalli velencei bíboros pátriárka nevét, mert már öreg ember volt - 77 éves – amikor megválasztották a katolikus egyház fejévé, s a szeretetotthon lakói közelállónak érezhetik őt. Mert XXIII. János pápa mindvégig derűs ember maradt – ezt a derűt és kiegyensúlyozottságot kívánják az ide beköltöző idős embereknek is. ”

Dr. Lékai László bíboros és Dr. Okos Gizella munkáján Isten áldása volt, mert hamarosan bővült az intézmény a Máriaremetén működő Názáret Házzal, ahol a demenciával élők ellátása történik, majd az Emmausz és Jerikó Házakkal, ahol átlagos idősellátást biztosít az intézmény.

Az évek teltek, jöttek az évfordulók és a keresztény sajtó továbbra is figyelemmel kísérte az első magyar katolikus szociális otthon életét. Cikkek jelentek meg az Otthonról, riportok, beszélgetések dr. Hankovszky Mária igazgató-főorvossal a Hírhozóban, a Keresztény Életben, az Újbudában, az Új Emberben. A házban folyó aktív lelki-szellemi és közösségi életről így nyilatkozott dr. Hankovszky Mária: „A legfontosabb, hogy számos idős ember számára tudtunk méltó öregséget biztosítani az aktív élet és az Úristen elé lépés ideje között.(…) Lényeges, hogy az öregség éveiben is mindig legyen kitűzött cél az idősek előtt. (…) Kirándulásokat szervezünk, könyvtárat hoztunk létre, különböző klubokat indítottunk. A kápolnában naponta van szentmise és lelkivezetők állnak a bentlakók rendelkezésére.” (Új Ember, 2001.) „Itt az élet nem csupán meleg szobát, tiszta ágyat, terített asztalt jelent, fontos a lélek, a szellem táplálása is. Beszélgetések, közösen végzett imák, előadások kergetik az órákat, űzik a magányt, festik színesre a napokat.” (Keresztény élet, 2000. október 29.

Az egyházi intézmény sokáig a hívek nagylelkű adományaiból tartotta fenn magát, állami támogatásban 1990. év óta részesül. Dr. Paskai László bíboros, prímás, esztergomi érsek az Otthon felügyeletét 1992. évtől a Katolikus Karitászra bízta, majd 2008. évtől a Katolikus Szeretetszolgálat tölti be a fenntartói feladatkört.

Napjainkban a XXIII. János Otthon 265 fő számára nyújt idősotthoni ellátást és 10 fő demenciával élő idős, napközbeni ellátását végzi a Befogad - Lakban.

Az integrált intézmény jövőképe: az intézmény - a keresztény normákból forrásozó szociális munka eszközeivel dolgozva - egy olyan intézmény kíván lenni, ahol minden ember megpihenhet és felüdülést lelhet. „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, én felüdítelek titeket.” Mt 11,28

Missziós küldetésének jelmondata: „Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak” Lk. 6,31

- intézményvezetése - 

Állomány neveMéret
PDF ikon bemutatkozo_fuzet.pdf577.12 KB