Újabb mérföldkő: továbbképzés a Katolikus Szeretetszolgálatnál

Felismerések és segítségnyújtás az idősellátásban: tudásbővítés és készségfejlesztés címmel kétszer két napos továbbképzést szervezett a budapesti központi épületében. A résztvevőket köszöntötte Dr. Vajda Norbert főigazgató, valamint Szlávik Bence szakmai csoportvezető is.  A szakmai előadásokat Szőcs Hajnalka egészségügyi referens; Kostyál Árpád módszertani munkatárs, valamint Németh Zoltán, a soproni Szent Benedek Idősek Otthona szakmai vezetője, demencia szakértő tartották. 

Március 23-án került sor a Katolikus Szeretetszolgálat első minősített, munkakörhöz kötött kötelező továbbképzésére, amelyet szociális intézményben, elsősorban idősotthonokban dolgozó munkatársaknak hirdetett meg. Az első csoportban megjelent résztvevők ápoló, gondozó és terápiás munkatárs munkakörökben dolgozó szakemberek voltak. A továbbképzés célja nem csak a "kreditpontok megszerzése" volt, hanem az is, hogy a mindennapokban valóban hasznosítható fontos ismereteket megszerezzék. Ezen kívül kiemelt célként szerepelt a kiégésmegelőzés, és az, hogy az önismeretfejlesztés célzatával nyújtott élményeket is magukkal vihessék a résztvevők.

 A főbb érintett témakörök a következők voltak: 

  • demencia (annak társadalomban és az ellátórendszerben elfoglalt helyzetétől a gondozásban megnyilvánuló kifejezett kihívásokon át az idősotthonokban alkalmazható gyakorlati módszerekig, eszközökig, jó gyakorlatokig)
  • pszichiátriai zavarok az idősgondozásban, pszichiátriai tünetek felismerése, kórképek, megjelenések az idősotthonokban, valamint az intézménybe kerülés és beilleszkedés kihívásai
  • gyász, haldoklás, életvégi gondozás, palliatív ellátás
  • kiégésmegelőzés, társas támogatás, szupervízió