Tizenöt otthon 240 lakója mutatkozott be a Tevékeny Élet Fesztiválon

Egy éves kihagyás után tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Tevékeny Élet Fesztivált a Lakitelek Népfőiskolán kedden. Az országos eseményt ezúttal is a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő, tiszaalpári Pax Otthon szervezte meg. A fesztivál fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt.

„Az életben nagyon fontos, hogy legyenek ünnepek. Az ünnep Isten ajándéka.” Ezzel a mottóval rendezték meg az idei Tevékeny Élet Fesztivált, amelyen ezúttal minden korábbinál több, 15 otthon 240 résztvevője, nyolc kategóriában, 47 produkció keretében mutatkozott be.

A járványhelyzet okozta testi és lelki megpróbáltatások ellenére az idősotthonok lakói töretlen lelkesedéssel készültek arra, hogy ezen a találkozón a személyes kapcsolatok mellett szórakoztató, valamint kulturális előadásokkal örvendeztessék meg egymást, és ezt a napot ünneppé varázsolják – nyilatkozta hírportálunknak az eseményt szervező Pax Otthon igazgatónője, Baranyi Éva.

Elmondta, tizenkilenc évvel ezelőtt Lezsák Sándor és az akkor intézményvezető, Bánfiné Tóth Mária kezdeményezésére indult el a fesztivál, amit az elmúlt közel két évtized alatt csupán kétszer nem tudtak megrendezni. Az első rendezvényt Tiszaalpáron tartották a helyi sportcsarnokban, ám azt helyszínt kinőtték, így azóta a Kölcsey Ház ad ingyenesen otthont az eseménynek.

A fesztivál fellépői vers, próza, egyéni ének, csoportos ének, színpadi játék, humor, tánc és hangszeres zene kategóriában mutatkozhattak be a nagyközönség előtt.

Nagy lelkesedéssel készültek a lakók és a gondozók egyaránt. Feledve betegséget, gondot, bánatot, vállalták a hosszú utazást csak azért, hogy felléphessenek a fesztiválon, ahol soha nem a versengés a cél, hanem hogy együtt tölthessünk egy örömteli napot – fogalmazott Baranyi Éva. Hozzátette: az is nagyon fontos, hogy az idősotthonok lakói tevékenyen éljenek, legyen számukra kitűzött cél, feladat, ami örömmel tölti el őket a hétköznapokban.

Ez a mostani találkozó a pandémia után még jobban felértékelődik, hiszen a résztvevők hónapokat töltöttek az intézményekbe bezárva.

Dr. Vajda Norberttől, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatójától megtudtuk, a Szeretetszolgálatot 1950-ben alapította a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, hogy gondoskodjon a szerzetesrendek feloszlatása miatt ellátás nélkül maradt, idős, beteg szerzetesekről és apácákról. Ők határozták meg otthonaik légkörét, tanították a személyzetet példamutató szorgalmukkal, Istenbe helyezett határtalan bizalmukkal. A Szeretetszolgálat több mint hetvenéves tapasztalattal a háta mögött számos intézményt, főként idősotthonokat tart fenn országszerte. Működtetnek családok átmeneti otthonát és daganatos betegek lelki rehabilitációs központját.
 

Forrás: Petőfi Népe