Természetes gyermekáldás

Természetes Gyermekáldás

A Természetes gyermekáldás projekt 2018 óta tart a Katolikus Szeretetszolgálat koordinációjában, az Emberi Erőforrások minisztériuma támogatásával. Miért nem jön a vágyott gyermek? Milyen családtervezési módszert fogad el a Katolikus Egyház? Milyen folyamatok történnek a női testben, amelyek befolyásolják a mindennapokat? Ezekre, és még sok más kérdésre is választ kaphatunk a Természetes Gyermekáldás programját böngészve. 

„Nagy erő rejlik a férfi és a nő szeretetkapcsolatában, és abban, hogy általad lettem anyává, általad lettem apává. (…) Az egyház a nő cikluskövetését fontos eszköznek tekinti ahhoz, hogy természetes módon tudjon az anya foganni” - mondta el Veres András, az MKPK elnöke, a pályázaton belül megvalósult Cikluskövetés oldalról. Ez a hiánypótló felület azért jött létre, hogy bemutassa azt a 4 cikluskövetési módszert, amely ma Magyarországon elérhető, és a hazai oktatók segítségével megtanulható.

A program a fiatalokra is gondolt, az általuk felmerült kérdések, problémák is előkerülnek a közelmúltban indult TRUSTEEN oldalon. Itt főleg a 10-18 év közötti korosztályt szólítjuk meg. Az ő mindennapi életük, dilemmáik kerülnek előtérbe úgy, hogy a katolikus egyház tanítása maximálisan érvényesül a lazább, fiataloknak szóló cikkekben. 

A Katolikus Szeretetszolgálat „EMBERI MÉLTÓSÁG TANANYAG” című pályázati felhívása iskolák részére

FRISSÍTÉS!

Köszönjük érdeklődését az Emberi Méltóság Tananyag iránt!
A továbbiakban beérkező pályázatok, a már beérkezett és elbírálásra váró iskolákkal kötött felhasználási szerződések aláírásáig várólistára kerülnek. 
A várólistáról sorban vesszük fel a pályázókkal a kapcsolatot, hogy tájékoztatatást nyújtsunk pályázatuk eredményéről. 

Megértésüket köszönjük!

 

A Katolikus Szeretetszolgálat (továbbiakban: KSZ) a „Természetes gyermekáldás” projektje keretében nyílt pályázatot hirdet a magyarországi székhellyel rendelkező oktatási intézmények számára az alábbi tárgyában és feltételek mellett:

1. A pályázat tárgya 
Felhasználási jog (licenc) az amerikai World Youth Alliance által fejlesztett és a magyar nyelvre lefordított „Human Dignity Curriculum” (Emberi Méltóság Tananyag) című, egészségtudatosságot fejlesztő és ismeretterjesztő, tanárok munkáját segítő módszertani segédanyagra vonatkozóan általános és középiskolák 1-8. évfolyamai (6-14 éves korosztályú tanulók) részére. 

A Human Dignity Curriculum (továbbiakban: HDC) célja továbbá segíteni a gyermekeket szabadságuk gyakorlása során emberi kiválóságuk elérésében.

A HDC nyolc általános iskolai évfolyam részére fejlesztett anyagot foglal magába. Minden évfolyam 15 x 30 perces iskolai foglalkozáshoz való anyagot tartalmaz, amely akár biológia, akár osztályfőnöki óra vagy hittan/etika keretében bevezethető és oktatható.

A HDC-ról olvashatnak bővebben:

Nem jön a baba? Az étrendváltoztatás is segíthet!

„Az ételed az életed!”- mondogatta gyakran a nagymamám, hogy nyomatékosítsa, mekkora hatása van az egészségünkre a jó táplálkozásnak, amely nála a változatosságot jelentette és azt, hogy a főétkezéseknek fix idejük van, levest pedig mindennap kell enni. Mamikám nem számolgatta a kalóriákat, az ételallergiát is csak holmi divathóbortnak tekintette. A táplálkozástudomány hatalmasat fejlődött az elmúlt években, és egyre nagyobb orvosi figyelem irányul a bélrendszer állapotára. Ma már egyértelműen kimutatható, hogy a gyulladt, folyamatosan irritált bélnyálkahártya – akár kirívó tünetek nélkül is – különböző betegségek okozója lehet, és fogantatási nehézséghez is vezethet.
 

A Képmás magazin cikkét ITT olvashatja el. 

Mi az a cikluskövetés?

Mi a cikluskövetés? A női ciklus során fellépő hormonális változások külsőleg megfigyelhető testi jelekkel járnak együtt. A testünk által küldött jeleket pedig megfigyelhetjük, értékelhetjük, és ezzel nyomon tudjuk követni, hogy épp mi történik a testünkben, hol tart a ciklusunk. Hogy ez miért fontos? Ebben a filmben éppen erről beszélnek cikluskövetés-oktatók.

A Természetes gyermekáldás projektről

A Természetes gyermekáldás projekt 2018 óta tart a Katolikus Szeretetszolgálat koordinációjában, az Emberi Erőforrások minisztériuma támogatásával. A projektről, a téma fontosságáról beszélget Dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat igazgatója.

Természetes gyermekáldás konferenciáról

A járvány okozta bizonytalan helyzetben azt a felelős döntést hoztuk, hogy a 2020. október 19-ére a Párbeszéd Házába meghirdetett konferenciát a tervezett formában nem tartjuk meg.
Ugyanakkor szeretnénk eljuttatni a sajtó képviselőihez és az érdeklődőkhöz mindazokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt három évben a Természetes gyermekáldás projektben elértünk.
A képzésekről, az iskolai programokról, az új weboldalról, a program további elemeiről izgalmas, informatív és befogadható hosszúságú videókat teszünk közzé a Katolikus Szeretetszolgálat honlapján, illetve a projekt Youtube-csatornáján.
Ennek első lépéseként október 19-én Dr. Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke és Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója videóbeszélgetésben mutatja be a Természetes gyermekáldás projekt elemeit.
A későbbiekben beszélgetést láthatnak majd a képzésben részt vevő orvosokkal, oktatókkal, illetve bemutatjuk az Emberi Méltóság Tananyag iskolai érzékenyítő programját is.
Kérjük, hogy továbbra is kísérjék figyelemmel a programot, amelynek eseményeiről időben tájékoztatjuk önöket.
Mindenkinek szép őszt kívánunk, vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Oldalak