Találkozunk Krisztus asztalánál! - új intézményekkel bővült a Katolikus Szeretetszolgálat közössége

2021. április elsején, nagycsütörtökön különleges napra ébredt a Katolikus Szeretetszolgálat népes családja: intézményeink köre négy új telephellyel bővült.

A Jászapátiban, Lajosmizsén és Parádon működő, eddig állami fenntartású otthonok idén nagycsütörtökön a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásába kerültek. Csatlakozásukkal a jövőben 425 fővel több ránk bízottról gondoskodunk új munkatársaink segítségével.

A Katolikus Szeretetszolgálatot idén hetvenegy éve hozta létre a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia: az államhatalom 1950-ben oszlatta fel a szerzetesrendeket, szélnek eresztve a tagjaikat, köztük több mint 2000 idős, beteg embert. A földönfutóvá tett szerzetesek gondozására alakultak meg első intézményeink. Hét évtized kemény munkája áll mögöttünk. Ez alatt sokat fejlődtünk, tanultunk, és megőriztük elődeink értékrendjét. Az időseken kívül foglalkozunk súlyos fogyatékossággal élőkkel, daganatos gyermekekkel és hozzátartozóikkal, illetve nehéz sorsú családokkal is.

A Szeretetszolgálat hosszú ideje módszertani szervezetként működik, ezen túl az utóbbi évek során szakmai központtá is fejlesztettük: a demencia, az idősgondozás és a családok segítésének szakértőivé váltunk, és – Magyarország legrégebbi egyházi szakmai szervezeteként – a fejlődést különösen fontos célkitűzésünknek tekintjük. Ennek részeként vettük át most négy telephely fenntartását a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, illetve 2020 elejétől kezdődően több fontos területen fejlesztjük az Egyház szociális ellátórendszerét – mind több és több embert elérve a segítségnyújtásban. Alapvetőnek tekintjük, hogy azt az értékrendet, cselekvő szeretetet képviselhessük új intézményeinkben – és általuk falaikon kívül, a környezetükben – is, amelyet Krisztus szeretete mutat meg számunkra: az Otthonok minden lakója számára továbbra is biztosítani fogjuk a személyre szabott ellátást és kifejezett célunk, hogy minden gondozottunk számára csak pozitív változásokat hozhasson a fenntartóváltás. Fontos számunkra, hogy az intézmények munkatársi közössége megmaradjon: nekik hála lakóink a megszokott arcokkal és az eddig is tapasztalt hozzáértéssel találkozhatnak majd a továbbiakban is.

Örömmel várjuk, hogy a ránk bízottakkal és új munkatársainkkal egy közösség legyünk, és együtt ünnepelhessük Húsvét szent ünnepét!