Szörényi Gábor Díj – 2019

Az Adventi készület kezdetén, Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök atya vezetésével Lelki napot tartott a Katolikus Szeretetszolgálat fővárosi központjában. A püspök atya magával ragadó előadásaiban Istenünk akadályok és nehézségek útján megvalósuló szeretetre tanító és formáló erejét hangsúlyozta a szervezet dolgozóinak, mely jellemző módon bír relevanciával a szociális szféra szolgálati oldalán is. Szükséges és fontos, hogy időnként megálljunk és „élesítsük fejszéinket” a szívvel és egyszerre szakértelemmel végzett munka érdekében. Így elismerésben részesülünk a mennyben és a földön is.

Ezen üzenetet erősítve a Lelki napot lezáró szentmise keretében került sor első ízben az újonnan alapított Szörényi Gábor Díj díjkiosztójára a Katolikus Szeretetszolgálat vezető ápolói részére.

Fő díjazott: Zsolnai Ferencné

További díjazottjaink:

  • Faragóné Ferencz Zita
  • Harsányiné Szepesi Zsuzsa
  • Joó Lászlóné
  • Kovács Mária
  • Pajorné Laczkó Judit
  • Szmolka Erzsébet
  • Sulykó Ilona
  • Tamásiné Kalmár Klára
  • Viglási Imréné
  • Vincze Erzsébet

A díj névadójának, Szörényi Gábor jezsuita atya neve szorosan kapcsolódik a Katolikus Szeretetszolgálat történetének kezdetéhez. A Szeretetszolgálatot 1950-ben alapította a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, hogy gondoskodjon a szerzetesrendek feloszlatása miatt ellátás nélkül maradt, idős, beteg szerzetesekről és apácákról. Az állam a szerzetesrendektől elvett, több mint 600 épületből ötöt jelölt ki a fedél nélkül maradtak befogadására. A Szeretetszolgálat munkatársai voltak azok, akik nehéz helyzetükben igyekeztek testi-lelki jólétükről gondoskodni. Isten csodálatos rendelése folytán ezekben az években két, kiváló szerzetes került a Szeretetszolgálat élére: Szabó Erna szatmári irgalmas nővér, és Szörényi Gábor jezsuita atya. Az ő személyiségük meghatározó volt abban, hogy a legsötétebb időszakban is a szeretet és az összetartozás szigeteivé válhattak ezek a házak. (forrás: https://www.szeretetszolgalat.hu/tortenetunk )

Amikor Joó Sándor, a Katolikus Szeretetszolgálat szakápolási referensének jelen díj megszületésére tett javaslata alapján felmerült a kérdés a díj elnevezéséről, Szörényi Gábor atya neve, mint fénylő csillag jelent meg a Szeretetszolgálat égiszén. (Márpedig adventi időszakban a csillagokat követni illik.) Szörényi Gábor jezsuita szerzetes emlékét ezzel a díjjal erősíteni kívánjuk, és úgy gondoljuk, hogy az ő neve, életútja méltó rangra emeli a Katolikus Szeretetszolgálat újonnan alapított elismerését.

Az elmúlt közel 70 év a Katolikus Szeretetszolgálat számára nehéz és örömteli pillanatokat hozott. Ma sem könnyű és kényelmes dolog ez a szolgálat, de a Gondviselés sohasem hagyja el azt, aki nagylelkűen szolgálja a krisztusi szeretet parancsát.  (forrás: Erdő Péter https://www.magyarkurir.hu/hirek)

Szívből gratulálunk a Szörényi Gábor Díj elismerésben részesülő kollegáinknak és kívánunk mindenkinek áldott Ádventi készületet!

 

Állomány neveMéret
PDF ikon szorenyi_gabor_eletrajza.pdf209.99 KB
PDF ikon laudacio.pdf114.96 KB