Szent Vince Otthon hírei

Látogatási szabályzat

Látogatási szabályzat

Készült az egészségügyi válsághelyzet elrendelésével bevezetett járványügyi készültséghez kapcsolódó eljárásrend figyelembevételével és a fenntartó Katolikus Szeretetszolgálat útmutatója alapján

Iktatószám: 194/2021/T.

 

A kapcsolattartás és eltávozás lehetőségét biztosítjuk az alábbi feltételekkel:

A látogatás feltételei

Skype kizárólag időpont egyeztetés mellett, előzetes bejelentkezés alapján történhet.

Időpont egyeztetés:

a 06 22 582 124 telefonszámon Busznyákné Ács Anita szociális ügyintézőnél, kizárólag az alábbi időpontokban: Munkanapokon, hétfőn és szerdán 14 és 15 óra között.

Időpont lemondása:

Ha a Skype-re egyeztetett időpontban mégsem tud megjelenni, kérjük, telefonon minél előbb jelezze, de legkésőbb a látogatást megelőző napon 15 óráig a fenti telefonszámon, vagy e-mail útján.

Személyes látogatás feltételei

Oltási igazolvánnyal rendelkező látogatók esetében:

Egy lakóhoz egyszerre maximum 2 fő 18. életévét betöltött közeli hozzátartozó (hozzátartozó hiányában, a lakó által megjelölt személy) érkezhet. 

Nagyon vártuk a tavaszt

A tél és a járványhelyzet okozta hosszú bezártság után, már nagyon vártuk a tavaszt, a napsütést.

Az idősek otthonaira még fennálló zárlat ellenére, több lehetőséget próbáltunk teremteni lakóinknak arra, hogy megfeledkezhessenek az elszigeteltség okozta lehangoltságukról. Nagy örömmel fogadták, hogy ismét beengedhettük a fodrászt. Izgatottan készülődött mindenki, a megszépült frizurákat büszkén viselték.

A húsvét előtti nagyhétre való készülődés, a közös imádságok, elmélkedések a misékbe való bekapcsolódásból sok erőt meríthettünk. Az ünnepekre külön meglepetésként megszerveztük, hogy minden lakónkhoz soron kívül jöhettek látogatók. A családdal való találkozásnak varázslatos ereje van. Mindig új reményt és erőt ad, hogy talán hamarosan feloldhatják a vírushelyzet miatt elrendelt zárlatot.

Mint minden évben idén is megjöttek a gólyák, a „mi gólyánk”. Alig várjuk, hogy a fiókák és szüleik hangos kelepelése betöltse az udvart.

A napsütés a kellemes hőmérséklet mindenkit kicsalogatott az udvarra, ahol kinyíltak azok az első tavaszi virágok, melyeket lakóink, hozzátartozóik és dolgozóink adományoztak. Intézményünkbe is eljött a nyuszi, aki történetesen nagyon szelíd volt, jól tűrte a sok szerető simogatást.

 

Szörényi Gábor Díj

Örömmel adunk róla hírt, hogy kollégánk Bokorné Kiss Zsuzsanna a Katolikus Szeretetszolgálat által alapított Szörényi Gábor díjban részesült. A díjat 2019-ben alapította fenntartónk, azok részére, akik a Szeretetszolgálat intézményeiben kiemelkedő, példaértékű munkát folytatnak. A díj Szörényi Gábor atyáról, a Katolikus Szeretetszolgálat alapítójáról lett elnevezve. Bokorné Kiss Zsuzsanna 2012-óta dolgozik intézményünkben. Megbízható, mindenben számíthatunk  munkájára. A feladatokat meglátja, kérés nélkül is elvégzi. Kötelességein túl is, tevékenyen részt vesz intézményünk programjain, környezetünk szépítésében. Intézményünk lakóival, a kollégákkal minden esetben segítőkész, udvarias. Szeretettel, a keresztényi értékrendtől vezérelten végzi munkáját, vesz részt intézményünk, közösségünk életében, példát állítva mindnyájunk elé.

Bokorné Kiss Zsuzsannának szívből gratulálunk.

A Katolikus Szent Vince Otthon kedvesnővéreire emlékeztünk

2020. november 3-án a Római Katolikus Temető 4. parcellájánál emlékeztünk az intézményünkben elhunyt 237 szerzetesnőről, akik tizennyolc rendből érkeztek.

 A szertartást végezte Spányi Antal megyéspüspök, majd Dr. Vajda Norbert a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, Mészáros Tamás Csákvár közösségének képviselője és Tóth Árpádné volt intézményvezető emlékezett meg a kedves nővérekről.

Ezután elhangzott minden a parcellában nyugvó kedves nővér neve. 237 gyertya gyúlt a csodálatos színekben pompázó Kőlik lábánál fekvő temetőben.

https://www.szfvar.katolikus.hu/hirek/spanyi-antal-puspok-megaldotta-a-csakvaron-eltemetett-szerzetes-noverek-sirjait-20201103-beszamolo

A Kedves Nővérek hagyatéka, emléke, számunkra nem kizárólag a múltunk része, hanem a jelenünk és a jövőnk záloga.

Ünnepi köszöntő

70 éve „szívvel, szakértelemmel”

Habár 2020. szeptember 26-án arra emlékeztünk, hogy a Katolikus Szeretetszolgálatot 70 éve alapították, illetve a Szent Vince Otthon 70 éves fennállását ünnepeltük, intézményünk története ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. A jelenleg idősek otthonának helyt adó épület a 18. században kvartélyházként, katonai egységek és lovaik szállásaként szolgált. A katonaság véglegesen az 1867-es kiegyezés után költözött el Csákvárról. Gróf Esterházy Móricz 1877-ben vásárolta meg az üresen álló épületet. Felújítása után kórházat és iskolát alapított. Erről tanúskodik a ma is látható emléktábla melyre az alábbi feliratot vésték:

„A szenvedők enyhülésére, az ifjúság tanítására. Gróf Esterházy Móric 1882. évben.”

A grófi házaspár a leányok nevelésére és a betegápolás ellátására a Páli Szent Vincéről elnevezett Irgalmas Nővérek Szerzetesrendjét, a Vincés Nővéreket hívta Csákvárra, fiókrendházat alapítva számukra. Csákvár Vincés zárdája a Szeretetszolgálat első intézményei közé tartozik. 1950 októberében 63 kedves nővért fogadott falai közé. Tóth Árpádné, Marika az intézmény egykori vezetője, az intézmény fennállásának 55. évfordulójára foglalta össze az intézmény történetét, amelynek egyik fejezetében a nővérek és az egykor itt dolgozó civilek visszaemlékezéseit olvashatjuk. Ebből idézek:

Oldalak