Szent Vince Otthon hírei

Kirándulás Tatán

A HOMM Kft. által felajánlott speciálisan kialakított busszal (kerekesszékek rögzíthethetősége) Tatára kirándultunk, mozgásukban akadályozott lakóinkkal.

Lakóink egész héten izgatottan készültek, hiszen az elmúlt két évben nem volt lehetőségünk, hogy elhagyjuk az intézményt, kicsit „messzebbre kiránduljunk”.

A Tatai Szent Kereszt felmagasztalása katolikus templomhoz érkeztünk ahol Juhos Imre mutatta be a templomot, beszélt a szent kereszt jelentőségéről, majd közös ima után, megcsodáltuk a templom melletti János Pál teret.

Ezután a hangulatos Fazekas utcán át sétáltunk a tópartra, ahol megcsodáltuk a felújított Esterházy – kastélyt, egy kis bepillantást nyerhettünk a neves család otthonába.

Elidőztünk a várnál, gyönyörködve a tóra és környékére nyíló kilátásban.

Ha tatai tópart, akkor kihagyhatatlan az Építők Parkja és a lángos. Köszönettel tartozunk a Fapuma dolgozóinak és tulajdonosának a megható kedvességükért amivel idős lakóinkat kiszolgálták.

Sokáig fogjuk még szép emlékként megőrizni szívünkben az élményt, mely arra ösztönöz minket, hogy bátran vállalkozzunk az intézmény falain kívül is felfedezni környezetünket, megtapasztalni az emberek kedvességét, melyből erőt meríthetünk a hétköznapokra.

Szent-Gály Kata: Keresztúton

“Azt mondja az Úr:

Kevés az, hogy a szolgám légy,

s fölemeld Jákob törzseit,

és visszatérítsd Izrael maradékát.

Nézd, a nemzetek világosságává tettelek,

hogy üdvösségem eljusson a föld határáig.”(Iz 49,6)

 

Tudsz-e úgy szeretni, ahogy én szerettem…?

Reszketni, remegni az Olajfa-kertben…?

Elhagyatva lenni, egyedül a bűnnel…?

Szemben a Halállal, szemben a közönnyel…?

 

Adnád-e kezedet szorító kötélnek…?

Arcodat a gúnynak, lenéző köpésnek…?

Tudsz-e mellém állni fojtogató csendben…?

Az ostorozásnál eltakarnál engem…?

 

Tudsz-e úgy szeretni, ahogy én szeretlek…?

Tudsz-e tűrni értem, hordani keresztet…?

Roskadva, remegve, föl, egész a célig…?

Akkor is, ha szíved ezer sebből vérzik…?

 

Tudod-e karodat szélesre kitárni…?

Az egész világért áldozattá válni…?

És tudsz-e pihenni úgy a kereszten,

hogy örvendezz rajta: mindig ezt kerestem…?

 

Tudsz-e mellém hágni…? A helyembe lépni…?

Magadat feledve életemet élni…?

Egészen eltűnni, elmerülni bennem…?

Tudsz-e úgy szeretni, ahogy én szerettem…?

Isten áldását kérjük a 100. születésnapjukat ünneplőkre

„Isten áldja meg minden percben az életüket és adjon nekik boldogságot, hogy továbbra is élvezhessék az élet ajándékait. A Szentlélek ajándékai továbbra is áradjon rájuk, hogy mindig és mindenkor tiszta szívvel hordozzák a szeretet kicsiny magját.”

 

Örömteli eseményben volt része a Szent Vince Otthonnak március hónapban, hiszen két 100 éves hölgyet is köszönthettünk intézményünkben.

Pakodi Ferencné Klári néni 1922. március 23-án született Isaszegen, egyetlen gyermekként. Szülei nagy szeretetben nevelték tisztességre, becsületre tanították, belé oltva azokat a keresztény értékeket, amelyeket egy akkori vallásos család adhatott gyermekének. A zene szeretete áthatotta Klári néni egész gyermekkorát, ezért is választotta a tanítói hivatást. Hosszú éveken át tanított a Székesfehérvári Ének-Zenei Általános Iskolában, és a Primavera kórus karnagya volt.  Jó kedélyű kedves, szerethető természete hozzá járult, hogy kitűnő munkát végezzen. Tanítványai a mai napig szeretettel őrzik szívükben. A különleges születésnapi köszöntésen a kórus megjelent tagjai is köszöntötték.

Miklós Mária 1922.03.20-án született Budapesten. Marika néni vallásos családban nevelkedett, mely végig kísérte életét. Kedves, türelmes természete a gyermekgondozás felé terelte őt, dajkaként dolgozott sok évig Budapesten. 1996 óta intézményünk lakója, ahol sekrestyésként segédkezett a kápolnánkban. Aktívan részt vett a közösség életében. Segítőkészsége, a keresztény értékek gyakorlása fontos volt számára, lakótársai és gondozói körében is nagy tiszteletnek örvend.

A hozzátartozók, vendégek és intézményünk mindkét ünnepeltnek műsorral, virággal és tortával kedveskedtek.

 

Ezen két születésnap mutatja az Isten kegyelmét és a szeretet határtalanságát!

Látogatási szabályzat

Készült az egészségügyi válsághelyzet elrendelésével bevezetett járványügyi készültséghez kapcsolódó eljárásrend figyelembevételével és a fenntartó Katolikus Szeretetszolgálat útmutatója alapján

 

                                                                                                                         Iktatószám: 56 /2022/T.

 

A kapcsolattartás és eltávozás lehetőségét biztosítjuk az alábbi feltételekkel:

 

Skype kizárólag időpont egyeztetés mellett, előzetes bejelentkezés alapján történhet.

Időpont egyeztetés:

a 06 22 582 124-es telefonszámon Busznyákné Ács Anita szociális ügyintézőnél, kizárólag az alábbi időpontokban:

Munkanapokon, hétfőn és szerdán 14 és 15 óra között.

Időpont lemondása:

Ha a Skype-re egyeztetett időpontban mégsem tud megjelenni, kérjük, telefonon minél előbb jelezze, de legkésőbb a megelőző napon 15 óráig a fenti telefonszámon, vagy e-mail útján.

 

Személyes látogatás feltételei

Az intézmény egész területén kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése, (NNK 15144-2/2022/EÜG számú határozata szerint)

Egy lakóhoz egyszerre maximum 4 fő hozzátartozó (hozzátartozó hiányában, a lakó által megjelölt személy) érkezhet. Ettől eltérő igényüket kérem jelezzék.

 

Látogatási idő:

  • hétfő:
  • kedd:                                                             du. 14 éa16 óra között
  • szerda:          de. 10 és 12 óra                     du. 14 és 16 óra között
  • csütörtök:      de. 10 és 12 óra
  • péntek:          de. 10 és 12 óra
  • szombat:       de. 10 és 12 óra                      du. 14 és 16 óra között
  • vasárnap:      de. 10 és 12 óra                      du. 14 és 16 óra között

 

Múzeumlátogatás

A csákvári Emlékházban jártunk, ahol Tóth Árpádné Marika ismét nagy szeretettel fogadott minket.

A lakóink már jó ismerősként üdvözölték Őt.

Az állandó kiállításon túl, ezúttal Győri Ilona, a helyi Fazekas házban tevékenykedő fazekas munkáit tekinthettük meg. Korhűen berendezett lakásban érezhettük magunkat. A látványt Marika csodálatos előadása tette még élvezhetőbbé.

A kiállítás mottóját -"Csákváron a korong forgott, forog ma is...és holnap is."- hűen tükrözte a bemutató.

Rendkívüli hangulata felidézi a múltat, bemutatja a jelent, érzékelteti a jövőt. Csákváron a fazekasság mindig fontos szerepet töltött be az emberek életében. Ezekre a gyönyörű kerámiákra, használati tárgyakra mindig szükség van, volt és lesz.

Köszönjük a szíves vendéglátást!

A Betlehemi csoda

December 15-én Juhos Imre a Katolikus Szeretetszolgálat Módszertani munkatársa, mentálhigiénés szakember, érkezett otthonunkba és ajándékozott meg minket egy rendkívül érdekes és megható programmal.

Egy, a Megváltó születését ábrázoló gyönyörű ikon ábrázolásain keresztül mutatta be a Betlehemi eseményeket és annak jelentőségét. Beszélt nekünk arról, hogy az ábrázolásoknak milyen üzenettartalma van. Lakóinkat és dolgozóinkat is mélyen megérintette és elgondolkoztatta az előadás.

Látogatási szabályzat

Készült az egészségügyi válsághelyzet elrendelésével bevezetett járványügyi készültséghez kapcsolódó eljárásrend figyelembevételével és a fenntartó Katolikus Szeretetszolgálat útmutatója alapján

 

                                                                                                          Iktatószám: 194/2021/T.

 

A kapcsolattartás és eltávozás lehetőségét biztosítjuk az alábbi feltételekkel:

 

  •  

Skype kizárólag időpont egyeztetés mellett, előzetes bejelentkezés alapján történhet.

Időpont egyeztetés:

a 06 22 582 124-es telefonszámon Busznyákné Ács Anita szociális ügyintézőnél, kizárólag az alábbi időpontokban:

Munkanapokon, hétfőn és szerdán 14 és 15 óra között.

Időpont lemondása:

Ha a Skype-re egyeztetett időpontban mégsem tud megjelenni, kérjük, telefonon minél előbb jelezze, de legkésőbb a megelőző napon 15 óráig a fenti telefonszámon, vagy e-mail útján.

Személyes látogatás feltételei

Védettségi igazolvánnyal, Uniós oltási igazolvánnyal rendelkező látogatók esetében:

Egy lakóhoz egyszerre maximum 4 fő hozzátartozó (hozzátartozó hiányában, a lakó által megjelölt személy) érkezhet.

Látogatás helyszíne: az intézmény által a kijelölt látogatói tér.

Látogatási szabályok: érvényes védettségi igazolvány, Uniós oltási igazolvány és személyazonosításra alkalmas igazolvány, útlevél bemutatása, kötelező orrot, szájat eltakaró maszkviselés, kézfertőtlenítés. Nyilatkozat kitöltése, hőmérséklet mérése.

Látogatási idő: egy lakóhoz látogatási naponként maximum 20 perc

Ha az intézmény lakóját plexifal nem védi, abban az esetben kötelező számára is az orrot, szájat eltakaró maszk viselése.

Időpont egyeztetés:

a 06 22 582 124-es telefonszámon Busznyákné Ács Anita szociális ügyintézőnél, kizárólag az alábbi időpontokban:

A Szociális Munka Napja: november 12.

„A közösség, a társadalom megbecsülésének jeleként ünneplik világszerte november 12-én a Szociális Munka Napját. Hazánkban az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami szociális kezelést, gondozást igényel. Nálunk tizenhárom éve köszöntik a szakterület dolgozóit.

A Szociális Munka Napja az International Federation of SocialWorkers (Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége) nevéhez kötődik. A szervezet jelenleg 77 országban rendelkezik tagszervezetekkel, köztük van a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete is. Az IFSW 1997-ben jelölte meg november 12-ét a szociális munka napjaként, amely minden évben jó alkalommal szolgál arra, hogy a szakterület felhívja a közvélemény figyelmét azokra, akik az elesettekért dolgoznak.

Magyarországon az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami valamilyen szociális kezelést, gondozást igényel. Szociális munkásnak lenni jóval több, mint munka: szolgálat ez a szó legnemesebb értelmében. Gyakorlói sajátos tudás birtokosai, akik a támogatást, segítséget igénylők részére a konkrét, azonnali, olykor nélkülözhetetlen segítségen túl technikákat, módszereket is átadnak. A szegénység elleni küzdelemben gyakran emberfeletti munkát végeznek az utcai szociális munkások, a családsegítők, a hajléktalanszállók és más szociális intézmények munkatársai.

Közösségfejlesztés a Szent Vince Otthon dolgozóinak

Intézményünk dolgozói az Egyházi Közösségi célú programok támogatásával Bakonybélen a Szent Maurícius Kolostorban lelki gyakorlaton és közösségépítési programon vettek részt 2021. október 12. és 13. között.

Lelkiekben feltöltődve, megújult erővel tértünk vissza feladatainkhoz. A program sikeréről beszéljenek a résztvevők szavai.

„A zsolozsmák, az imaórák és az Atya előadása nagy hatással volt rám……”

„Jó volt együtt lenni, együtt imádkozni, időt tölteni egymással a gyönyörű környezetben…”

„Tamás Atyát szeretném többször hallgatni…”

„Szeretnék 2022-ben is részese lenni a LÉLEK és KÖZÖSSÉG építésben……”

„Köszönöm, hogy részese lehettem…”

Oldalak