Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthona hírei

Decemberi álom a Családok Átmeneti Otthonában

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Családok Átmeneti Otthonában sok örömöt hozott a december az intézményben lakó gyermekek és szüleik számára.

Az adventi ünnepkör hagyományát követve került sor november utolsó vasárnapján az első gyertya közös meggyújtására. Ezt követően az adventi koszorú gyertyái minden héten egy kedves műsor kíséretében lobbantak lángra.

A gyermekeknek advent első vasárnapján nagy meglepetésben volt részük. A bodméri advent programsorozat keretén belül a Palinta-Társulat „Téli hóka-móka” című gyermekműsorát tekinthették meg, sőt az előadás aktív részesei voltak, mely boldogsággal töltötte meg a gyermekek szívét, örömkönnyekkel az anyukák szemét.

Egy hét elteltével megérkezett lovaskocsin a Mikulás is, aki megajándékozta a csillogó szemű gyermekeket, akik énekekkel, versekkel köszöntötték Őt.

Az ezt követő időszakban a karácsonyi készülődés vette kezdetét. Ünnepi díszbe öltözött az intézmény épülete és a közösségi tér. A dekorációk elkészítése és a díszítés a lakókkal közös munka eredményeként született meg, melyben kicsik és nagyok egyaránt részt vállaltak. Végre elérkezett a várva várt Karácsony, a Szenteste napja. Már délelőtt kezdetét vette a készülődés, a közös sütés-főzés. A közös ebédet követően került sor a karácsonyfa közös feldíszítése, majd a gyermekek által várva-várt ajándékozásra és a titkot rejtő csomagok kibontására.

A 2021-es óév búcsúztatása, az év utolsó órái közös vacsorával, sok nevetéssel, vidámsággal teltek. Várakozással, vágyakkal telve léptük át az Új Esztendő küszöbét.

            Ezúton is hálás köszönetünket fejezzük ki minden kedves támogatónknak, akik a családoknak nyújtott felajánlásaikkal igazán meghitté és szebbé varázsolták az ünnepnapokat!

Szeretetteljes, Békés, Örömteli Új Esztendőt kívánunk!

Kirándulás a Haraszt-hegyi tanösvényen

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon Családok Átmenti Otthon lakóival 2021. 11. 20. napján kirándulást tettünk a Haraszt-hegyi tanösvényen. A családok a túra során felfedezhették a Kőlik-völgyet, megmászhatták a Kerek-hegyet és letekinthettek Csákvár városára. A séta folyamán a gyerekek megismerkedhettek a Haraszt-hegy növény- és állatvilágával. A festői őszi táj a kellemes napos idő felejthetetlen élménnyel szolgált a családok számára.

Nyáridéző

Aki Csákváron él vagy idelátogat, lehetősége nyílik Pusztabusszal, vagyis lovaskocsival bebarangolni Csákvár legcsodálatosabb helyeit és egyúttal megismerkedhet a helyi nevezetességekkel. Gyökeres Balázs lovastúra-vezető jóvoltából a Családok Átmeneti Otthonában élő gyermekek részére lovaskocsis kirándulást szerveztünk. Útközben meg-megálltunk, hol egy mezőn, hol egy kilátónál, hol a lovas karámoknál. Volt látnivaló bőséggel, de a lovakkal való kocsikázás jelentette a gyermekek számára a legnagyobb élményt. Köszönjük a felejthetetlen kirándulást Gyökeres Balázsnak.

Gyermeknap a Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthonában

Május utolsó vasárnapja minden évben a gyermekekről szól.

Idén intézményünkben is megtartottuk a gyermeknapot. A Szent Vince Családok Átmeneti Otthona dolgozói különböző programokkal készültek az intézményben lakó gyermekek számára. Többek között, arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, sport tevékenységekkel tettük emlékezetessé ezt a napot. Külön köszönetet érdemelnek a csákvári önkéntes tűzoltók, akiknek köszönhetően a gyermekek a nap fénypontjaként, „tüzet olthattak”, felülhettek a tűzoltóautókra, szirénázhattak és egy egész délelőttös program keretében játékosan átélhették, hogy milyen tűzoltónak lenni. A felnőttek segítségével babgulyást, lángost, gofrit és különböző süteményeket készítettünk, amiket egy jó hangulatú, közös ebéd során fogyasztottak el a családok.

Mindenki számára egy élenyekkel teli napként zárult az esemény.

Köszönjük minden résztvevőnek és támogatónak, akik hozzájárultak a program megvalósításához.

Húsvét a Családok Átmeneti Otthonában

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe emellett a tavasz köszöntésével a megújulással is szorosan összefonódott. A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthona küldetése a keresztény értékek átadása, mindemellett számunkra fontos a népi hagyományok őrzése is. Az intézményben lakó családokkal, közös programokkal: tojásfestéssel, kosárkészítéssel, húsvét hétfőn ajándékkereséssel töltöttük az ünnepet.

Tavaszi megújulás

Megérkezett a tavasz intézményünkbe a Szent Vince Otthon Családok Átmenti Otthonába. Virágültetéssel kedveskedünk, Nőnap alkalmából. Délutáni programként a családokkal közösen ültettük el a virágokat melyekkel az intézményben lakó hölgyek előtt tisztelegtünk. A balkonládákba helyezett virágok a kerítésre kerültek kifüggesztésre, ezzel még otthonosabbá, szebbé varázsolva az Otthont. Az utcafront felöli kiskert közös erővel megművelésre került így még barátságosabbá téve az intézmény arculatát. Az közösségi helységében tisztasági festés történt a kellemesebb légkör biztosítása érdekében.

Vidám farsang a Családok Átmeneti Otthonában

"Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál.Csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő." /Gazdag Erzsi verse/

A farsang vízkeresztkor kezdődő és hamvazószerdáig tartó, évszázadok óta évente megismétlődő ünnepsorozat, nagyon gazdag szokáshagyománnyal. A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Családok Átmeneti Otthonában is őrizzük, felelevenítjük az évszázados hagyományt az itt élő gyermekek és szüleik nagy örömére. Vidám és önfeledt jelmezes bál megrendezésére került sor 2021. február 13-án, melyre már több hete folytak az előkészületek. A munkatársak, a gyermekek és szüleik közös igyekezetével a közösségi térben a színes dekorációk megalapozták a farsangi hangulatot. Folyamatosan készültek az álarcok és a jelmezek.

A farsang napján a délelőtti órákban közös sütés vette kezdetét, készültek az szalagos, illatozó farsangi fánkok, délután pedig vidám mulatság vette kezdetét. A gyermekek és szüleik egy közösen megtanult éneket, majd egy táncot adtak elő. Mindannyian jelmezt öltöttek, felvonultak, közösen énekeltek és táncoltak. Estig tartott a mulatság. Ez az alkalom túl azon, hogy boldogságot hozott a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt, még annál is többet tudott adni, mégpedig azt, hogy az EMBEREKET közel hozta egymáshoz! A mosoly, az egymásra való odafigyelés, az elfogadás, a tisztelet, a minőségi, jó hangulatú beszélgetések, az egymás iránti igaz érdeklődés és ez által a másik ember jobb megismerése lett a hozadéka ennek a napnak! Ez a SZERETET igazi ereje! Hálás köszönet Mindenkinek!

Adevent a Családok Átmeneti Otthonában

"Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni…
Karácsonyi rege
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra."

         Ady Endre

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig tart. Az együtt töltött ünnepek, a hagyományok őrzése, mind az összetartozás érzését erősítik, mely a közösséget élteti. A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Családok Átmeneti Otthonában nagy örömmel telt az ezzel járó készülődés és a várakozás. A gyermekek és szüleik nagy boldogsággal, izgalommal készültek december 6-ra, a Mikulás érkezésére. Dalokat, énekeket tanultak, kézműves ajándékokat készítettek. Az Otthon kapuja elé lovaskocsin érkezett meg a Mikulás, melynek varázsa visszatükröződött a sok csillogó szempárban.

Az ezt követő időszakban a karácsonyi készülődés vette kezdetét. A közösségi terem ünnepi díszbe öltözött, a lakókkal közösen került feldíszítésre. Az adventi koszorú gyertyáit minden héten egy kedves műsor kíséretében, gyújtottuk meg. Elérkezett a várva várt Karácsony, a Szenteste napja. Az együtt töltött idő fénypontja a közös fenyőfadíszítés és az ajándékozás volt. A gyermekek nagy lelkesedéssel bontották ki ajándékaikat. A napot a közösen elkészített és elfogyasztott vacsora zárta. Az év utolsó órái is vidám hangulatban teltek, sok nevetéssel, társasjátékkal, tartalmas beszélgetéssel. Köszönetünket fejezzük ki minden kedves támogatónknak, akik felajánlásaikkal, még meghittebbé, szebbé tették az ünnepnapokat a családok számára! Szeretetteljes, Békés, Örömteli Új Esztendőt kívánunk

Megszentelték a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Családok Átmeneti Otthonát

„A család megerősödésének elősegítése azt jelenti: állhatatosan gondoskodunk valamennyi emberről és a teremtett világról.” (Ferenc pápa)

Az idei esztendőben ünnepli megalapításának 70. évfordulóját a Katolikus Szeretetszolgálat és a fenntartásában működő Szent Vince Otthon, Csákváron. Ez alkalomból ünnepi szentmisére és megemlékezésre került sor 2020. szeptember 26-án, csákvári Szent Mihály plébánián. Nagy megtiszteltetésünkre a szentmisét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök celebrálta, koncelebráns Gerendai Sándor esperes volt. Az ünnepi megemlékezést Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója nyitotta meg köszöntőjével. Ünnepi beszédet mondott Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, Illés Szabolcs Csákvár polgármestere és Pirityi Hajnal intézményvezető asszony.

Az ünnepség záró részeként, közös séta vette kezdetét a tavasszal felújított Szent Vince Családok Átmeneti Otthonának udvarába, ahol az intézményben élő gyermekek és szüleik már izgatottan várták a vendégeket, s két kisgyermek verssel köszöntötte az egybegyűlteket. Spányi Antal megyéspüspök, szívhez szóló, lelket erősítő szavakkal megszentelte az intézményt, megáldotta az ott élőket és az intézmény dolgozóit. Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója ünnepi köszöntőt mondott és átadta az "EFOP 2.2.3-17 átmeneti és rehabilitációs intézmények korszerűsítése” pályázat keretében felújított Szent Vince Családok Átmeneti Otthonát.

Nagyon megható volt mindannyiunk számára az együtt töltött ünnepnap!

Vidám nyár a Családok Átmeneti Otthonában

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Családok Átmeneti Otthonában dolgozó munkatársak igyekeztek többféle foglalkozással, programmal színesíteni a gyermekek számára a nyári vakációt. A nyár folyamán a legkisebbek többnyire az otthonban töltötték az időt, a kisebbek óvodába jártak, a kisiskolások több hetet töltöttek nyári táborban, egy nagyobb gyermek pedig négy hetes nyári gyakorlatra járt. Persze mindezek mellett maradt még szabadidő, így nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a családok átmeneti otthonában tartalmasan, vidáman teljen a nyár minden napja.

Nagy sikere volt a kézműves foglalkozásoknak, melyeken festettek, rajzoltak, gyurmáztak, hajtogattak, ragasztottak, repülőket készítettek, vagyis alkotó tevékenységet folytattak a gyermekek és velük együtt szüleik is. A nyári melegben természetesen nem maradhatott el a lubickolás a felfújható medencében és az óriás szappanbuborékok fújása sem. Kirakásra került egy 500 db-os, illetve egy 1000 db-os puzzle is, mely igazi közös munka eredménye. Több napon keresztül, kicsik, nagyok, szülők, mindannyian együtt munkálkodtak rajta. Mivel lassan kezdődik a tanév, fontosnak találtuk az iskolára való felkészülés elősegítését. A kisiskolások játékos formában gyakorló feladatokat oldottak meg, olvastak, számoltak.

Természetesen megemlékeztünk Augusztus 20-ról, államalapító Szent István király ünnepéről, nemzeti ünnepünkről.

Oldalak