Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthona hírei

Vidám művészeti és alkotó nap a Múzeumban - élménybeszámoló Szolnoki Adrienn tollából

A minap, 2022. július 26-án ellátogattunk a csákvári Vértes Múzeumba, ahol vidám művészeti és alkotó napon vehettünk rész szüleinkkel együtt. Bálint bácsi és Zsuzsi néni kísértek el bennünket.

A szervezők, Tóth Árpádné Marika néni és a Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület tagjai sok színes programmal készültek. A nap fő támogatói Esterházy Márton válogatott labdarúgó és felesége, Esterházy-Gyarmati Dóra voltak.

Sokan vettünk részt az élménynapon a településről, ezért csapatokra osztódtunk, hogy mindenkinek legyen lehetősége részt venni minden programon. Voltak, akik kezdésként Esterházy Mártonnal fociztak, mások gyöngyöt fűztek, varrtak, agyagoztak. A mi csapatunk első tevékenysége a festés volt, ami nekem személy szerint nagyon tetszett. Öröm volt látni, hogy a nálam fiatalabbak is próbálkoztak és az igazat megvallva, nagyon aranyos és szép festmények születtek. Ezt követően gyöngyöt fűztünk és tűpárnát varrtunk. Utolsó helyszín a kicsik és nagyok által is várva-várt agyagozás volt, ahol szebbnél szebb tányérok kerültek le a korongozó asztalról.

Szeretnék arról is szólni, hogy a gyerekek munkáját megnézte Esterházy-Gyarmati Dóra, miközben körbejárta a kézműves helyszíneket és voltak, akikkel hosszabban elbeszélgetett. Nekem is volt szerencsém beszélgetni vele, ami számomra nagyon jól esett és ezt szeretném ez úton még egyszer megköszönni.

Marcitól (Esterházy Márton kérte, hogy így szólítsuk őt) mindannyian egy általa dedikált felfújható focilabdát kaptunk ajándékba, amit én Dórával is aláírattam.

A nap fénypontja Pajtás nevű póniló volt, aki a gazdájával, Kittivel Zámolyról érkezett. A gyerekek hosszasan simogatták Pajtást, majd fel is ülhettek a hátára. Ezt követően Kitti egy nagyon tartalmas bemutatót tartott a lovakról. Megismertette velünk, hogy melyek a lovak főbb testrészei, hogy meddig vemhes egy ló és a lovak ápolásához milyen eszközöket használnak.

Iskolába készülünk…

„Tarka mező virágai,
lilák, sárgák, kékek,
hadd kötök most belőletek
búcsúcsokrot, szépet.

 

Búzavirág, pipacs, láncfű
marad még a réten,
búcsúzom az óvodától,
hadd búcsúzzam szépen.”

/Takács Klára: Mezei csokor/

 

Május utolsó péntekén a Családok Átmeneti Otthonából, két család nagycsoportos gyermeke is elballagott a Csákvári  Mese – Vár Óvodából, hogy majd ősszel átlépjék az iskola küszöbét és megkezdjék tanulmányaikat. Nagy izgalommal készültek a gyermekek, szüleik pedig ünneplőruhába öltöztették őket. Az édesanyák a maguk által készített csokrokkal köszöntötték gyermekeiket.

Sok szeretettel gratulálunk!

Gyermeknap a Családok Átmeneti Otthonában

A Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthonának gyermeknapi programjai csaltak mosolyt a gyermekek arcára 2022. május 27-én.

Gyermek zsivajtól volt hangos az intézmény udvara. Volt zene, tánc és rengeteg nevetés.  Számos színes program gazdagította a napot. Kora délelőtt a szülők és a dolgozók előkészítették a terepet a gyermeknapra. Voltak, akik tüzet raktak a bográcsozáshoz, illetve a főzéshez szükséges alapanyagot készítették elő. A konyhát a friss sütemények illata járta át. Mások az udvar és az épület dekorálásában vettek részt. Mire elkészült az ebéd, a gyermekek is hazaérkeztek az óvodából és az iskolából. A közösen elfogyasztott ebéd után vidám délután vette kezdetét. A gyermekek nagy meglepetésére egyszer csak besétált az udvarra egy kis póniló a gazdájával. A szelíd lovacskát minden gyermek kedvére megsimogathatta és felülhetett a hátára. Megható volt látni a gyermekek boldogságát, a sok csillogó szempárt. Mindez a felnőttek szemébe örömkönnyeket csalt. A délután hátralevő részében önfeledt játék vette kezdetét. Lehetett ugrálni a trambulinon, voltak ügyességi játékok, a nagyobbak ping-pongoztak. Nagyon tetszett a gyermekeknek az arcfestés, sorban készültek a gyurmafigurák. A szülők örömmel segítettek gyermekeiknek a gipszfigurák festésében. Egy gondozó vezetésével és nagy nevetéssel vette kezdetét a „seprűtánc”, majd elindult a „vonatozás” is. Együtt táncoltak, énekeltek a gyermek és a felnőttek.

Elmondhatjuk, hogy a gyermekek ünnepén egy feledhetetlen élményben volt része mindenkinek a Családok Átmeneti Otthonában.

Egyúttal szeretnénk köszönetet mondani minden kedves támogatónknak, akik hozzájárultak a gyermeknapi program megvalósulásához!

Virágos május a Családok Átmeneti Otthonában

„A nagy természet
Miként ragyog.
A nap mi fényt vet!
Mily illatok!

Föld, ág rakodtan
Szines virággal,
Minden bokorban
Ezer madárdal.

Ezer kiáltás
Visszhangra vár:
"Ó, föld, ó áldás,
Ó, napsugár!"

/Goethe: Májusi dal/

A május hónapot a régi magyar katolikus naptár szerint pünkösd havának, a régi székely-magyar naptár szerint pedig az ígéret havának nevezik.

Május első vasárnapján köszöntjük az Édesanyákat.  A Családok Átmeneti Otthonában élő gyermekek ezen a szép napon szívhez szóló versekkel, dalokkal és a saját maguk készítette színes virágokkal köszöntötték Édesanyjukat.

A május a tavasz egyik legszebb hónapja. Megújul a természet, zöldellnek és virágoznak a fák, hajnalban a madarak vidám énekére ébredünk, mely mosolyt csal arcunkra.

Az intézményben is kezdetét vette a megújulás. Közös munka során került sor a tavaszi nagytakarításra és kertrendezésre. Virágba borult az intézmény. A gyermekek és szüleik, valamint a dolgozók mindannyian azon fáradoztak, hogy barátságos, vidám, lélekmelengető környezetet alakítsanak ki. A gyermekek és szüleik szorgos kezeikkel szebbnél szebb virágokat ültettek el a virágosládákba. A színes virágok látványa örömforrás mindenki számára, legyen akár az Otthonban élő, itt dolgozó, vagy éppen az utcáról betekintő ember.

Farsangi mulatság a Családok Átmeneti Otthonában

„Táncra, táncra kisleányok,

daloljatok fiúk,

itt a farsang, haja-huj,

ne lássunk most szomorút!

 

Mert a farsang februárban

nagy örömet ünnepel,

múlik a tél, haja-huj,

s a tavasznak jönni kell!”

 

(Pálfalvi Nándor)

 

Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kötődik, így a jelmezes bálok, a táncos mulatságok és a fánksütés is.

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Családok Átmeneti Otthonában 2022. február 20-án került sor az immár hagyománnyá vált farsangi bálra az itt élő gyermekek és szüleik nagy örömére.

Az program megvalósítására már több hete folytak az előkészületek. Délutánonként készültek az álarcok, a jelmezek, a dekorációk, a szervezkedés, mely a gyermekek és szüleik, valamint a munkatársak közös összefogásaként valósult meg.

A várva várt ünnepnapon már a délelőtti órákban nagy volt a sürgés-forgás a konyhában, közös sütés vette kezdetét, készült a vanília illatú farsangi fánk. Kora délután a családok zenés, verses, táncos bemutatójával vette kezdetét a vidám, nevetéssel teli, estébe nyúló bál.

Ez a nap sok mást is adott a vidámság mellett az itt élő embereknek, mégpedig az egymásra való odafigyelés, az elfogadás, az őszinte beszélgetés, az egymás iránti érdeklődés örömét, a másik ember jobb megismerését.

Decemberi álom a Családok Átmeneti Otthonában

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Családok Átmeneti Otthonában sok örömöt hozott a december az intézményben lakó gyermekek és szüleik számára.

Az adventi ünnepkör hagyományát követve került sor november utolsó vasárnapján az első gyertya közös meggyújtására. Ezt követően az adventi koszorú gyertyái minden héten egy kedves műsor kíséretében lobbantak lángra.

A gyermekeknek advent első vasárnapján nagy meglepetésben volt részük. A bodméri advent programsorozat keretén belül a Palinta-Társulat „Téli hóka-móka” című gyermekműsorát tekinthették meg, sőt az előadás aktív részesei voltak, mely boldogsággal töltötte meg a gyermekek szívét, örömkönnyekkel az anyukák szemét.

Egy hét elteltével megérkezett lovaskocsin a Mikulás is, aki megajándékozta a csillogó szemű gyermekeket, akik énekekkel, versekkel köszöntötték Őt.

Az ezt követő időszakban a karácsonyi készülődés vette kezdetét. Ünnepi díszbe öltözött az intézmény épülete és a közösségi tér. A dekorációk elkészítése és a díszítés a lakókkal közös munka eredményeként született meg, melyben kicsik és nagyok egyaránt részt vállaltak. Végre elérkezett a várva várt Karácsony, a Szenteste napja. Már délelőtt kezdetét vette a készülődés, a közös sütés-főzés. A közös ebédet követően került sor a karácsonyfa közös feldíszítése, majd a gyermekek által várva-várt ajándékozásra és a titkot rejtő csomagok kibontására.

A 2021-es óév búcsúztatása, az év utolsó órái közös vacsorával, sok nevetéssel, vidámsággal teltek. Várakozással, vágyakkal telve léptük át az Új Esztendő küszöbét.

            Ezúton is hálás köszönetünket fejezzük ki minden kedves támogatónknak, akik a családoknak nyújtott felajánlásaikkal igazán meghitté és szebbé varázsolták az ünnepnapokat!

Szeretetteljes, Békés, Örömteli Új Esztendőt kívánunk!

Kirándulás a Haraszt-hegyi tanösvényen

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon Családok Átmenti Otthon lakóival 2021. 11. 20. napján kirándulást tettünk a Haraszt-hegyi tanösvényen. A családok a túra során felfedezhették a Kőlik-völgyet, megmászhatták a Kerek-hegyet és letekinthettek Csákvár városára. A séta folyamán a gyerekek megismerkedhettek a Haraszt-hegy növény- és állatvilágával. A festői őszi táj a kellemes napos idő felejthetetlen élménnyel szolgált a családok számára.

Nyáridéző

Aki Csákváron él vagy idelátogat, lehetősége nyílik Pusztabusszal, vagyis lovaskocsival bebarangolni Csákvár legcsodálatosabb helyeit és egyúttal megismerkedhet a helyi nevezetességekkel. Gyökeres Balázs lovastúra-vezető jóvoltából a Családok Átmeneti Otthonában élő gyermekek részére lovaskocsis kirándulást szerveztünk. Útközben meg-megálltunk, hol egy mezőn, hol egy kilátónál, hol a lovas karámoknál. Volt látnivaló bőséggel, de a lovakkal való kocsikázás jelentette a gyermekek számára a legnagyobb élményt. Köszönjük a felejthetetlen kirándulást Gyökeres Balázsnak.

Gyermeknap a Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthonában

Május utolsó vasárnapja minden évben a gyermekekről szól.

Idén intézményünkben is megtartottuk a gyermeknapot. A Szent Vince Családok Átmeneti Otthona dolgozói különböző programokkal készültek az intézményben lakó gyermekek számára. Többek között, arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, sport tevékenységekkel tettük emlékezetessé ezt a napot. Külön köszönetet érdemelnek a csákvári önkéntes tűzoltók, akiknek köszönhetően a gyermekek a nap fénypontjaként, „tüzet olthattak”, felülhettek a tűzoltóautókra, szirénázhattak és egy egész délelőttös program keretében játékosan átélhették, hogy milyen tűzoltónak lenni. A felnőttek segítségével babgulyást, lángost, gofrit és különböző süteményeket készítettünk, amiket egy jó hangulatú, közös ebéd során fogyasztottak el a családok.

Mindenki számára egy élenyekkel teli napként zárult az esemény.

Köszönjük minden résztvevőnek és támogatónak, akik hozzájárultak a program megvalósításához.

Húsvét a Családok Átmeneti Otthonában

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe emellett a tavasz köszöntésével a megújulással is szorosan összefonódott. A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthona küldetése a keresztény értékek átadása, mindemellett számunkra fontos a népi hagyományok őrzése is. Az intézményben lakó családokkal, közös programokkal: tojásfestéssel, kosárkészítéssel, húsvét hétfőn ajándékkereséssel töltöttük az ünnepet.

Oldalak