Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthona hírei

Farsangi bál a Családok Átmeneti Otthonában

A több hetes készülődést követően, elérkezett a farsangi bál napja.

Színes program várta a gyermekeket és szüleiket egyaránt. 

Régi néphagyomany a kiszebáb égetés. A számából készült bábra gondűző cédulákat tűztünk, melyekre mindenki felírhatta, hogy mitől szeretne megszabadulni. A máglyára állított kiszebábot ezután elégettük, s közben versekkel, énekekkel  hívtuk a jó időt, kívántunk jó egészséget.

Természetesen farsangi fánk is készült. A népi monda szerint, ha a farsangi időszakban fánkot sütnek és esznek, akkor a legerősebb tavaszi vihar sem képes elsöpörni a ház tetejét.

A gyermekek felöltötték szebbnél-szebb jelmezeiket és vidám bál vette kezdetét. Volt tánc, vigalom, zene-bona, egyéni produkciók, zsákbamacska és lufi fújás.

Ezen a napon a vidámságé volt a főszerep, a gyermekek hangos nevetése és éneke töltötte be a Családok Átmeneti Otthonát.

Farsangi színkavalkád

A farsangi ideje van, így ezekben a napokban átvarázsoltuk a családok átmeneti otthonát. Közös munka eredményeként színes dekorációk kerültek a falra. A színkavalkád már önmagában is vidámságot, derűt sugároz, mosolyra fakasztja az arcokat. Az elkövetkezendő időben elkészülnek az álarcok és a jelmezek is a gyermekek nagy örömére, akik izgatottan várják a február 11-dikét, amikor jelmezes felvonulással, zenés mulatsággal, fánk sütéssel temetjük majd el a telet.

Addig sem tétlenkedünk. 

Farsangkor a vidámságé a nevetésé a főszerep, ideje hát benevezni egy házi Ki-Mit-Tud-ra.

Hamarosan ismét jelentkezünk." 

Karácsony a Családok Átmeneti Otthonában

A karácsony a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus születésének napja, mely napjainkra a család, a szeretet, az összetartozás ünnepévé is vált.

Az otthon melegét bizony nehéz pótolni, különösen ilyenkor karácsony táján. A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthonában, mégis sikerült meghitt és boldog ünnepet varázsolni a családok számára.

A gyermekek izgatottan várták a Szenteste eljövetelét. Szüleikkel együtt körülállták a közösen feldíszített karácsonyfát, mely alatt ajándékok várták a családokat. A gyermekek, kicsik és nagyok egyaránt csillogó szemmel bontogatták a csomagokat, a szemekből örömkönnyek fakadtak.

Hálás szívvel mondunk köszönetet ez úton is minden kedves támogatónknak, akik a családoknak nyújtott felajánlásaikkal meghitté és szebbé varázsolták az ünnepet!

Köszönet a Katolikus Szeretetszolgálatnak, Molnár Eszternek, Karakai Viktóriának és a csákvári jóérzésű szülőknek, az AVON 016-os körzet - Tibor Attiláné koordinátorainak és tanácsadóinak, a Roomi Khaled Kft-nek, az Antalffy családnak és a Csákvári Zrt.nek, a Csákvár Kempó Harcművészeti Sportegyesületnek, Pálinkásné Szabó Annának, Fehér Anettnek, Gáspár Anitának és mindazoknak a támogatóknak, akik név nélkül nyújtottak segítséget!

Áldott Karácsonyi Ünnepeket

és Szeretetteljes, Békés, Örömteli Új Esztendőt kívánunk!

„Mikulás, Mikulás kedves Mikulás, Gyere már, gyere már minden gyerek vár…”

A Szent Vince Családok Átmeneti Otthonában az elmúlt napok már az adventi várakozás jegyében teltek, a lakók és kollégák ünnepi díszbe öltöztették az intézményt.

Az itt élő gyermekek idén is nagy izgalmak közepette várták a nagyszakállú Mikulás érkezését, aki mindnyájuk legnagyobb meglepetésére egyszer csak bekopogtatott az ajtón. Hatalmas, csomagokkal teli zsákkal és kísérőjével, a krampusszal érkezett, nagy örömöt szerezve ezzel kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Miután közösen elénekelték a Hull a pelyhes fehér hó kezdetű dalt, a Mikulás megajándékozta a gyermekeket, akiknek szemében a boldogság fénye csillant meg.

„Köszönjük kedves Mikulás, eljöttél hozzánk!!!”

 

Az első gyertya

Advent első vasárnapján intézményünk lakói, dolgozói és a hozzátartozók közösen gyújtották meg az udvaron felállított adventi koszorú első gyertyáját.

Intézményünk Családi Átmeneti Otthonában élő gyermekek kedves műsorral készültek, majd Lambert Ferencné szavalta el Aranyosi Ervin versét.

 

Advent – első gyertya

 

Advent első vasárnapján

felgyullad egy gyertya fénye.

Melegítse át szívedet,

legyen fénylő eredménye.

 

Kezdődik a csodavárás,

ahogy egykor Jézust várták,

szeretettel, bizalommal,

a tűz lángját körül állták.

 

A megváltó tiszta fényt hoz,

szeretetet, ami éltet.

Felemel a puszta földről

Isten fiává fogad téged.

 

Szeretettel tárd ki lelked,

öleld át a nagyvilágot,

kívánd azt, hogy minden ember

itt a Földön, legyen áldott!

„Jónak lenni jó”

2022.11.25-én Csákváron a Floriana Könyvtár és Közösségi Ház Színháztermében helyi civilek jótékonysági estet szerveztek, melynek bevételét az intézményünkben élő kisgyermekes családoknak ajánlották fel.

A rendezvényt Csákvár polgármestere Illés Szabolcs nyitotta meg. Majd a Katolikus Szeretetszolgálat képviseletében Pocsai Valéria gazdasági főigazgató-helyettes olvasta fel Dr. Vajda Norbert főigazgató üzenetét, miszerint a Családok Átmeneti Otthona különleges hely, nem pusztán lakói számára, akik otthont találhatnak benne, de a helyi közösség egésze számára. Az intézmény nem működhetne a helyi befogadó közösség nélkül.

Pirityi Hajnal az intézmény vezetője arról beszélt, hogy a történelem megmutatta, kizárólag azok a közösségek maradhatnak fenn, vészelhetik át a gondterhes időszakokat, ahol a közösség tagjai támaszkodhatnak egymásra, ahol a rászorulóknak mindig van, aki segítő kezet nyújtson, ahol a szolidaritás nem vész ki az emberekből.

Ez a mostani rendezvény azt bizonyítja, hogy a csákvári közösségben él ez a szolidaritás, amire mindnyájan büszkék lehetnek.

Amíg a közösségükben többen vannak a jóakaratú emberek, addig bízhatnak abban, hogy a legkiszolgáltatottabbak, a gyermek, az Önök gyermekei is, biztonságos, oltalmazó környezetben nőhetnek fel.

Az est lelkes szervezőinek, a fellépő gyermekek és felnőttek tehetségének, a fantasztikus közönségnek köszönhetően egy varázslatos élményben lehetett részünk. Szavakkal nem tudjuk hálánkat, köszönetünket megfelelően kifejezni, nem tudják teljesen tükrözni az érzést, amivel megajándékoztak minket az adományon túl.

Miért Működtetjük a Családok Átmeneti Otthonát minden velejáró nehézség ellenére?

Máté evangéliumában olvashatunk arról, hogy a jómódú polgárok szívesen hívták Jézust az asztalukhoz, mint híres prédikátort és gyógyítót. A nyomában járó koldusokat, a társadalomban megvetett embereket, utcagyerekeket viszont nem. Előttük szerették volna bezárni a kapukat.

Vidám művészeti és alkotó nap a Múzeumban - élménybeszámoló Szolnoki Adrienn tollából

A minap, 2022. július 26-án ellátogattunk a csákvári Vértes Múzeumba, ahol vidám művészeti és alkotó napon vehettünk rész szüleinkkel együtt. Bálint bácsi és Zsuzsi néni kísértek el bennünket.

A szervezők, Tóth Árpádné Marika néni és a Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület tagjai sok színes programmal készültek. A nap fő támogatói Esterházy Márton válogatott labdarúgó és felesége, Esterházy-Gyarmati Dóra voltak.

Sokan vettünk részt az élménynapon a településről, ezért csapatokra osztódtunk, hogy mindenkinek legyen lehetősége részt venni minden programon. Voltak, akik kezdésként Esterházy Mártonnal fociztak, mások gyöngyöt fűztek, varrtak, agyagoztak. A mi csapatunk első tevékenysége a festés volt, ami nekem személy szerint nagyon tetszett. Öröm volt látni, hogy a nálam fiatalabbak is próbálkoztak és az igazat megvallva, nagyon aranyos és szép festmények születtek. Ezt követően gyöngyöt fűztünk és tűpárnát varrtunk. Utolsó helyszín a kicsik és nagyok által is várva-várt agyagozás volt, ahol szebbnél szebb tányérok kerültek le a korongozó asztalról.

Szeretnék arról is szólni, hogy a gyerekek munkáját megnézte Esterházy-Gyarmati Dóra, miközben körbejárta a kézműves helyszíneket és voltak, akikkel hosszabban elbeszélgetett. Nekem is volt szerencsém beszélgetni vele, ami számomra nagyon jól esett és ezt szeretném ez úton még egyszer megköszönni.

Marcitól (Esterházy Márton kérte, hogy így szólítsuk őt) mindannyian egy általa dedikált felfújható focilabdát kaptunk ajándékba, amit én Dórával is aláírattam.

A nap fénypontja Pajtás nevű póniló volt, aki a gazdájával, Kittivel Zámolyról érkezett. A gyerekek hosszasan simogatták Pajtást, majd fel is ülhettek a hátára. Ezt követően Kitti egy nagyon tartalmas bemutatót tartott a lovakról. Megismertette velünk, hogy melyek a lovak főbb testrészei, hogy meddig vemhes egy ló és a lovak ápolásához milyen eszközöket használnak.

Iskolába készülünk…

„Tarka mező virágai,
lilák, sárgák, kékek,
hadd kötök most belőletek
búcsúcsokrot, szépet.

 

Búzavirág, pipacs, láncfű
marad még a réten,
búcsúzom az óvodától,
hadd búcsúzzam szépen.”

/Takács Klára: Mezei csokor/

 

Május utolsó péntekén a Családok Átmeneti Otthonából, két család nagycsoportos gyermeke is elballagott a Csákvári  Mese – Vár Óvodából, hogy majd ősszel átlépjék az iskola küszöbét és megkezdjék tanulmányaikat. Nagy izgalommal készültek a gyermekek, szüleik pedig ünneplőruhába öltöztették őket. Az édesanyák a maguk által készített csokrokkal köszöntötték gyermekeiket.

Sok szeretettel gratulálunk!

Oldalak