Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon

Jelmondat: 
„Mindösszesen hetven év az egész életkorunk nyolcvan talán ha erősek vagyunk az is jobbadán kívánság és törekvés sebesen elszáll és elragadtatunk” ( Zsoltár 89,10. Sík Sándor fordítása)
Telefonszáma: 
+36 22 582 124
E-mail cím: 
csakvar@szeretetszolgalat.hu
Intézményvezető: 
Pirityi Hajnal
Telephelyvezető neve: 
Schwannerné Nagy Mónika
Ágazati azonosító: 
S0008839
Elhelyezés: 
nők
Felvételért felelős személy neve: 
Pirityi Hajnal
Felvételért felelős személy telefonszáma: 
+36301641053
Felvételért felelős személy e-mail címe: 
Ügyfélfogadási rend: 

A Telephelyvezetőnél érdeklődhetnek :

telefonon munkanapokon 8-15 óráig, +36301641053 -as telefonszámon,

személyesen szerdán: 13 órától 16 óráig, csütörtökön 8 órától 12 óráig.

Az intézmény megközelíthetősége és külső környezete: 

Az Otthon Székesfehérvár közelében a Vértes hegység lábánál fekvő kisváros, Csákvár központjában található. Az Otthon gépkocsival és tömegközlekedéssel is megközelíthető. Győr- Tatabánya- Mór- Székesfehérvár- Budapest- Bicske várósból vasúton illetve autóbusszal, valamint személygépkocsival. Csákvár központjában található az autóbusz pályaudvar, ahonnan az otthon 5 perc alatt elérhető.

Az intézmény rövid története: 

Az Otthon Csákvár város központjában a főútvonat mellett található, egy 3 épületet magában foglaló épületegyüttesben, nagyon szép belső udvari környezettel. Az épületegyüttest a gróf Esterházy család építette a XVIII. században. A főutcára néző barokk épület az 1830-as években épült mely az Irgalmas Nővérek (Vincés Nővérek) zárdája volt. Az udvaron található épület később épült melynek funkciója, ispotály volt. A Vincés Nővérek látták le az oktatást és az ápolását. Az utcára néző barokk épületben található a kápolna - levéltári források szerint 1883. november 20-án a Püspök Atya engedélyével már szentmisét is celebráltak. A kápolna 2017-ben felújításra került, melyet Spányi Antal Fejér megyei megyéspüspök Atya szentelte meg. Az épületegyütteshez tartozó 3. blokk (jelenlegi telephely) épült fel utoljára. Ennek funkciója betegek gyógyítását szolgáló kórház volt. Mivel a zárda udvarról már nem volt építésre alkalmas terület az eklektikus stílusú épületet a „kis utca” túloldalára az utcafrontra épült. 1948-ban az épületet államosították, a zárdát bezárták a két másik épületben állami Szociális Otthon működött, a 3. blokk üresen állt. 1996-tól a Katolikus Szeretetszolgálathoz kerültek az épületek és a Szent Vince utca 2 alatti épületben fenntartóként Idősek Otthonát működtetett. 2018-ban a 3. blokként említett épület, teljes körű felújítása is megtörtént és 35 férőhellyel bővített. A most már Szent Vince Otthonként ismert Csákvári Idősek Otthona 101 férőhelyen biztosít teljes körű ellátást, gondozást idős hölgyeknek.

Szakmai munka: 

Ellátottak elhelyezése: (Székhelyen és telephelyen) lakók gondozása, ápolása gondozási egységekben, 2-3-4 ágyas hálószobákban történik. a részlegekhez önálló vizesblokk tartozik. Különös figyelmet fordítunk a Demencia kórképpel rendelkező lakókkal. Étkezés a közös ebédlőben a társalgóban illetve a lakószobákban történik, a lakók egészségügyi állapotától függően. Terápiás és mentálhigiénés segítségnyújtás az otthonban a lakók testi szellemi karbantartása érdekében napi terápiás foglalkozásokat szerveznek egyéni, kis és nagy csoportok kezelésébe. Célunk: a lakók állapotának szinten tartása, a „tétlenség” megelőzése, a rendszeres elfoglaltság biztosítása.

Az ellátottak elhelyezési körülményei: 

A gondozási munka két kétszintes épületben két gondozási részlegben történik. A lakószobák 2-3-4 ágyasak. Minden részleghez önálló vizesblokk tartozik. A demens betegségben szenvedő lakók részére külön gondozási egység biztosított, ahol állapotuknak megfelelően fokozott ápolást tudunk biztosítani. Az étkezés a közös ebédlőben, a társalgóban vagy a lakók szobákban történik, ki-ki egészségi állapotának megfelelően.

Lakók száma: 
101 fő
Intézményi térítési díj: 
126 000 Ft
129 000 Ft
Szolgáltatások: 

Fodrász, pedikűrös, gyógytornász, egyéni igény szerint látja el a feladatokat térítés ellenében.

Látogatási idő: 

Az intézetünk iránt érdeklődőket mindig szeretettel fogadjuk az otthonunk személyes találkozás keretében történő bemutatására. A látogatás rendjét a Házirend szabályozza, nincs korlátozva, azonban kérjük, hogy a látogatás az otthon napirendjéhez igazodjon.

Szentmise: 

A lelki gondozást a hitélet gyakorlását az Otthon kápolnájában biztosított: bibliaóra, imaórák rendszeresek. Hetente 1 alkalommal van szentmise, a többi napokon igeliturgiát tartunk. Nagyobb ünnepek előtt lelkigyakorlatokat szervezünk. Más vallású lakókat rendszeresen látogatja az evangélikus és a református lelkész.

Bekerüléshez szükséges dokumentumok jegyzéke: