Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon

Jelmondat: 
„Mindösszesen hetven év az egész életkorunk nyolcvan talán ha erősek vagyunk az is jobbadán kívánság és törekvés sebesen elszáll és elragadtatunk” ( Zsoltár 89,10. Sík Sándor fordítása)
E-mail cím: 
csakvar@szeretetszolgalat.hu
Intézményvezető: 
dr. Szécsiné Domonkos Erzsébet
Ágazati azonosító: 
S0008839
Elhelyezés: 
nők
Felvételért felelős személy neve: 
dr. Szécsiné Domonkos Erzsébet
Felvételért felelős személy telefonszáma: 
+36 30 758 8246
+36 30 700 3498
Felvételért felelős személy e-mail címe: 
Ügyfélfogadási rend: 

Munkanapokon 9-15 óráig

Az intézmény megközelíthetősége és külső környezete: 

Az Otthon Székesfehérvár közelében a Vértes hegység lábánál fekvő kisváros, Csákvár központjában található. Az Otthon gépkocsival és tömegközlekedéssel is megközelíthető. Győr- Tatabánya- Mór- Székesfehérvár- Budapest- Bicske várósból vasúton illetve autóbusszal, valamint személygépkocsival. Csákvár központjában található az autóbusz pályaudvar, ahonnan az otthon 5 perc alatt elérhető.

Az intézmény rövid története: 

Az otthon Csákvár város központjában a főútvonal mellett található, egy műemlék épületegyüttesben, nagyon szép környezetben. Az épületegyüttest gróf Eszterházy család építette a XVIII. században. A  főutcára néző  barokk épület  az 1830-as években épült mely az Irgalmas Nővérek ( Vincés Nővérek) zárdája volt. A hátsó épület funkciója, tanoda, ispotály, aggok háza volt. A Vincés nővérek látták el az oktatást, majd a betegek ápolását, gondozását. A barokk épületben található felszentelt kápolnában - a levéltári források szerint -1883.november 20.-án a Püspök Atya engedélyével szentmisét celebráltak. 1950-től Csákvári Otthon állami fenntartásba került, továbbra is Szociális Otthonként működött, ahova hosszú éveken keresztül apácákat helyeztek el. A Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában 1996 évtől működik az Otthon, ahol 66 férőhelyen fogadjuk az ország egész területéről a női lakókat.

Szakmai munka: 

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthona megkülönböztetés nélkül gondoskodik azokról az idős emberekről, akik az életük alkonyán magukra maradtak, betegségük, állapotuk miatt a családjuk már nem tudja ellátásukat, gondozásukat biztosítani. Egyéni bánásmóddal, mégis a közösségben rejlő erő felhasználásával segítjük az otthon lakóit a méltóságteljes öregkor megélésében. Személyközpontú gondozásra, családias légkörre, minőségi gondoskodásra törekszünk a Katolikus Szeretetszolgálat elkötelezettsége alapján. Az otthon biztosítja a teljes körű ellátást, mely magába foglalja: a fizikai ellátást, a szűk és tág környezet biztosítását, a környezet higiénét, a személyi higiénét, a fűtés- világítás- meleg víz ellátást, mosást, a napi ötszöri étkezést,szükség esetés diétát, textília ellátást. Az egészségügyi ellátás magába foglalja nemcsak a gondozási feladatokat, az orvosi ellátást hanem szükség szerint a szakápolás biztosítását is, melyet az intézet orvosának utasítása alapján egészségügyi szakképesítéssel rendelkező munkatársak végzik.

Az ellátottak elhelyezési körülményei: 

A gondozási munka két kétszintes épületben két gondozási részlegben történik. A lakószobák 2-3-4 ágyasak. Minden részleghez önálló vizesblokk tartozik. A demens betegségben szenvedő lakók részére külön gondozási egység biztosított, ahol állapotuknak megfelelően fokozott ápolást tudunk biztosítani. Az étkezés a közös ebédlőben, a társalgóban vagy a lakók szobákban történik, ki-ki egészségi állapotának megfelelően.

Lakók száma: 
99 fő
Intézményi térítési díj: 
111 000 Ft
Szolgáltatások: 

Fodrász, pedikűrös, gyógytornász, egyéni igény szerint. Térítés ellenében heti egy alkalommal látja el az igénylőket.

Látogatási idő: 

Az intézetünk iránt érdeklődőket mindig szeretettel fogadjuk az otthonunk személyes találkozás keretében történő bemutatására. A látogatás rendjét a Házirend szabályozza, nincs korlátozva, azonban kérjük, hogy az otthon napirendjéhez igazodjanak.

Szentmise: 

A lelki gondozást a hitélet gyakorlását az Otthon kápolnájában biztosított: bibliaóra, imaórák rendszeresek. Hetente 1 alkalommal van szentmise, a többi napokon igeliturgiát tartunk. Nagyobb ünnepek előtt lelkigyakorlatokat szervezünk. Más vallású lakókat rendszeresen látogatja az evangélikus és a református lelkész.

Bekerüléshez szükséges dokumentumok jegyzéke: 
  • Kérelem elhelyezésre
  • Egészségügyi állapot kérdőív orvosi igazolása
  • Személyes okmányok másolata