Katolikus Szeretetszolgálat Szent Klára Idősek Otthona

Jelmondat: 
“Minél több szeretet és jóság sugárzik belőled, annál több áramlik rád vissza!” Sigmund Freud
Telefonszáma: 
+36 57 412 616
+36 30 663 8341
E-mail cím: 
jaszbereny@szeretetszolgalat.hu
Intézményvezető: 
Schiller Natália
Ágazati azonosító: 
S0017821
Elhelyezés: 
nők
Ügyfélfogadási rend: 

Hétköznapokon munkaidőben.

Telefonszámok:

+36 57 412 616 - szociális ügyintézés

+36 30 663 8341 - portaszolgálat

 

Pénztári nyitvatartás és ügyfélfogadás rendje:

Hétfő-szerda:            09:00-11:00 óra

                                 13:00-14:00 óra

Csütörtök:                 NINCS ÜGYFÉLFOGADÁS

Péntek:                     09:00-11:00

Az intézmény megközelíthetősége és külső környezete: 

Az intézmény jól megközelíthető tömegközlekedési eszközzel és közúton is. A város centruma 5-10 perc sétával elérhető, így a járóképes lakók sincsenek elzárva a városi környezettől sem. Mintegy 2 hektáron helyezkedik el az intézmény. Zöld övezet, rendezett környezet fogadja a látogatókat. A fővárosból egy- másfél óra alatt elérhető az otthon. Az épület a ferences kolostor épülete, nagy parkkal körülvett területen fekszik, melyet jól ki tudunk használni ellátottaink számára. Intézményünkkel szoros egységet képez Jászberény legrégibb és legértékesebb műemléke a ferences templom. A helybéliek „Barátok templomának” is nevezik. A lakók igény szerint a templomba is átmehetnek szentmisére. Az intézmény biztonságáról a portaszolgálat gondoskodik mindennap 7:00 órától 19:00 óráig.

Az intézmény rövid története: 

A Szent Klára Otthon a Barátok temploma mellett helyezkedik el. A ferencesek 1472- ben építették fel templomuk mellé kolostorukat, amely 1950- ig a ferencesek rendháza volt, majd 1950- től szociális otthonként működünk. Idős szerzetes nővéreket gondoztak itt korábban, 1993-tól világi hívek számára is ellátást biztosítunk. A ferences női rend alapítójára bíztuk a házat. Szent Klára lett névadónk 2007-ben, akinek élete példa a lakók és a dolgozók számára egyaránt. Intézményünk bentlakásos idősek otthona (működtetünk demens ellátást, normál idősellátást, emelt szintű ellátást) és időskorúak gondozóháza (átmeneti ellátás) nyugdíjas hölgyek részére.

Szakmai munka: 

Ápolás: Intézményünkben szakápolási tevékenységeket is tudunk biztosítani, azon ellátottaink számára, akiknek az állapota ezt igényli, illetve orvosi utasítás szerint erre rászorul. Ezen feladatok elvégzésére szakápolóink állnak rendelkezésre, akik szakápolási engedéllyel rendelkeznek. A szakápolási tevékenységeket intézményi szakápolási protokollok szerint végezzük. Az ápolás a lakó egyedi egészségügyi állapotának megfelelően kerül meghatározásra és végrehajtásra. A minőségi szakmai munka feltétele, hogy a szakápolásért felelős ápolók a legjobb tudásukkal, a szakmai irányelvek maximális figyelembevételével végezzék munkájukat.

Az ápolás célja: az egészség megőrzése, az egészségi állapot javítása, a betegségek megelőzése, a fájdalom csillapítása, a szenvedések enyhítése, az emberi méltóság megőrzése. Ápolóink gondoskodnak a demenciában és Alzheimer-kórban szenvedőkről, ugyanakkor ellátást biztosítunk a rászoruló járóképes időseknek is. Az ápolási munka központi helyei a gondozási egységenként kialakított, korszerűen felszerelt nővérszobák illetve a tetőtérben a nővérpult.

Demens részleg: Elsősorban az I. gondozási egységben gondozunk demenciában szenvedőket. Azok a dementálódott lakók, akik más gondozási egységben élnek, gyakran töltik nappali óráikat az I. gondozási egységben és vesznek részt a számukra speciálisan kifejlesztett foglalkozásokon. Mivel a demens betegek igénylik az állandó, folyamatos jelenlétet és törődést, a gondozóknak feladatuk minden tevékenységet úgy végezni, hogy abban a legfontosabb maga az ellátott, és a tevékenység egyben foglalkozás illetve foglalkoztatás is legyen.

Foglalkoztatás, mentálhigiéné: Intézményünkben a foglalkoztatás célja, a hétköznapok kitöltése értelmes tevékenységekkel, kellemes érzések ébresztése, új ismeretek szerzése, a fizikai és szellemi aktivitás megtartása, fejlesztése, az idő hasznos és tevékeny eltöltése, hogy lakóink jól érezzék magukat. A foglalkozások segítik az ellátottak közösségbe integrálását. A foglalkoztatás szervezése szoros kapcsolatban van a mentálhigiénés ellátással. Az ellátottak mentális és lelki állapotától is függ, hogy milyen napi tevékenységbe vonjuk be őket. A fizikai és szellemi aktivitásukat, a megmaradt képességeiket figyelembe vesszük a foglalkozások szervezése során. A mentálhigiénés csoport munkatársai személyre szabott foglalkoztatási terveket készítenek. Minden ellátott részére meg kell találni a számára megfelelő foglalkoztatást, egyéni adottságainak figyelembe vételével. Minden hétköznap délelőtt és délután meghatározott időben vannak a foglalkozások, minden egyes gondozási egységben. A mentálhigiénés és foglalkoztatást szervező munkatársak szervezik ezeket az alkalmakat, amelyekhez biztosítják a szükséges eszközöket. A mentálhigiénés ellátás az előgondozástól, az otthonba kerülésen át, az élet végi feladatokig fontos szerepet kap az idősotthoni teendők között. Az egyéni gondozási terv felállításában a mentálhigiénés munkatársak tevékenyen részt vesznek. Az ellátottak életútját, családi kapcsolatait felmérik és azt, ha lehet, segítik fenntartani. Fontos az értő segítség, a szeretetteljes légkör és az elfogadó, megértő munkatársak jelenléte. A személyre szabott bánásmód alkalmazásával az otthonba költözéskor a lelki egyensúly megteremtésére törekszünk, illetve annak megőrzésében segítjük ellátottainkat, amellyel képesek a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásra. Ide tartozik a lelki egyensúly biztosítása és védelme.

Az ellátottak elhelyezési körülményei: 

Az intézmény teljes területén biztosított az akadálymentes közlekedés. A folyosók, a fürdőszobák, a vizesblokkok kapaszkodókkal vannak ellátva, megfelelői világítással felszerelt az épület. A mosdóink csúszásgátlóval beépítettek. Az épület különböző szintjeinek elérését 2 lift biztosítja. A lakószobák elsősorban hálószobák. A közösségi helyiségek, folyosói társalgók adnak teret a találkozásra, a beszélgetésre, a TV nézésre, itt élnek a lakók tevékeny életet. Az ellátottak az intézmény által berendezett szobákban kapnak elhelyezést. Előzetes egyeztetés alapján az intézmény vezetőjével, kisebb bútordarab behozható, esetleg szőnyeg, függöny, drapéria is.

Három gondozási egységünk van:  Három gondozási egységben zajlik az ápolás- gondozás.

I. Gondozási egység: A demens részlegünkön súlyos demenciában szenvedő ellátottak kerülnek elhelyezésre.

II. Gondozási egység: Ezen a részlegünkön elsősorban a mozgásukban korlátozott ellátottak laknak, mellettük a 24 órás szakápolást igénylő betegeink is itt kapnak elhelyezést. Intézményünk ékköve, a kápolna itt található, ahol heti két alkalommal mutatnak be szentmisét.

III. Gondozási egység: Ezen a szinten elsősorban a jobb egészségügyi- és szellemi állapotú lakók kerülnek elhelyezésre, ahol emelt szintű ellátásra is van lehetőség.

Lakók száma: 
135 fő
Intézményi térítési díj: 
5 300 Ft / nap
Szolgáltatások: 

Fodrász: Heti rendszerességgel keddenként érkezik a fodrász az otthonba, a II. gondozási egység vizesblokkal kialakított helyiségében az általa megszabott, (faliújságra kitűzött) díj ellenében a szolgáltatás igénybe vehető. Az ápolás során szükséges fejmosás díjtalan.

Pedikűr: A gyógy-pedikűrt igénylő ellátottak részére pedikűrös szakember látogat az intézménybe és az általa megszabott díjazás ellenében a szolgáltatás igénybe vehető. A szolgáltatásra jelentkezni a gondozási egység főnővérénél lehet. Heti rendszerességgel, szerdai napon, a II. gondozási egység vizesblokkal kialakított helyiségben vehető igénybe mindez.

Szentmise: 

Katolikus intézményünk nagy hangsúlyt fektet a hitélet gyakorlására. Rendszeresen részt vehetnek időseink és dolgozóink is szentmisén, amelyben nagy segítségünkre van - a fenntartó központ közreműködésével - Burányi Roland atya.

Események, rendezvények: 

Az év során számos közös rendezvényt szervezünk, amelyre a lakókat és hozzátartozóikat, egyéb érdeklődőket is szívesen fogadunk, várunk. Ezek közül a következők a legfontosabbak: fénykereszt-szentelési évfordulónk, farsangi bál, húsvéti játszóház, zarándoklatok, egyebek mellett Mátraverebély-Szentkútra. Legkiemelkedőbb ünnepünk, névadónk Szent Klára Napja, ősszel tartjuk „mindenki nevenapját”, szüreti bált, Idősek Napját, majd az esztendő végéhez közeledve a karácsonyi ünnepkörbe kapcsolódunk be, számos meghívott vendéggel, iskolás, óvodás gyermekek műsorával lepjük meg időseinket.