Szent Ferenc Udvar projekt a demenciával élők szolgálatában

Názáret Ház
Názáret Ház

Célcsoportunk a demenciával élő személyek, akik egyrészt a Befogad – lakban, az időskorúak nappali ellátásában napközben vesznek részt az ellátásban, másrészt a Názáret Ház idősotthoni részlegén tartós elhelyezésben részesülnek. Összesen 98 fő ellátottat érint ez a kezdeményezés.

A projekt a demenciával élők ellátását, foglalkoztatását célozza meg azzal, hogy természet közeli élményt biztosít számukra, az érzékszerveikre hat és a hosszú távú memóriájukra. A demenciával élő ellátottainkban fiatal - és felnőtt korukat idézi fel a kis állatok látványa, érintése.

Szent Ferenc Udvarában elkerített részekben kis állatok vannak, tyúkok, kakas, nyulak, gerlepár, papagájok, terápiás célzattal kutya, macska is részei az udvar közösségének, továbbá magasított ágyásokba gyógy – és fűszernövényeket ültettünk és kerti padokat helyeztünk el.

Az udvar elnevezést az ismert szentről, Ferencről kapta, aki a hagyomány szerint a belőle fakadó evangéliumi szeretettől vezérelve az állatokkal is tudott beszélgetni Isten dicsőségére.

Ennek a projektnek különlegessége a hagyományos ellátás mellett a kis állatok jelenléte és a természeti környezet.

Az utóbbi időben egyre inkább hallhatunk az állatterápiáról fogyatékkal élő személyek és a hospice szolgálat területén, de az idősotthonban demenciával élők ellátásában ez még újdonságnak számít.

Nagyon pozitív tapasztalataink vannak, ahogy a demenciával élő személyek hajnalban felfigyelnek a kakas kukorékolására, a tyúkok kotkodálására, látják, hogy tojás van az udvarban, a gerlék, nyuszik látványa, a kutyus közelsége, simogatása megnyugtatja ellátottainkat.

Büszkék vagyunk munkánkra, mellyel megálmodtuk és megvalósítottuk Szent Ferenc Udvarát, mellyel pezsgő életet varázsoltunk a zárt falak közé, egy szociális intézményben.

Minden szereplő elégedettségi szintjét növeli ez a projekt, elsősorban az ellátottakét és családjaikét, de a munkatársainkét is.

Balog Józsefné

intézményvezető