Szent Erzsébet Otthon hírei

Az Úristen egymásra bíz bennünket – 35 éves a fogyatékkal élők ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthona

Idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját a Katolikus Szeretetszolgálathoz tartozó ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon. A jubileum alkalmából az otthon gondozottainak, hozzátartozóinak, gondozóinak jelenlétében mutatott be hálaadó koncelebrált szentmisét Beer Miklós emeritus váci megyéspüspök a szomszédságban lévő Szentlélek-templomban.

"Egy csodálatos világért" - Jarabin Kinga beszámolója Ipolytölgyesről

Egy csodálatos világért: Jarabin Kinga beszámolója a Katolikus Szeretetszolgálat ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonában tett látogatásáról - érdemes elolvasni!

"Ha Márianosztra a világ teteje, és Dobogókő a Föld szíve, akkor Ipolytölgyes minden kétséget kizáróan a mindenség lelke. [...] Hálás vagyok, amiért vannak még olyan jó lelkű, elhivatott emberek, akik valóban szívből, szeretetből szolgálnak és gondozzák azokat, akiknek erre szükségük van."

A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap támogatása személyautó beszerzéséhez

Támogató_Miniszterelnökség logó

 

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Erzsébet Otthona számára 2021. évben 1 db Dacia Lodgy 7 személyes személyautó került beszerzésre.

A beruházás a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap 4 990 000 Ft-os, a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány 600 000 Ft-os és a Szent Erzsébet Szeretetotthon Alapítvány 570 000 Ft-os támogatásával valósult meg.

Hálás szívvel köszönjük minden Támogatónknak!

Látogatási és intézmény elhagyási szabályok 2021.05.01-től

Tisztelt Hozzátartozók! Tisztelt Gondnokok!

A 2021. április 29-én, a Nemzeti Népegészségügyi Központ 25710-1/2021/EÜIG iktatószámú határozata alapján igyekeztünk minél hamarabb megteremteni Szeretteik biztonságos viszontlátásához szükséges megfelelő feltételeket. Az intézményt 2021. május 1-én megnyitjuk a látogatók számára az eljárásrendünkben meghatározott szabályok betartása mellett. Az eljárásrend részletei a mellékletben olvashatóak.

Jelen eljárásrend 2021. május 1-től visszavonásig, vagy a 25710-1/2021/EÜIG iktatószámú szociális korlátozó intézkedések visszavonását elrendelő NNK Határozat visszavonásáig érvényes. Kérem az eljárásrendben foglaltak szíves betartását, hiszen közös az érdekünk, hogy megelőzzük az esetleges fertőzést és továbbra is megőrizzük lakóink egészségét! Köszönjük az eddigi türelmüket, megértésüket és együttműködésüket.

2021. április 30.

Szalai Zsuzsanna intézményvezető

Közösségben Jézus asztalánál Advent utolsó hetében

A program Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg.

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Erzsébet Otthona munkatársai számára közösségi programot szerveztünk Advent utolsó hetében. Természetesen a járványügyi helyzetre való tekintettel az eredetileg egy napra tervezett programot a létszám szétosztásával több napon és több időpontban tudtuk megvalósítani.

Az intézmény dolgozói ebédlőjében gyűltünk össze egy-egy agapéra, ahol az ünnepvárásnak megfelelő dekorációval is megteremtettük az ünnepi hangulatot.  

Az intézmény vezetője köszöntötte a munkatársakat, majd megköszönte egész évi munkájukat, kiemelve a járvány időszakában való egész évi helytállásukat, melynek keretében ezt a rendkívül nehéz évet is sikerült lezárnunk. Ezután a sokféle finomsággal (hústálak, sütemény, üdítőitalok) megvendégeltük a munkatársakat, akik ezt nagyra értékelték. Közben kötetlen beszélgetéssel, vidám történetekkel, néhányan jelképes ajándékkal is meglepve kedveskedtek egymásnak. Nagyon jó volt látni a közösség örömét, megelégedettségét.

Az Otthonban kívánatos, hogy az itt dolgozók a keresztény szeretet jó példái legyenek, hiszen lakóink elsősorban rajtuk keresztül kapcsolódhatnak Egyházunkhoz és a világhoz. Mindezekhez szükséges, hogy a keresztény szellemiségű közösségünk tovább erősödjön. Lelki épülésünkre szolgált a karácsonyvárás hangulatában együtt töltött nap, így méltóképpen tudtunk az Advent utolsó hetében a munkatársak közösségével felkészülni karácsony ünnepére.

Nagyon fontos, hogy a mindennapok nehézségei közepette meg tudjunk állni, meg tudjunk kicsit pihenni, a munkatársak érezzék az odafigyelést, mely az összetartozás érzését erősítette a munkatársakban és egy nagyszerű lehetőség volt a számadásra is. Nagyon fontos, hogy a közösség ne csak a munkában legyen együtt, hanem ezen kívül, az általunk szervezett programokon, ahol feltöltődhetnek, kikapcsolódhatnak, ahol fontosnak, megbecsültnek érezhetik magukat, és ez az alkalom erre adott nagyszerű lehetőséget. Mindenképp szeretnénk, hogy hagyománnyá váljon ez a közösségépítő rendezvény az intézmény életében.

Nyaralás 2020 - Bogács

Bogácson

Lakóink számára az év legjobban várt eseménye az a néhány napos nyaralás, amit idén is a már jól bevált Bogácsi Jurta Üdülőben töltöttek. Az eltöltött öt nap olyan előnyöket biztosít számukra, amelynek pozitív hatását még hónapokkal később is érezzük. Nemcsak a pihenés, a környezetváltozás, hanem az új élmények, maga az utazás, a készülődés, mind pozitív érzésekkel töltik fel őket. Ez a feldobottság, a nyaralás végével sem múlik el, áldásos hatása még sokáig fennmarad. Lakóink számára fontos állomása az évnek, köszönjük a hozzátartozóiknak, a fenntartónak, a szervezőknek, a segítőknek, és nem utolsósorban a támogatóinknak, hogy hozzájárultak lakóink nyaralásához.

Kurkó András lakónk/érdekképviseleti tag élménybeszámolója:

Nyaralás 2020 évben

,,Az otthonból több turnusba volt a nyaraltatás a lakóinknak a pavilonokból. A mi csoportunk a lakócsoport augusztus 20. –án reggel indult el Bogácsra nyaralni, meg még három lakónk a házból. Melinda Gina és Heni, ők is minden évben velünk nyaralnak. Minden lakónk nagyon várja ezt a nyaralást. Mikor megérkeztünk Bogácsra, a holminkat lepakoltuk az autóbuszról és takarítás után, elfoglaltuk a szobákat. Később megebédeltünk, nagyon finom ennivalók voltak. A szomszéd településről hozták az ennivalót, a reggelit, az ebédet és a vacsorát is (pl: gyümölcsleves, rántott hús, sült krumpli, zöldségleves, milánói makaróni, virsli, szalonna, zöldségfélék, felvágottak). Ebéd után megünnepeltük Henike szülinapját is. Fánkot, alkoholmentes sört kaptunk, énekeltünk erre az alkalomra. Fürödtünk is csak a fürdőzési idő volt meghatározva a korona vírus miatt. Az egyik nyaralótól kaptunk ajándékba egy felfújható matracot a vízbe. Vacsora után bulizni mentünk a pincékhez, este mulatós zenék voltak, táncoltunk és üdítőt is ittunk. Nagyon szép időnk volt, egyszer volt zivatar az öt nap alatt.

Nádizumzum zenekar - Inkluzív népzenei tábor és koncert

Erasmus+ Európai Szolidaritási Testület szolidaritási projekt

2019 őszén pályázatot nyert a makói Szent István Egyházi Általános Iskola és a Nádizumzum zenekar. A pályázatot Váróczy Viktória írta a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Erzsébet Otthonának gyógypedagógusa, a makói SZIGNUM vezetősége és tanárai pedig befogadták- képviselő: Baráti Eszter Kinga nővér és Gulyás Attila. A pályázatot az Erasmus+ Európai Szolidaritási Testület szolidaritási projektjének keretében ESC: 2019-3-HU01-ESC31-077618_Inkluzív népzenei tábor és koncert (Zenéből hidakat) valósítottuk meg 2020. 08. 24. – 2020. 08. 29. között. A tábor művészeti vezetője Dr. Tiszai Luca volt, a Nádizumzum zenekar vezetője, a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Erzsébet Otthonának gyógypedagógusa, egyetemi tanár, adjunktus. A tábort a koronavírus ellenére engedélyezték. A Nádizumzum zenekar súlyosan halmozottan sérült tagjainak hatalmas élmény volt a kimozdulás, a makói diákok, tanáraik és számos segítő szeretetteljes fogadása, odaadó munkája, a közös próbák, koncertek, imádkozások, kirándulások, bemutatók, táncház, az érdeklődés, az el- és befogadás, a teljes inkluzió megtapasztalása.

Ezen túl megvalósult értékközvetítés az emberi sokszínűség, az elfogadás, a minőségi időeltöltés és a népzene illetve az önbecsülés, az összetartozás erősítése a közösségi zenélés és a különböző programok által. A program kiemelten fontos eleme a részvevők közötti egyenrangúság, ezért a fogyatékossággal élő személyek a táborban személyi segítővel vettek részt (nagyrészt a SZTE Gyógypedagógus-képző Intézet hallgatói), hogy a tábor résztvevői a segítségnyújtást ne kötelességnek érezzék, hanem a személyes kapcsolat természetes következményeként alakulhasson ki. A program lehetőséget biztosított arra is, hogy közösen képviseljük, láthatóvá tegyük és átadjuk a Katolikus Egyház értékrendjét.

,,Korlátok nélkül" mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése

Lakóink közül két mozgáskorlátozott fiatal hölgynek lehetősége volt bekerülni a MEOSZ ,,Korlátok nélkül" projektjébe és ezzel speciális info-kommunkikációs eszközöket tesztelhetnek, használhatnak a mindennapokban. 

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése című EFOP-1.1.5 jelű projektje újabb fontos állomásához érkezett. Azokhoz a súlyosan mozgáskorlátozott emberekhez juttatták el az akadálymentes számítógép használatot lehetővé tevő eszközöket, akik közül számosan eddig rejtve voltak a társadalom előtt. A 2020. október 5-én 11.00 órakor online sajtótájékoztatót tartottak, melyen bemutatták, hogy a speciális eszközöknek milyen fontos szerepük van a súlyosan mozgáskorlátozott emberek önrendelkező mindennapjaiban. A program keretében most mintegy 230 súlyosan mozgáskorlátozott ember jut a számítógéphasználatot lehetővé tevő, illetve könnyítő eszközhöz. Emellett 39 kommunikációs nehézségekkel élő mozgáskorlátozott embernek magyar nyelvű és fejlesztésű kommunikációs szoftvereket telepítenek, melynek segítségével beszédük pótlására vagy kiegészítésére használják az informatikai eszközöket. Számukra ezzel kinyílik a világ.

A sajtótájékoztatót dr. Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott nyitotta meg videoüzenetben, majd Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke ismertette a projekt jelen állomását. A tájékoztatón eljuttatta üzenetét az érintetteknek dr. Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége elnöke, EP-képviselő és Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos.

Pillanatképek az intézményi zárlat idejéből

Jelkép a járvány idején

Az intézményi élet nem állt meg a zárlat idején sem, igaz kicsit szerényebben, kicsit bensőségesebben és több szabály mentén éltük a mindennapokat. Igyekeztünk minél színesebb programokkal, foglalkozásokkal kitölteni a lakóink hozzátartozók nélküli napjait. Mindezekről beszéljenek a mellékelt képek. Ez mindenkinek óriási kihívást és türelmet igénylő időszak volt. Mégis hálát adhatunk a Teremtőnknek, mert vigyázott ránk és megóvott Bennünket.

Oldalak