Szakmai napon vettek részt a katolikus szociális intézmények képviselői

Március 19-én tartották a katolikus szociális intézmények és fenntartóik 2015. évi szakmai napját Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) irodaházában. A rendezvényen felszólalt Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Mohos Gábor, az MKPK titkára nyitotta meg a rendezvényt, köszöntötte a katolikus intézmények képviselőit. Hangsúlyozta, hogy az egyház küldetésének fontos része észrevenni és segíteni a rászorulókat.
Az üdvözlést követően Egervári Ágnes, a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat főigazgatója beszélt arról a TÁMOP-pályázatról, amely a demenciával élők ellátásának minőségi és hatékonysági fejlesztését célozza.

Az előadó felsorolta a betegség típusait, és megrendítő adatokat közölt a demenciáról: a betegek száma folyamatosan, exponenciálisan növekszik, az előrejelzések szerint 2050-re világszerte meghaladja a 100 milliót. A számok tükrében különösen fontos ezen a területen a nemzetközi összefogás.

Elmondta, a pályázat azért is különösen fontos, mert hazánkban nincs elfogadott demenciastratégia. Egy konzorcium indul a pályázati támogatásért, amelynek tagjai a Magyar Bencés Kongregáció, a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat, a Ferences Szegénygondozó Nővérek, a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek és a Szociális Missziótársulat. A pályázati keretből kutatásokat végeznének; képzéseket tartanának a betegségben érintettek hozzátartozói és a szakemberek számára; kampányt folytatnának annak érdekében, hogy erősödjön az elfogadás és az odafigyelés a betegek iránt; szakmai műhelyeket alakítanának ki.

 

Menyhárt Miklós főorvos, egészségügyi szakmenedzser egy olyan kezdeményezésről beszélt, amelyet Franciaországban szerzett szakmai tapasztalatai alapján hozott létre Győrben, Alzheimer Café néven. A havi egy alkalommal megrendezett klubfoglalkozás célja a felvilágosítás, a tabuk feloldása. Franciaországban politikai prioritása van a demenciának, amelyet – mivel nemcsak a beteget, hanem egész családját és az egész társadalmat érintő probléma – össztársadalmi kérdésnek tekintenek.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta az egyházi szociális intézmények képviselőinek, hogy a kormány élő, intenzív és folyamatos párbeszédet folytat az egyházakkal, mert szükség van az együtt munkálkodásra. 2014 augusztusa óta minden hónapban egyeztetnek a szociális témákról és a felzárkóztatásról.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nem felforgatni akarják a régi rendszert, hanem az a céljuk, hogy eredményesebbé tegyék. A finanszírozást a szükségletekhez igazítják, vagyis ott szeretnének több forrást biztosítani, ahol inkább rászorulnak.
A szakmai nap második felében Kiss István, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Tanszéki Csoportjának tanára beszélt a népegészségügyi szűrőprogramok szerepéről, majd kisebb csoportokban, három különböző témakörben – a jogszabály-változtatások hatása, demenciaszűrés, gondozói képzések a pályázatban – hallgattak meg a résztvevők egy-egy előadást, illetve osztották meg egymással tapasztalataikat.

Forrás: Magyar Kurír