Szakmai ajánlás demenciával élők nappali ellátását biztosítók számára

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Katolikus Szeretetszolgálat Szakmai Munkacsoportja szakmai ajánlást készített a demenciával élők nappali ellátását biztosító szolgáltatók, intézmények számára.

A társadalom elöregedésével, az életkor kitolódásával sajnálatosan a demenciával élők száma is rohamos növekedésnek indult. Egyes mérsékelt becslések szerint is 2050-re világszerte megháromszorozódik a demenciával, illetve ezen belül Alzheimer-kórral élők száma. A memóriavesztéssel járó megbetegedések mára már korunk egyik legnagyobb társadalmi kihívását jelentik, és jelenleg hazánkban hozzávetőlegesen több, mint 200.000 embert érintenek. Ez a társadalmi kihívás nemcsak a mintegy 700.000 hozzátartozóra, de a szociális ellátórendszerre is igen nagy terhet ró.

A szakmai ajánlás segítséget kíván nyújtani a szolgáltatóknak a demenciával élők nappali ellátásával kapcsolatban. A szerzők célja, hogy a demenciával élők speciális szükségleteit középpontba helyezve tárgyalja a nappali ellátások folyamatait, az ott folyó szakmai tevékenységet. Speciális módszereket, eszközöket mutatnak be annak érdekében, hogy a minőségi szolgáltatás eléréséhez nyújtsanak támogatást az ellátási formát biztosítók számára.

A dokumentum a linkre kattintva elérhető.