SAJTÓKÖZLEMÉNY - EFOP-2.2.3-17 Zárás

Katolikus Szeretetszolgálat
SAJTÓKÖZLEMÉNY
MEGÚJULT A CSALÁDOK ÁTMENETI OTTHONA
CSÁKVÁRON

2020-ban megújult a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthona.

A Katolikus Szeretetszolgálat 46,43 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert az Emberi Erőforrás Operatív Program EFOP-2.2.3-17 keretéből a Családok Átmeneti Otthonának korszerűsítésére, valamint a szociális szakmai munka fejlesztésére.

 

Az Intézmény működésének célja, hogy segítse az átmenetileg lakhatási gondokkal küzdő, rászoruló családokat, gyermekeket.

A projekt megvalósítása 2018. május 1-jén kezdődött. Az építési kivitelezés 2019. novemberétől, ez év március 31-ig tartott.

Az európai uniós támogatással indult projekt során megvalósult:

  • az épület átfogó energetikai felújítása, melynek részeként, a fűtési rendszer teljes átalakítása, felújítása, a belső vízellátás javítása történt meg. Az épület hőháztartásának javítása érdekében kicseréltük az ablak és ajtó nyílászárókat. Hőszigetelt mennyezeti lambériát kiviteleztünk, továbbá hőszigeteléssel láttuk el a tetőtér padozatát. A korszerűsítés fenntarthatóbb, költséghatékony üzemeltetést eredményezett, csökkent a környezeti terhelés és javult a lakóteret használók közérzete.
  • Részleges, funkcionális akadálymentesítés történt, mely során akadálymentes laktér és fürdőszoba került kialakításra. Az épület a bejáratától, az érintett lakószobákig akadálymentessé vált a kerekes székes kliensek részére.
  • A közösségi terek átalakításával, és új fedett terasz kialakításával bővült a közösségi célokra felhasználható bel- és kültéri területek nagysága.
  • Megújultak a lakóegységek fürdőszobái. A lakterekben padlóburkolat cserét és festést hajtottunk végre.
  • A lakók és a dolgozók életkörülményei javultak, megújult a közösségi konyha. A bútorok cseréjével jobb, ergonomikus helykihasználást értünk el.

A munkatársak szakmai fejlesztő programjának keretében szupervízióval segítettük a dolgozók mentális egészségét. A munkatársak kooperációs készségeinek a javítása érdekében és a közösségi tudat erősítésére, csapatépítő programokat szerveztünk. Így hatékonyabbá vált a családoknak nyújtott szociális szakmai munka, a pszichológiai támogató tevékenység. Innovatív programként családi napot, és nyílt napot szerveztünk a korszerűsített Otthonban.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A projektről bővebb információt a www.szeretetszolgalat.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ:

Hefelle-Kiss Ferenc beruházási igazgató
E-mail: kiss.ferenc@szeretetszolgalat.hu