Papi Otthon hírei

A karmelita templom búcsúját ünnepelték Székesfehérváron

Július 16-án megtelt a székesfehérvári Országos Papi Otthon belső kertje, hiszen az intézményhez tartozó, a Kármelhegyi Boldogasszonynak szentelt templom búcsújára gyűltek össze a hívek. Az ünnepségen részt vett Böjte Csaba ferences szerzetes, és a vele érkező 60 fős Marosszéki Kodály Zoltán gyermekkar, valamint Kozma Imre atya, irgalmas rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója is.

A székesfehérvári Országos Papi Otthon a koronázó város egyik történelmi helye. A Katolikus Szeretetszolgálat idős papoknak és szerzeteseknek fenntartott intézménye ma már laikus férfiakat is fogad, ám meghatározó a működésében és lelkületében is az egykori szeminárium, illetve a ma ott élő idős egyházi személyek jelenléte – mondta el Barna Tímea intézményvezető, az esemény házigazdája, aki kiemelt feladatként tekint arra, hogy az itt őrzött szellemi és lelki hagyaték az utókor számára is elérhetővé váljon. Az intézményvezető kitért Schrőder Gyula atyára, aki ebben az épületben volt szeminarista, és most, papi pályájának aktív szakaszát befejezve, nyugdíjas éveit tölti az ismerős falak között.

A búcsú a katolikus hívek számára olyan alkalom, amelynek során - a meghatározott feltételek mellett - teljes búcsú, vagyis a bocsánatos bűnökért járó büntetés elengedése nyerhető el. Lőrincz Ágnes, a Papi Otthon munkatársa a lelki háttér bemutatása után bemutatta az épület történetét is, hiszen a székesfehérvári Szent József- és Kármelhegyi Boldogasszony-templom 1769 óta a város kiemelkedő lelki központjaként működik. A barokk épületben található freskókat Franz Anton Maulbertsch készítette.

Ország, város,..., agytornáztunk

A szellemi frissességünk, memóriánk élessége függ az életkorunktól, fizikai állapotunktól, viszont jó tudni, hogy edzhető, befolyásolható.

A szellemi frissesség fokozására alkalmas az olvasás, a sakk, a keresztrejtvény-fejtés, a logikai játékok és a társas tevékenységek.

Agyunk megtornáztatása céljából, gyorsan tollat és papírt ragadtunk, invitáltuk vállalkozó kedvű lakóinkat egy kiadós ország-város játék csatára.

Sok nevetéssel, jó hangulatban telt a délután. Folytatása következik…!

Gofri Világnapja

A gofri egyike azon desszerteknek, amit szinte mindenki szeret. A feltéteknek, az önteteknek csak a fantázia szabhat határt. Március 25-én ennek a finom édességnek ünneplik a napját világszerte. Ebből a jeles alkalomból intézményünk lakóit gofrival leptük meg. Örömmel fogadták és mindenki kedvére ízesítette.

A Víz Világnapja

A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban.

Ennek jegyében mi is meghallgattuk ellátottunk, Rostásy-Szabó Mihály előadását hazánk vizeiről. Megcsodáltuk az általa – a Balatonról - készített fényképeket.

Az előadás után ásványvizeket, gyógyvizeket kóstoltak lakóink.

Március 15.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, melyről intézményünkben is megemlékeztünk.
Lakóink közreműködésével az ünnephez méltó módon dekoráltuk a részlegeket és ünnepi megemlékezést tartottunk.

 

Nőnapi meglepetés

Nőnap közeledtével az urak szorgosan készültek meglepni a hölgyeket.
Egyik részlegünk a bájos, tavaszias dekoráció elkészítésében, a másik részleg egy figyelmes ajándék összeállításán fáradozott.
Intézményünk valamennyi hölgy dolgozója, és számos hozzátartozó, családtag is részesült a meglepetés ajándékból.
Ezúton is köszönjük az uraknak, hogy gondoltak ránk!

 

Filmvetítés

Minden héten egy délelőtt a mozi-élményé.
A közösen kiválasztott film megtekintése, a látottak megbeszélése, a vicces történeteken való együtt nevetés csapatépítő hatású. 
A rendszeres filmvetítés hatására megalakult egy mozi-klub, melynek tagjai tevékenyen vesznek részt az előkészületekben, népszerűsítik a programot társaik körében. 

 

Nagyböjti lelkigyakorlat

Varga László püspök nagyböjti lelkigyakorlatot tartott a székesfehérvári Papi Otthonban.
Varga László kaposvári püspök tartott háromnapos nagyböjti lelkigyakorlatot idős paptestvéreinek február 26. és 28. között.
Varga László püspök lelkigyakorlatos beszédei elsősorban a szemlélődésről, a szentségimádásról és a csendről szóltak. Téma volt az öröm, a humor, a békességszerzés, hiszen ahol közösség van, ott konfliktusok is vannak, és szükség van a békesség teremtésére – hangsúlyozta a püspök. A megyéspüspök arra is teremtett időt, hogy meghallgassa paptestvéreit, megerősítse őket élő istenkapcsolatukban, hivatásukban.
A lelkigyakorlat utolsó napján az intézmény ellátottjai, hozzátartozóik és munkavállalói is részt vehettek a záró eseményen.

 

Oldalak