Papi Otthon hírei

Szüretre hangolódva

Szüreti dekoráció

„Ősszel érik babám a fekete szőlő…”

Szeptember 13-án szőlőkóstolással egybekötött foglalkozást tartottunk az Otthonban. Többfajta szőlő is rendelkezésünkre állt, amelyek felismerése nem volt könnyű feladat lakóink számára még úgy sem, hogy nem csak a látvány, hanem az ízlelés is segítette őket. Azonban volt, akinek sikerült! Mindenki örömmel ízlelgette, kóstolgatta a finom édes gyümölcsöt. A szőlő kóstolás és beszélgetés végén népdalokat énekeltünk, táncoltunk. Remek szüreti hangulatot sikerült teremtenünk.

"Üres már a fecskefészek..."

Útra induló fecskék

Kisboldogasszony ünnepéhez (szeptember 8.) kötődő népi megfigyelés, hogy ilyenkor gyülekeznek és indulnak útra a fecskék. Ehhez kapcsoltuk soron következő foglalkozásunk témáját, amely során a kézműves tevékenységre helyeztük hangsúlyt. Nagyon fontos, hogy időskorban a kéz mozgáskoordinációját fejlesszük, az apró, ügyességet és koncentrációt igénylő feladatok jótékony hatásúak. Kézműves foglalkozás keretében ezúttal lakóink fecskéket festettek, majd kiültettük őket a „drótra”, hadd repüljenek tovább oda, ahol bőséges táplálék várja a hosszú és fárasztó út után őket. Otthonunkban a fecskékkel együtt elbúcsúztattuk a nyarat. Beszélgettünk az évszakváltásról, előrevetítve az előttünk álló újabb évszakot, hiszen a színekben gazdag, kellemes őszi napok is sok-sok témát és élmény kínálnak még nekünk.

Szép sikereket értünk el a Tevékeny Élet Fesztiválon

Papi Otthon férfi kórusának fellépése

Otthonunk lakóival szeptember 7-én részt vettünk a Tevékeny Élet Fesztiválon, amelyet a tiszaalpári Pax Otthon szervezett. Lakitelek csodálatos épületkomplexuma ad évek óta helyszínt a vetélkedőnek.

Két műsorszámmal készültünk a megmérettetésre. Tánckategóriában Szeidel István különdíjas lett, aki mezőföldi táncokat (eszközös, lassú és friss csárdás) mutatott be felkészítőjével, Lőrincz Ágnessel. Papi Otthonunk férfi kara pedig a párhuzamosan zajló Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszus jegyében összeállított egyházi népénekeket adott elő, melyet a zsűri első helyezéssel díjazott. A kapott elismerés és a rendezvényen szervezett táncos mulatság felejthetetlen élmény lakóink számára. Másnap a teljes közösség előtt gratuláltunk a szereplőknek, büszkén mutatva a kapott emléklapot és serleget.

Zarándoklat Mátraverebély-Szentkúton

Zarándokcsoport

2021. szeptember 3-án az Országos Papi Otthon lakói és dolgozói zarándoklaton vehettek részt Mátraverebély-Szentkút kegyhelyen. A zarándokalt kiváló alkalom volt a lelki elmélyülésre és a hit gyakorlására, az emberi kapcsolatok építésére.Évek óta hagyománnyá vált, hogy lakóink és dolgozóink részt vesznek a Katolikus Szeretetszolgálat által szervezett zarándoklaton. Az otthonban élő atyáink az ünnepi szentmisén koncelebráltak, segédkeztek a szentségek kiszolgáltatásában. Örömmel készültünk a Nemzeti Kegyhelyen való közös imádságra, és szándékainkat, kéréseinket a Szűzanya közbenjárására bízva könyörögtünk a Mindenható Istenhez.

A szentmisét követően volt lehetőség egyéni elmélyülésre, a természet szépségében elmerülve a környező sétautakat bejárva. Tárgyi és lelki kincsekkel gazdagodva tértünk haza.

Ha elindul a vonat...

Az indulás pillanatai

Az Országos Papi Otthon lakói számára egy városnéző kisvonatozást szerveztünk.  

Lakóink számára ez egy jelentős esemény volt, hiszen többük életében ritkán adódik olyan alkalom, amikor elhagyhatják az otthon falait. A közel egy órás "kirándulás" alatt lakóink a látnivalók mellé a hangosbemondót hallgatva tudhattak meg többet a történelmi belváros nevezetesebb épületeiről, szobrairól (Országalma, Püspöki palota, II. világháborús emlékmű a Ciszter templom leszakadt harangjával, Virágóra, Romkert, Kati néni szobra). Továbbhaladva a Piac téren át, az Alba Plaza mellett a város szélén lévő zöldövezeti, parkos részek tárultak szemünk elé. (Bregyó közi sportcentrum, Csónakázó tó háttérben a csillagvizsgálóval,  Zichy liget, Rózsakert). Többen felismerték a régi iskolaépületeket, ahova jártak. De akadt olyan lakónk is, aki elcsodálkozott, mennyit változott a város az elmúlt években. Visszafelé kanyarodva már láttuk a Királyi Napok rendezvénysorozatra való készülődés jeleit: a szabadtéren felállított színpadot, hangtechnikát, kikészített székeket.

Kicsit rázós volt az út, főleg a macskaköves részeken, de ami a legfontosabb, mindenki jól érezte magát! Na és persze sokat integettünk, hiszen a vonat elindult… Olyan élményekkel gazdagodva tértünk vissza, amelyeket még hosszú ideig emlegetni fogunk.

 

Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe

Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe a templomban

„Urunk, Istenünk, segítsen minket a Kármelhegyi Boldogasszonynak, a dicsőséges Szűz Máriának áldott közbenjárása, hogy oltalmazó kezétől vezetve eljussunk ahhoz a hegyhez, amely maga Krisztus. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.”

Július 16-a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe, amely alkalomból este 6 órakor ünnepi szentmise volt templomunkban. Bakos Rafael OCD, kármelita atya vezetésével tartottuk a templombúcsút, melyen a Papi Otthonban élő atyák közül többen részt tudtak venni.

A templombúcsú nem csupán a templom védőszentjének ünnepe evilági élvezetekkel megfűszerezve, hanem a katolikus bűnbánati vallásgyakorlat egy fontos része. A Szentírás több helyen megemlékezik a Kármel hegyről, ahol Illés próféta élt, és védelmezte a hit tisztaságát (1Kir 17–19) Sok remete élt a hegyen, majd a 12. században rendet alapítottak itt azzal a céllal, hogy a Szűzanya oltalmában szemlélődő életmódot folytassanak. Így jött létre a kármelita rend.Stock Szent Simon látomásában a hagyomány szerint a Szűzanya angyalok és szentek kíséretében jelent meg a rendfőnöknek, és átnyújtotta neki a skapuláré nevű vállruhát azzal az ígérettel, hogy aki viseli, nem jut a pokolba, és a halálát követő szombaton kiszabadul a tisztítótűzből. E kiváltságot később a rendtagokon kívül kiterjesztették minden hívőre, aki a skapulárét, illetve annak éremváltozatát viseli és a Kármelhegyi Boldogasszony oltalma alatt a megfelelő életmódra vállalkozik.(ld. templomfreskó részlet) A kármeliták védasszonya az ábrázolásokon egyik karján a Kis Jézust tartja, másik kezével a skapulárét nyújtja. A skapuláré gyakran a Kisded kezében is ott van.

Az Országos Papi Otthon lakóival délelőtt beszélgettünk az ünnep jelentőségéről, kegyelmi hatásairól, a templomban pedig megnéztük Szűz Mária szobrát, illetve a freskó jelenetet, amint nyújtja a skapulárét.

BETEKINTŐ - Levendula ünnep

Levendula

A levendula virága illatával és kellemes színével még a férfiakat is képes elvarázsolni.

A nyári események közül nem maradhat ki a levendula-szüret, még ha személyesen nem is tudtunk részt venni rajta, de a frissen szedett virágot lakóink is kézbe vehették, élvezhették régi időkre emlékeztető, nyugalmat árasztó illatát. A beszélgetés témája ezúttal a levendula növény eredete, termesztése és felhasználásának lehetőségei volt. Szó esett arról is, hogy országszerte milyen sok helyen szerveznek rendezvényeket a levendula-szüret körüli időpontban, és ennek kapcsán beszélgettünk arról, hogy mikor és hogyan kell szedni a levendulát. Mi a levendulánkból kis illatzsákokat készítettünk, ami hosszan fog illatozni lakóink szobájában.

Limonádé parti

Limonádé parti

A forró nyári napokban az udvari limonádé parti üdítő délelőtti elfoglaltság lakóink számára.

A nagy melegben is fontosnak tartjuk, hogy lakóink a délelőtti időszakot a szabadban, friss levegőn töltsék, miközben a lakószobákat is felfrissítik munkatársaink. Mi is lehetne nagyszerűbb dolog, mint az árnyékban limonádét szürcsölni, és persze eközben minél többet megtudni erről a frissítő italról. Munkatársaink utánajártak a limonádé történetének, így azt is megtudhatták az itt élő idősek, hogy a limonádé nem a modern kor felfedezése, hiszen gyümölcsök kifacsart levét már feltehetően az őskorban is fogyasztották elődeink. A legegyszerűbb limonádé receptjét – amely citrom levével és cukorral ízesített víz –, a XI. században a keresztes lovagok hozták Ázsiából. Persze az idők során sokat fejlődött a limonádékészítés, számos gyümölccsel ízesített változat létezik. Minderről hosszas beszélgetés folyt lakóinkkal mielőtt néhány limonádé változatot elkészítettünk volna, amit aztán közösen el is fogyaszthattunk a finom, friss és illatos gyümölcsökkel.

Jubiláns atyák köszöntése

Papszentelés és jubiláns atyák köszöntése

Június 24. Keresztelő Szent János ünnepe, a Székesfehérvári Egyházmegye hagyománya szerint egyben a papszentelés időpontja is. Püspök atya ebben a szentmisében köszönti a jubiláns atyákat is, akik pappá szentelésük kerek évfordulóját ünneplik. Az Országos Papi Otthonból 2 atya, Schrőder Gyula, és Molnár Károly voltak az ünnepeltek között. Gyula atya rubinmisés, vagyis 70 éve, 1951-ben szentelték pappá, Károly atya pedig gyémántmiséjét ünnepelte, őt 1961-ben, 60 évvel ezelőtt szentelték fel. A megyés Főpásztor átadta nekik Őszentsége, Ferenc Pápa által küldött apostoli áldást, imádságait közvetítő emlékplakettet. 

Hála és dicsőség az Úrnak a hűségben megélt hivatásokért! Isten éltesse az ünnepelteket! 

Fényképeket készítette dr. Berta Gábor, forrás: https://szfvar.katolikus.hu/hirek/papszenteles-20210624-beszamolo 

Oldalak