Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthona

Telefonszáma: 
+36 22 315 328
+36 30 724 6311
E-mail cím: 
papiotthon@szeretetszolgalat.hu
Intézményvezető: 
Ráczné Németh Teodóra
Ágazati azonosító: 
S0006911
Elhelyezés: 
férfiak
Felvételért felelős személy neve: 
Wolf Mónika
Felvételért felelős személy telefonszáma: 
+36 22 315 328 149-es mellék
Felvételért felelős személy e-mail címe: 
Ügyfélfogadási rend: 

Munkanapokon 9 órától 15 óráig.

Az intézmény megközelíthetősége és külső környezete: 

Az intézmény Székesfehérvár történelmi belvárosában található, központi elhelyezkedése révén az időskorúak számára a lehető legideálisabb. A város közúton, vonattal vagy autóbuszjárattal egyaránt jól megközelíthető. Az otthontól a központi buszpályaudvar 5 perc, a vasútállomás 20 perc séta. Az intézmény közelében található szakorvosi rendelő, gyógyszertár, de csak pár lépés az önkormányzat, a posta és a katolikus templom, több bolt, bank, kávézó is könnyen elérhető.

Az intézmény rövid története: 

Az otthonnak helyet adó épületet és elődjét a karmelita rend iránt nagy figyelmet tanúsító és segítő Nagy Lajos építtette. A török kor pusztítása után a rendházat és templomot a karmeliták újjáépítették az 1730-as években. A templom sorsa viszontagságossá vált, amikor 1783-ban II. József megszüntette többek között a karmeliták működését is. A polgári lakosság plébániatemplomaként szolgált 1801-ig, majd a kialakuló papnevelés helyi központjának temploma lett. A templom belsejét 1903-ban, majd a második világháborút követően az ötvenes években restaurálták. Az Országos Papi Otthonban az elmúlt években végzett korszerűsítéseknek köszönhetően a papi lakószobák, és a világi ellátottak számára fenntartott lakószobák egyaránt megújultak. Mindegyikhez tartozik előtér, vizesblokk (zuhanyozó, WC és mosdó). A belső kertben biztonságos sétakertet alakítottak ki. Az épületben lift épült, amely biztosítja a közlekedést a mozgáskorlátozottak számára is. Megújultak a közösségi terek és a folyosók. Az átalakításnak köszönhetően országosan egyedülálló színvonalú papi otthont alakítottak ki Székesfehérváron.

Szakmai munka: 

Az idősek otthonában idős papok elhelyezését biztosítjuk, valamint felekezeti hovatartozástól függetlenül azon férfiak ápolását és gondozását végezzük, akiknek egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényel. A Katolikus Szeretetszolgálat szakmai hátterével önmaguk ellátására képtelen, vagy csak folyamatos segítséggel képes idős emberek, valamint demenciával élő férfiak ellátását is vállaljuk. Célunk, hogy az intézményben az otthonos légkör  megteremtésén túl színvonalas szakmai munka valósuljon meg. Feladatunk olyan minőségi gondozási tevékenység megvalósítása, amely biztosítja az idős emberek egészségi állapotának megfelelő, holisztikus szemléletű egészségügyi, fizikai ellátást, pszichés gondozást, foglalkoztatást, annak érdekében, hogy az elérhető legjobb körülmények között élhessenek. A szakmai programunk megvalósulása során arra törekszünk, hogy ellátottjaink magas szintű, személyre szabott, professzionális szolgáltatást kapjanak.

Az ellátottak elhelyezési körülményei: 

Egy, kettő, három illetve négy ágyas szobákban történik.

Lakók száma: 
91 fő
Intézményi térítési díj: 
5 700 Ft / nap
Szolgáltatások: 

Ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátás, idősek otthona 85  fő
Engedélyezett férőhelyek száma: 85 fő
Minden szobában rendelkezésre áll a városi telefonvonal, internet és kábel TV.
Egyéni előfizetési kombinációkra is van lehetőség.
Az intézményben rendszeresen csoportos és egyéni foglalkoztatás zajlik, de közös színház- és múzeumlátogatásokat, kirándulásokat is szervezünk lakóink részére.

Látogatási idő: 

Hétköznapokon 13-17 óráig

Hétvégén 9.30-11.30 óráig illetve 13-17 óráig

Szentmise: 

Mindennap lehetőség van szentmisén történő részvételre, hazánk egyik legszebb barokk templomában, ahol az otthonunkban élő papok végzik a lelkipásztori munkákat: miséznek, gyóntatnak.

Bekerüléshez szükséges dokumentumok: 
Állomány neveMéret
Fájl GSZV adatlap265.17 KB
Fájl Kérelem adatlap275.73 KB