Okos Gizella Ház hírei

Állami kitüntetés F.t. Lambert Zoltán Atyának

Örömmel adjuk hírül, hogy F.t. Lambert Zoltán atya, aki a Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Otthon Okos Gizella Ház lakója, ötven éves szolgálatáért állami kitüntetésben részesült!

Hálát adunk Istennek, hogy a jelenben, lelkipásztori jelenlétével az Okos Gizella Ház mindennapjait teszi értékesebbé. Az Úr áldását kérjük életére!

A hálaadó szentmiséről itt olvashatnak bővebben: https://www.magyarkurir.hu/.../hala-az-otven-varosmajori...

Az intézmény vezetése

Csapatépítő tréning a XXIII. János Otthonban

szentmisével indult a csapatépítő

A XXIII. János Otthon középvezetői számára csapatépítő tréning volt, mely szentmisével kezdődött Ft. Burányi Roland atya celebrálásával. Ezt követően előadást hallhattunk Balog Józsefné intézményvezetőtől az Egyház és szociális munka kapcsolatáról, annak történelmi, humánus és evangéliumi megközelítéséről, tanúságtétellel alátámasztva. Az előadás főmondanivalója az volt, hogy az egyházi intézmények egy minőségi többletet adhatnak a társadalomnak, ha evangéliumi elköteleződésből végzik feladatukat. Ha az ellátottakra úgy tekintünk, mint Isten fiaira, lányaira, akkor szociális tevékenységünk misztikává válik. A lelki ráhangolódás után a Börzsönybe indultunk, ahol Bartók Márta telephelyvezető közösségi játékokat vezetett, melynek segítségével a munkatársak jobban megismerhették egymást. A közös vacsorát zenés koordinációs program követte, ahol mindannyian felszabadultan, jól éreztük magunkat. Ajándékkártyán az előadás zárógondolatait kaptuk meg, mely abban erősített meg bennünket, hogy Isten számít ránk!

- egy résztvevő -

EGYEDÜL ISTEN

Egyedül Isten adhatja a hitet,

de a hitedről te is tanúságot tehetsz.

Egyedül Isten adhat reményt,

de te is felkeltheted a bizalmat testvéreidben.

Isten egyedül ajándékozhat meg a szeretettel,

de te is bizonyságodat adhatod szeretetednek

embertársaid előtt.

Egyedül Isten ajándékozhat békét,

de az egység magvait te is elhintheted.

Egyedül Isten adhat erőt,

de a csüggedőt te is felkarolhatod.

Egyedül Isten az út,

amelyet te is megmutathatsz a testvéreidnek.

Egyedül Isten a világosság,

de te is fényt gyújthatsz vele a többiek szívében.

Egyedül Isten az élet,

de te is életkedvet fakaszthatsz testvéreidben.

LÁTOGATÁSI ÉS INTÉZMÉNY ELHAGYÁSI RENDELKEZÉSEK

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 25710-1/2021/EÜIG sz. 2021.04.29-én, kelt határozata alapján és a Katolikus Szeretetszolgálat, mint Fenntartó iránymutatásaival összhangban - figyelembe véve a hatályos 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletben foglaltakat - visszavonásra kerül a 23/2020. sz. intézményvezetői utasítás, mely elrendelte a teljes zárlatot és intézmény – elhagyási tilalmat, továbbá a 31/2020. sz. intézményvezetői utasítás a csomagok átvételéről

a Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Otthon

  • székhelyére (1029 Budapest, Máriaremetei út 187.),
  • Názáret Ház telephelyére (1029 Budapest, Szent József utca 5.),
  • Okos Gizella Ház telephelyére (1112 Budapest, Dayka Gábor u. 102-104.) vonatkozólag.

Jelen látogatási, intézmény elhagyási rendelkezések, 2021.05.01-től, visszavonásig érvényesek.

70. éves jubileum ünnep a Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Otthonában

Béke Királynője szobor

A Katolikus Szeretetszolgálat 70. éves jubileumát ünnepelte, a XXIII. János Otthon, 2020. október 15-én.

A hálaadó szentmisét a máriaremetei Kisboldogasszony Kegytemplomban mutatta be, F.t. Esterházy László protonotárius, kanonok plébános. Koncelebráló papok voltak, Ft. Kemenes Gábor, Ft. Erdődi Ferenc és Ft. Burányi Roland atyák. Az ünnep videója a https://youtu.be/SWShFjlU5pk linken érhető el.

Az ünnepi szentmisén köszöntőt mondott Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat Főigazgatója, melyben bemutatta a XXIII. János Otthon történetét, továbbá Őrsi Gergely Budapest Főváros II. kerület Polgármestere, aki köszönetet mondott a Katolikus Szeretetszolgálatnak és a XXIII. János Otthonnak az idősek ellátásáért, itt a II. kerületben.

Tanúságtételt hallhattunk F. t. Erdődi Ferenc atyától, akinek édesanyja kilenc éve a Jerikó Ház lakója. Az ünnepi beszédek között, Molnár Balázs fuvolaművész jóvoltából, komolyzenei művek csendültek fel.

A szentmise szándéka a hála volt, a Katolikus Szeretetszolgálat hetven éves fennállásáért és a XXIII. János Otthonért. A homíliában kanonok plébános úrtól hallhattuk a Fenntartó születésének rövid történelmi összefoglalóját. Az alábbi sorokban visszatekintünk a megalakulás történetére.

Húsvét az Okos Gizella Házban

Szokatlan volt ez a nagyböjti időszak. Lakóink nem találkozhattak szeretteikkel, hozzátartozóikkal. A karantén ráébresztett minket sebezhetőségünkre, de a megpróbáltatások meg is erősítettek bennünket és győzedelmes örömmel hirdetjük: Krisztus feltámadt, valóban feltámadt! Itt van köztünk. A köztünk lévő szeretetben. Bátorító üzenetekben, telefonokban, a hozzátartozók szeretetcsomagjaiban. A fenntartó és a székhelyünk által biztosított adományokban, melyek elősegítik a hatékony védekezést.

Megalakult intézményünkben a szakmai team;  tagjai az aktuális járványügyi helyzet függvényében és a jogszabályi előírások ismeretében végzik munkájukat.

Megtapasztalhattuk, hogy a megpróbáltatások idején kiárad a kegyelem. A nagyböjt és a nagyhét napjaiban - a szociális távolságot betartva – naponta zsolozsmát imádkoztunk lakók és mentálhigiénés munkatársak részvételével.

Az intézmény ünnepi dekorálása is sokaknak volt szívügye: lakók, foglalkoztatók, nővérek sőt még a portások is szépítették a környezetünket. Az Otthon kertje a műszaki munkatársak és a lakók közös összefogásával lesz egyre gondozottabb, virágosabb, hívogatóbb.

Az irodán és a gazdasági részlegen dolgozók a portásokkal együtt fogadták az aggódó hozzátartozók telefonjait. Szolgálatkészségük és nyugodt hozzáállásuk segített meggyőzni az aggodalmaskodókat:  az ellátás és az intézmény zavartalan működése továbbra is biztosított. A mindig kedves és készséges konyhai dolgozók munkavégzése lehetővé tette, hogy lakóink ha nem is családi körben de családias légkörben tölthessék az ünnep napjait. Mindehhez a tiszta környezetet a takarítók és a mosodások lelkiismeretes munkája biztosítja. Nem lehetünk eléggé hálásak az ápolók, gondozók megfeszített munkájáért – heroikus küzdelmet vívnak a nehezített körülmények között.

A Krisztusba vetett hit ereje

Az elmúlt napok történései mindannyiunk számára sok bizonytalanságot hoztak. Különösen igaz ez a tartós bentlakást nyújtó intézményekre, ahol a járványveszély megelőzése miatt teljes zárlatot rendeltek el. Az Okos Gizella Ház mentálhigiénés munkatársa kérdezte meg minderről Komorjai Lászlóné, Marika nénit, akinek higgadtsága jótékonyan hat a lakói környezetre. Marika néni egyike azoknak, akik még most is képesek mosolyogni. Őt faggatom, hátha eltanulhatjuk a titkát.

Amikor mindenki aggódik, akkor Marika néni hogyan tud nyugodt, kiegyensúlyozott maradni?

Tanár voltam, meg tanultam kezelni a nehéz helyzeteket. Persze azért én éppúgy aggódom, mint bárki más, de igyekszem, hogy ebből a környezetem minél kevesebbet észleljen.  Aggódom a gyermekeimért és az unokáimért, de féltem a férjemet is, aki jócskán elmúlt már kilencven éves. Szerencsére mi lakók egymást támogatjuk. Ebédnél az asztaltársaságunk élénk és összetartó, ez mindannyiunknak sokat jelent.

Minden hétköznap délben zsolozsmát imádkozunk, délutánonként rózsafüzért.

A foglalkozásokon is rendre előkerül a járvány témája. Erre reflektálva pedig a mentálos lányok vezetett elmélkedést tartottak. Egy másik alkalommal tudományos cikkekkel cáfoltak meg néhány közkeletű tévhitet a koronavírusról.  Felolvasták Ferenc pápa szavait és imáját, sőt Varga László megyéspüspök járvány idejére küldött üzenetét is.

Oldalak