Névadó ünnepség Szent Klára Otthonunkban

Ahogyan az 2007 óta hagyomány intézményünk, a Szent Klára Idősek Otthona életében, az idén augusztusban is megrendeztük névadó ünnepségünket. Erre az alkalomra rendszerint meghívjuk a többi társotthonainkat, ellátottainkat, hozzátartozókat. A színvonalasan lebonyolított eseményre ezúttal augusztus 1-jén került sor.

Az intézményünk szomszédságában lévő Barátok templomában dr. Novák István főigazgató, plébános celebrálta a hálaadó szentmisét. Ünnepi szentbeszédében kiemelte azt az áldozatos munkát, amit az ápolók végeznek mindennapjaik során, másokkal foglalkoznak, másokon segítenek. „Az éjszakai ügyeletet nem lehet megfizetni, az ezzel járó fáradságos pillanatokat sem. Az ember magasztos dologért végzi ezt a munkát. Az emberekért, az ő megsegítésükért tett munkában van valami különleges.  A jó Isten megjutalmaz a jó cselekedeteinkért bennünket. Egy-egy reményvesztett embernek reményt ad az ápoló. A szenvedésben, bajban teszik a dolgukat embertársaik mellett. Szent Klára egész biztos ezek szellemében dolgozott. Életében mindent feltett Isten országáért. Legyen a mi áldásunk, közbenjárónk ő” – fogalmazott dr. Novák István szentbeszédében.

A hálaadó ünnepi szentmisét követően a rendezvény a Lehel-Film Színházban folytatódott színvonalas műsorral, amelynek megnyitásaként Vargáné Deme Katalin, intézményünk vezetője köszöntötte a vendégeket. A társotthonok megjelent képviselőit színpadra szólította, megtisztelő jelenlétükért virágcsokrot és nemzeti színű szalaggal átkötött kis cipót adott át.

A Lehel-Film Színházban zajló események nyitánya volt az a Jászberényről készült verses, zenei aláfestéssel megkomponált kisfilm, amely bemutatta városunkat, nevezetes épületeit, műemlékeit, megható volt - még a nem helybéliek számára is - a Szülőföldem Jászberény című összeállítás.

Jászberény Város Önkormányzata részéről évről évre megtiszteli jelenlétével a névadó ünnepséget Nagy András, a Humánerőforrás Bizottság elnöke. Rendhagyó, jól átgondolt, felépített köszöntőjében ezúttal a város és a Szent Klára Otthon kapcsolatát emelte ki, név szerint azokat a kollégákat, akik szoros kapcsolatban állnak a városban működő egyéb intézményekkel, civil szervezetekkel, és sokat tesznek munkájukkal ezen ismeretségek ápolásáért.

A folytatásban a két Farmosról érkezett középiskolás diáktól hallottunk tápiómenti népdalcsokrot: Csillik Luca Sárától és Fehér Viktóriától. Majd zenei összeállítás következett ezek után, az Új Tavasz Együttes műsorát láthattuk, akik helyi fiatalokból szerveződtek. Egyházi, könnyűzenei szolgálatot vállalnak szentmiséken, hitéleti alkalmakon, ünnepségeken. Színvonalas produkcióval készültek.

A Jászság híres hagyományőrző csoportjairól, akik igyekeznek a helyi kultúrát, értékeket továbbadni, őrizni. Nagyon büszkék vagyunk a Jászság Népi Együttesre, akik olyan hírnevet szereztek maguknak, ezáltal a városnak is az évek során, amelyre méltán büszkék lehetünk és megtisztelő, hogy táncosaikat a névadó ünnepségen köszönthettük. Igazi vérpezsdítő hangulatot varázsoltak a mozi színpadára. Magyar szentbenedeki táncokat mutattak be.

A Lehel-Film Színházban lezajlott műsorral az ünnepség nem ért véget, a Szent Klára Idősek Otthonában folytatódott, a kertben megterített asztalok mellett, ahol agapé következett az események sorában.

A színes programok mellett korunk egyik népbetegségére, igen komoly témára is fel szerettük volna hívni a figyelmet, a demencia (mentális képességromlás, elbutulás) tüneteire, amellyel kapcsolatban tájékoztató lapot osztottak kollégáink a jelenlévők között. Intézményünk fenntartója, a Katolikus Szeretetszolgálat bekapcsolódott a még 2015-ben zajlott Inda I. elnevezésű projektbe, amelynek ebben az időszakban van a folytatása. Jászberényi otthonunk is részese a pályázatnak, amelynek keretében cél, hogy minél többek figyelmét felhívjuk erre a problémára, és arra, hogy az érintettek kihez, hová fordulhatnak segítségért.

Az idei névadó ünnepséget késő estig tartó baráti, szakmai beszélgetések zárták azon a szép nyári napon.