Názáret Ház hírei

Hurrá, nyár!

A XXIII. János Otthon dolgozói azt tűzték ki célul, hogy a nyár beköszöntével élményeket, szórakozást és örömet nyújtson az intézmény lakói számára. Az erre való törekvést Prohászka Ottokár magyar római katolikus pap, egyházi író, kétszeres, filozófiai és teológiai doktor szolgáltatta: „Hordozzuk szüntelenül az örömnek láthatatlan koronáját, királyi emberré tesz bennünket a sötétség rontó hatalmaival szemben”

A nyár elején lakóink a már hagyományossá vált nyári gyermektáborunk fiataljaival tölthettek el néhány vidám napot. Közös kovászos uborka eltevéssel elevenítettük fel az aktív éveket, valamint  levendulával kapcsolatos tevékenységeket végeztünk. Szedtük, zsákoltuk, szagoltuk. A virág a nyugalmat és az általános jóérzetet segíti. De kimutatták már, hogy segít a stressz és szorongás elleni küzdelemben, sőt akár enyhébb fejfájásban is. Kulturális és esztétikai élményeket az irodalmi kávéház programunk, valamint vendég fellépőink biztosították.

Elköszönés

Munkatársak elköszönése

Kedves Mindenki!

Az elmúlt hat évben sokszor adtam hírt így a világhálón keresztül a XXIII. János Otthon integrált intézmény eseményeiről, ünnepeiről. Ez az utolsó híradásom intézményvezetőként, melyet a hála és köszönet mély érzése hat át.

Köszönöm a hozzátartozóknak, hogy szeretett családtagjukat az általam vezetett intézmény munkatársaira bízták. Köszönöm a sok telefont és visszajelzést az elmúlt napokban, ahol hálájukat fejezték ki felém.

Köszönöm lakóinknak a sok biztatást, szeretetet, hálát, mellyel megajándékoztak és az elköszönő gondolataikat, lelki útravalójukat.

Köszönöm munkatársaimnak azt a rendkívül nagy szeretetet, amivel körbe vettek és megszervezték az elköszönésem ünnepét. Isten áldása kísérje további szolgálatukat!

Köszönöm főigazgató úrnak Dr. Vajda Norbertnek és elődjének Dr. Radnainé Dr. Egervári Ágnes főigazgató asszonynak a bizalmat, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat legnagyobb intézményének vezetését bízták rám.

Szolgálatomat máshol folytatom abban a hitben, hogy Isten egy másik feladattal bízott meg az Ő országának építésében. Gondolataimat azzal az imával zárom, melyet emlékül adtam szeretett lakóinknak.

Istenem, olyan sok drága ajándékod van számomra, amit sokszor észre sem veszek, engedd, hogy ma köszönetet mondhassak mindenért.

Köszönöm azt a helyet, amit a Te országod építésében nekem adtál, legyen az látványos, vagy elrejtett szolgálat. Téged dicsőíthetlek általa, s a Te akaratodat teljesíthetem.

XXIII. János Otthon visszatekintése az elmúlt évekre

megújul Názáret Házunk

Évfordulóknál mérlegel az ember, visszatekint az elért eredményekre és kitűzi maga elé az új célokat. A XXIII. János Otthon középvezetői is évvégén értékelték az elmúlt évet, éveket egy ünnepi vacsora kíséretében. Fejlődésünkről egy kis filmet is összeállítottunk, melyet örömmel adunk közzé.

Az elmúlt hat évben több, mint kilencven millió forint adományból fejlesztettük - fenntartói és pályázati támogatás mellett - az intézményrendszer infrastruktúráját, gondozást-ápolást könnyítő eszközbeszerzéseket, kialakítottuk Szent Ferenc Udvarát, ahol az állatterápia is emeli a demenciával élők minőségi ellátását, melyről a média többször beszámolt. Teljes energetikai beruházásnak köszönhetően új arculatot kapott a Názáret Házunk, megújultak a nyílászárók, a rámpa és elkészült a fekvőbeteg szállításra is alkalmas lift. A Jerikó és Emmausz Házunk udvara is megújult.  A teljes akadálymentes közlekedést kialakítottuk adomány forrásból, padok, székek, pergolák kerültek elhelyezésre a parkosított udvarban, mely a külső foglalkozások, pihenés színtere lett. Felállítottuk szintén adományból a Béke Királynője szobrot, mely a medjugorjei szobor mintájára készült és az imádság színhelyévé vált az elmúlt években. Az Emmausz Házunk nyílászárói is megújultak a közel múltban. Az Okos Gizella Házunkban szintén az udvar, kert, ebédlő megújítása valósult meg adományokból, a tárgyi eszközök korszerűsítésével együtt. A minőségi tárgyi feltételek megteremtése mellett, a legnagyobb eredménynek mégis azt tartjuk, hogy célunk egy olyan minőségi gondozás, ápolás megvalósítása, mely keresztény küldetésünkből fakad. Lakóinkban, - kiemelten a demenciával élőkben - meglátni Jézust, és őt szolgálni. A visszatekintésünket egy imával zártuk, mely így szól.

Karácsony ünnepe a XXIII. János Otthon máriaremetei részlegein

pásztorjáték

Az idei évben is megható, szép karácsonyi ünnepet ültünk Máriaremetén.

Karácsony hetében kedden, a munkatársak karácsonyi és egyben évzáró ünnepét tartottuk az Emmausz Házunk aulájában, ahol velünk volt Burányi Roland intézményi lelkészünk is. Roland atya gondolatai után az intézményvezető karácsonyi elmélkedése segített bennünket ráhangolódni a közelgő ünnepre. A munkatársak egy csoportja - immár hagyományosan - ismét élő misztériumjátékkal készült, továbbá fénytánccal és karácsonyi énekkel. A konyhánk finom falatokkal tette teljessé ünnepünket. Telephelyvezetőnk kezdeményezésére élményt ajándékoztunk minden munkatársnak. A fővárosi nagycirkuszban egy karácsonyi mesét tekinthet meg minden munkatársunk egy családtagjával, Jókai Mór novellája alapján „Melyiket a kilenc közül?” címmel varázslatos feldolgozását.

A szerdai napon délelőtt a Názáret Házunkban volt a lakók karácsonyi ünnepe, délután pedig az Emmausz és Jerikó Házaink lakóival ünnepeltünk. A munkatársak itt is megjelenítették színjáték formájában Jézus születésének történetét, énekkel, fénytánccal ajándékozták meg a lakókat. Lakóink pedig értékes, elgondolkodtató karácsonyi versekkel és a négy gyertya történetével tették még szebbé az ünnepet. Forralt bor és sütemény zárta a szép ünnepet, ahol minden lakó kapott egy kis ajándékot is.

-intézményvezetés-

Beszámoló Miki terápiás kutya gyógyítására érkezett adományok felhasználásáról

Miki a baleset előtt

Kedves Adományozók!

Hálásan köszönjük nagy lelkű adományukat, mellyel hozzájárultak Miki terápiás kutya gyógykezeléséhez és ezzel lehetővé tették a kutya felépülését.

A balesetet követően elsőként az állatklinikán sokktalanítani kellett a sérült ebet, sérüléseit ellátni. Ahhoz, hogy a kezelőorvos döntsön sorsáról MRI vizsgálatra is szükség volt, hogy a gerinc sérült-e a balesetben. Hála Istennek az elszenvedett sérülések nem voltak olyan jellegűek, melyek a hátsó lábának térd ízületi műtétjét megakadályozták volna, így a műtéten is sikeresen túl van a terápiás kutya. Miki, jelenleg rehabilitálódik az intézményünkben, fizioterápiás szakember heti felügyelete mellett, mely további költségekkel jár és a kórházi kontrollok is. Az adományból fennmaradt összeget erre fordítjuk. 

A kutya sérülése hatalmas összefogást eredményezett a lakók, hozzátartozók körében. Volt, aki anyagilag támogatta a gyógykezelést, de sokan szeretetükkel, odafigyelésükkel segítik a gyógyulást. Az első napokban éjszaka a lakók vállalták önként a kutya felügyeletét, hétvégeken néhány munkatárs otthonába vitte a lábadozó kis beteget.

Hálásan köszönjük nagy lelkűségüket, mellyel Isten egy kis teremtményét támogatták.

 

összes adomány

 

684 700 Ft

 

 

 

kiadások

 

Adventi forgatag

Idén ismét megrendezésre került a már hagyományossá vált ádventi forgatag az Emmausz és Jerikó Házak udvarán. Forralt borral, rumos teával, zsíros kenyérrel és kenyérlángossal vendégeltük meg a résztvevőket. Azon lakóink számára, akik nem tudtak részt venni az összejövetelen az épületen belül biztosítottuk számukra a finomságokat és a jó hangulatot. A közös élmények ráhangolják lakóinkat a közelgő ünnepre, amint az alábbi ének is.

Adventi hírnök, friss fenyőág,
Lobog már négy kis gyertyaláng!
Azt mondta Jézus: visszajön még,
Újjá lesz akkor föld és ég!
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!

Mikulás ünnepe

A XXIII. János Otthon máriaremetei részlegein Szent Miklós püspök ünnepén a terápiás munkatársak ismét megörvendeztették lakóinkat kedvességükkel, kreativitásokkal. Jó látni, hogy a különböző életszakaszainkban, így időskorban is tudunk hinni a karácsony varázsában és a gyermekkori idealisztikus „Mikulás várás” öröme ott él bennünk, amint ezt az alábbi keresztény ifjúsági énekünk is megfogalmazza.

Szent Miklós a hulló hóban

Szent Miklós a hulló hóban puttonyával körbejár. Bekopogtat minden házba, minden szegényt megtalál. Mosoly ül az öreg arcán, merre ő megy hull a hó, röpíti szél, szánkó. Nálunk hagyja a szívét, reánk szórja örömét, nekünk adja jókedvét.

Ajándékát hátán hordja, szíve csupa szeretet. Sose nézi, jó vagy, rossz vagy? Szeret minden gyereket. Mosoly ül az öreg arcán, merre ő megy hull a hó, röpíti szél, szánkó.Nálunk hagyja a szívét, reánk szórja örömét, nekünk adja jókedvét.

Ajándéka nem az arany, nem is hamis földi kincs. Szeretetet, víg örömet, olyat hoz, mi nekünk nincs! Mosoly ül az öreg arcán, merre ő megy hull a hó, röpíti szél, szánkó. Nálunk hagyja a szívét, reánk szórja örömét, nekünk adja jókedvét.

Ezen a szép téli estén kövessük a példáját, vidám, boldog nevetéssel ünnepeljük Mikulást. Mosoly ül az öreg arcán, merre ő megy hull a hó, röpíti szél, szánkó. Nálunk hagyja a szívét, reánk szórja örömét, nekünk adja jókedvét.

Máriabesnyői kirándulás a Homm Kft. speciális buszának köszönhetően

Fenntartónk, a Katolikus Szeretetszolgalat és a kerekesszékes szállításra alkalmas buszt üzemeltető Homm Kft. jóvoltából a XXIII. János Otthon máriaremetei részlegeiről, a kerekesszékhez kötött lakóival a máriabesznyői kegytemplomba látogattunk el. A hely szelleme és a kimozdulás öröme boldogságot hozott azon időseink számára, akik e-nélkül a lehetőség nélkül nem juthattak volna el a kegytemplomba.

Nagyon köszönjük az adventi élményt!

Miki terápiás kutya gyógyulása

Sérült Miki kutya

Kedves Támogatóink!

Örömmel számolunk be arról, hogy a balesetben megsérült Miki terápiás kutyánk a legjobb úton halad a gyógyulás felé, mely az Önök nagylelkű adományának köszönhető. Segítségükkel a kutyán el tudtuk végeztetni az MRI vizsgálatot, mely ahhoz volt fontos, hogy a kutya életképes-e, érdemes-e további beavatkozásokat végezni rajta. Hála Istennek a gerinc nem sérült, így elkezdődhetett azon műtét, majd kezelések sorozata, melyek után lakóink visszakaphatják azt az életvidám, rengeteg szeretetet adó élőlényt, aki Miki mindig is volt.

A mai napig 472 000 Ft adomány érkezett, melyből megvásároltuk a gyógyszereket, segédeszközöket, mint kutyagallér, hám, ezekkel segíteni tudjuk a két lábon való közlekedését a kutyának. Az adományok fedezték továbbá a kórházi kezelést, orvosi beavatkozásokat és a mai napon történő lábműtétet, melynek sikeréhez nagy reményeket fűzünk. Még a rehabilitáció hosszabb szakasza áll előttünk, ami további költségekkel jár. Akinek anyagi és élethelyzete lehetővé teszi, hogy támogassa a sérült kutya gyógyulását, annak lehetősége van adományt befizetni a pénztárba, vagy utalni az OTP Bank-nál vezetett 11784009-22234522 számú számlaszámra. A megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni „A kutya gyógyítására.

A XXIII. János Otthon máriaremetei részlegének lakói és munkatársai nevében hálásan köszönjük a támogatást és kívánunk áldott adventi készülődést!

-intézményvezetése-

Oldalak