Názáret Ház hírei

Domony völgyi kirándulás klónja

Dércsípte avar, sárga, zöld, barna színekben pompázó levélszőnyeg. Az ősz hűvös lehelete a reggeli órákban már érződik a levegőben. Ilyen hangulatban gyülekeztek a lakók és a dolgozók a XXIII. János Otthon Jerikó házának előterében 2019.október 8-án, a reggeli órákban. Mindenki dideregve várta az autóbuszt, amivel az Okos Gizella házból érkezettekkel közösen indultunk a Domony völgyi kirándulásra.

100. SZÜLETÉSNAP

2019. szeptember 19., nem egy átlagos a XXIII. János Otthon Názáret Házában lakó Katona Mihályné Ilonka nénink számára.

Ilonka néni 100 évvel ezelőtt 1919. szeptember 19-én, Aradon látta meg a napvilágot. 2015. junius 19-én költözött be az Otthonba, ahol lakótársai és az intézmény dolgozói féltő gondoskodása vették körül a kis, törékeny, dolgos kezű nénikét. Ilonka néni mindig szorgos, dolgos háziasszony volt, itt is szívesen segédkezett, ha tehette söprögetett, virágültetésnél segédkezett, palacsintát töltött. Családja rendszeresen látogatta, örömet csempészve ezzel a nagymama hétköznapjaiba.

Generációk közötti kapcsolatot erősítő program Máriaremetén

Ismételten megrendezésre került Máriaremetén, a XXIII. János Otthonban a nyári gyermektábor, 2019. augusztus 12-től 2019. augusztus 16-ig, a II. kerületi Önkormányzat támogatásának köszönhetően.

Lakóink dédunokái, munkatársaink gyermekei és unokái tették színesebbé az idősek otthona mindennapjait egy héten keresztül.

Mindennap közös imával, énekkel és elmélkedéssel indult a Jerikó Ház kápolnájában.

A Fokoláre Mozgalom „Élet Igéjét” olvastuk el, beszéltük át az adott szentírási szakaszt, hogy azon a napon miképpen tudjuk életre váltani Jézus Igéjét. A gyerekek a szentírási történetekről színes kifestőt kaptak, amit a tábor végén hazavihettek, a színes, énekes imalappal együtt.

Szent Ferenc Udvar projekt a demenciával élők szolgálatában

Názáret Ház

Célcsoportunk a demenciával élő személyek, akik egyrészt a Befogad – lakban, az időskorúak nappali ellátásában napközben vesznek részt az ellátásban, másrészt a Názáret Ház idősotthoni részlegén tartós elhelyezésben részesülnek. Összesen 98 fő ellátottat érint ez a kezdeményezés.

A projekt a demenciával élők ellátását, foglalkoztatását célozza meg azzal, hogy természet közeli élményt biztosít számukra, az érzékszerveikre hat és a hosszú távú memóriájukra. A demenciával élő ellátottainkban fiatal - és felnőtt korukat idézi fel a kis állatok látványa, érintése.

Szent Ferenc Udvarában elkerített részekben kis állatok vannak, tyúkok, kakas, nyulak, gerlepár, papagájok, terápiás célzattal kutya, macska is részei az udvar közösségének, továbbá magasított ágyásokba gyógy – és fűszernövényeket ültettünk és kerti padokat helyeztünk el.

Szent Ferenc Udvarának átadása Máriaremetén

Örömmel adjuk hírül, hogy a XXIII. János Otthon Názáret Ház udvarában kialakítottuk Szent Ferenc Udvarát, melyet 2019. június 06-án adtunk át.

Szentmisével kezdődött az ünnep, ahol főcelebráns Mons. Esterházy László pápai káplán, kanonok, kerületi esperes, plébános volt és a homíliát Ft. Horváth Zoltán Terézváros plébánosa mondta.

Nagycsütörtök ünneplése az Emmausz Házban

Nagycsütörtökön délután az Emmausz Ház aulájában mutatott be szentmisét Ft. Kemenes Gábor Atya, Koltay Endre lakónk asszisztálásával.A Házat ünnepi díszbe varázsolta a mentálhigiénés csoport, Lisóczki Tünde munkatárs vezetésével. A szentmisén a székhely és a Názáret Ház lakói közösen ünnepelték az Eukarisztia megalapításának estéjét, amikor Jézus maga köré gyűjtötte tanítványait.

A szentmise szentírási olvasmányai felidézik az egyiptomi kivonulás éjszakáját, amikor az angyal megkímélte az izraeliták házait, mert a bárány vérével megjelölték az ajtófélfákat. A húsvéti lakoma áldozati báránya Krisztus előképe: saját testét adja értünk, vére pedig megszabadít a bűntől, az örök haláltól. Nagycsütörtök az Egyház legősibb ünnepei közé tartozik. Az ősegyházban ezen a napon fogadták vissza a bűnbánókat.