Nagycsütörtök ünneplése az Emmausz Házban

Nagycsütörtökön délután az Emmausz Ház aulájában mutatott be szentmisét Ft. Kemenes Gábor Atya, Koltay Endre lakónk asszisztálásával.A Házat ünnepi díszbe varázsolta a mentálhigiénés csoport, Lisóczki Tünde munkatárs vezetésével. A szentmisén a székhely és a Názáret Ház lakói közösen ünnepelték az Eukarisztia megalapításának estéjét, amikor Jézus maga köré gyűjtötte tanítványait.

A szentmise szentírási olvasmányai felidézik az egyiptomi kivonulás éjszakáját, amikor az angyal megkímélte az izraeliták házait, mert a bárány vérével megjelölték az ajtófélfákat. A húsvéti lakoma áldozati báránya Krisztus előképe: saját testét adja értünk, vére pedig megszabadít a bűntől, az örök haláltól. Nagycsütörtök az Egyház legősibb ünnepei közé tartozik. Az ősegyházban ezen a napon fogadták vissza a bűnbánókat.

A nagycsütörtöki evangéliumban hallhattuk, hogyan mosta meg Jézus tanítványainak lábát, mellyel példát adott egymás szolgálatára.

A szentmise utáni oltárfosztás, amikor eltávolítanak az oltárról minden díszt, Jézus elfogatására és szenvedéseire emlékeztet. Nagycsütörtök misztériumában egymással szemben áll az eucharisztikus ajándék legnagyobb szeretete, valamint az elárultatás fájdalma.A Szent Háromnap után hajnalodik és hitünk legmélyebb misztérima megvalósul a Húsvét!

A Feltámadt Krisztus örömével kívánok minden lakónknak és Hozzátartozónak áldott Húsvétot!

Balog Józsefné, intézményvezető