„Minden forrásom belőled fakad”

A Katolikus Szeretetszolgálat intézményeinek részvétele a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson

A Budapesten szeptember 5-12 -.között megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról túlzás nélkül ki lehet mondani, hogy az egész keresztény világot megmozgatta. A gazdag programkínálatból korosztálytól és vallási hovatartozástól függetlenül mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő előadást, kulturális programot, szimpóziumot, lelki töltekezési módot.

A Katolikus Szeretetszolgálat szinte minden intézménye bekapcsolódott ebbe a közös ünneplésbe. A legtöbben figyelemmel kísérték az előkészítő három év során megrendezett programokat is: a világméretű szentségimádások, a közös misék, az előadások és a NEK hírnökeinek programjai az ápolók és a gondozottak is számára is lelki feltöltődést jelentettek. A szentmisék végén mindenhol elhangzó „Ima az Eucharisztikus Kongresszusért” nem csupán a ráhangolódást, hanem a folyamatos lelki jelenlétet is biztosította.

A Szeretetszolgálat minden lakója és dolgozója számára kiemelkedő volt a Kongresszus hetében megrendezett Tevékeny Élet Fesztivál. A Tiszaalpáron résztvevők egymásnak előadott produckiói között a székesfehérvári Országos Papi Otthon férfikara a Kongresszus Himnuszát adta elő.

A Katolikus Szeretetszolgálat intézményeiből mintegy százan vettek részt a Hősök terén tartott zárószentmisén., melyet Ferenc pápa celebrált.  A szombaton a Margitszigeten megrendezett Családi Napon a Szeretetszolgálat tevékenységét bemutató sátornak óriási sikere volt: a család apraja-nagyja szívesen vett részt a játékokban, beszélgetésekben. Megtisztelő volt dr. Székely János püspök atya és Herceg Anita, a köztársasági elnök feleségének látogatása, akik érdeklődtek a Szeretetszolgálat jelenlegi helyzetéről, tevékenységéről. Szintén meglátogatta a sátrat dr. Tóth Tamás atya, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára is, aki derűs jelenlétével kapcsolódott be a beszélgetésekbe.

Az MTVA helyszíni tudósítása során Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat Főigazgatója is interjút adott, mely az alábbiakban olvasható:

„Sokan ismerik a Katolikus Szeretetszolgálatot, mégis fontos megjegyezni, hogy nem a Katolikus Karitászról van szó, hiszen a Szeretetszolgálat intézményeket tart fenn. A sátorban olyan témákra hívjuk fel a figyelmet, melyekről a hétköznapokban nem beszélünk, ezért is fontos, hogy ide tudjuk a sátorhoz vonzani az embereket. Demenciáról beszélünk, melyről az emberek általában nem beszélnek: évtizedek óta ezzel foglalkozik a Szeretetszolgálat. A másik nagy projektünk a „Természetes Gyermekáldás” című projekt, mely nagyon fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet: hogyan lehet segíteni az Egyház tanításának megfelelően - ezekre a felmerülő kérdésekre is vannak válaszaink.

Nehéz témák, az ember életében törést hozó témák ezek. Hogyan lehet átadni, hogy a család azt érezze, segítenek nekik? Lelkierőre, kéznyújtásra nagy szükség van.

Első lépése annak felismerése, hogy bárki kerülhet ebbe a helyzetbe, bárkinek az életében jöhet olyan, hogy az idős hozzátartozója, nagyszülője demenciában lesz érintett. Ez egy hosszú folyamat - fontos felismerni, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a problémával!
A Természetes Gyermekáldás projektünk hasonló kérdéseket feszeget, melyekről hasonlóan nem beszélünk: nem jön a baba, mit tudunk tenni, úgy, hogy a vallásomat is tartsam. A felmerülő kérdésekre a www.szeretetszolgalat.hu -n tudunk választ adni.”

 

Az alábbi összefoglalóban betekintést nyerhetnek abba, hogy az egyes otthonok hogyan élték meg a Kongresszus hetét.

Az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonban a közös imádság és tematikus hittanórák mellett a lakók és a gondozók bekapcsolódtak a televíziós közvetítésekbe. Személyesen a szombati szentmisén és a fáklyás körmeneten 3 lakó, 7 munkatárs tudott részt venni az Otthonból, a vasárnapi szentmisén 8 munkatárs volt jelen. Az otthon lakói felajánlották imáikat "a Katolikus Egyház megújulásáért, és minden ember megtéréséért és üdvösségéért."

A Zárdakert Otthon lakói közösen imádkoztak a héten zajló Nemzeti Eucharisztikus Kongresszusért. Bibliakörön beszéltek az esemény jelentőségéről, lakóik felelevenítették a korábbi kongresszusokhoz kapcsolódó élményeiket (volt olyan 90 év feletti lakó, aki a 1938-as kongresszusról mesélt, mert tízéves gyermekként nagy élmény volt a számára). Emellett egyénileg többen is követték rádión vagy televízión az eseményeket. Egyik gondozási egységükben érdeklődve és szívesen hallgatták az idősek a külön ez alkalomra készült A reménység oszlopa című hangjáték-sorozatot, melynek főszereplője sokak kedvence, Molnár Piroska és Papp János. Természetesen a heti misén is megemlékezett az atya a kongresszusról.

A solymári Szent József Otthon lakóinak néhány kivételtől eltekintve kora és egészségi állapota nem tette lehetővé a személyes részvételt a Kongresszuson, ezért ezen a héten különösen nagy hangsúlyt kapott az elmélkedés lehetősége, a lelki gazdagodás. Közösen kísérték figyelemmel a televíziós közvetítéseket, emellett közös imádkozással, szentmisével, csoportos elmélkedéssel és kézműves foglalkozással egészítették ki progjamjaikat.

A székesfehérvári Országos Papi Otthon lakói a Kongresszus hetében minden szentmise végén elénekelték a Kongresszus Himnuszát, a beszélgetésekkel és a közösen vagy egyénileg hallgatott közvetítésekkel kapcsolódtak be a programokba.

A lajosmizsei Szent Lajos Otthonban a szentmiseközvetítések figyelemmel kísérése és a közös imádkozások mellett Szabó Kálmán bácsi olvasott fel a Szentírásból a lakótársainak.

A jászberényi Szent Klára Otthon lakói szintén a közösen megtekintett közvetítések által kapcsolódtak be a Kongresszus programjaiba, valamint munkatársaik közül a Hungexpón és a záró szentmisén is részt vett egy kisebb küldöttség. A katolikus média írásai, beszámolói is fontos szerepet játszottak abban, hogy lelkileg minél mélyebben meg tudják élni ezt a különleges hetet.

A parádi Szent Ottilia Otthonból 3 fő vett részt a Kongresszus egyik napján (szeptember 8.), illetve négyen a zárómisén, Roland atya vezetésével pedig közös imádságot tartottak a Kongresszusért. A héten a mentálhigiénés csoportfoglakozásokon és beszélgetéseken is a NEK, valamint a Szentatya látogatása volt a téma.

A csákvári Szent Vince Otthon dolgozói több alkalommal is be tudtak kapcsolódni a programokba: a Hungexpón, az Erkel Színházban, valamint a Hősök terén tartott szentmisén is jelen lehettek. Ezt a lelki töltetet tudták magukkal vinni az Otthonba. Az Otthon lakóinak megszervezték, hogy a nyitó és záró szentmise közvetítését közösen tudják nézni.

A máriaremetei Szent XXIII. János Otthonban, valamint a Gizella Házban a mentálhigiénés foglalkozások, a közös beszélgetések és imák témája a héten a Kongresszus programjai, jelentősége volt. Lambert Zoltán atya a szentmisék keretén belül beszélt a híveknek a NEK-ről, valamint közös, személyes részvételt is szerveztek a szentmisékre és a gyertyás körmenetre. A házban kihelyezett tájékoztatók és szórólapok segítségével pontosan tudták követni a különböző programok közvetítéseit. 

A tiszaalpári Pax Otthonban Ágota nővér segítségével szerveztek elmélkedéseket a lakóknak arról, hogy "a mindennapokban is éljék meg az oltáriszentséggel való kapcsolatukat. A közös ima és a szentáldozás kapcsán lássák meg egymásban Krisztust, örüljenek egymásnak, legyenek türelmesek, toleránsak egymással. Türelemmel hordozzák egymás és saját gyengeségüket, valamint hálás lelkülettel éljék a mindennapjaikat." Imahátteret is biztosítottak a Kongresszus gyümölcsiért, valamint a közvetítések, a NEK imázs filmje és a Farkas atya emlékeiről szóló film segítségével gondolatébresztő beszélgetéseket tartottak.