Mérföldkövek – Meddőségtől a gyermekáldásig a pécsi Kattárson

A Katolikus Szeretetszolgálat kezdeményezésére Mérföldkövek címmel pódiumbeszélgetést tartottak szeptember 28-án, a Kattárs második napján. Az egyre több párt érintő meddőség és az abból való kiút reményét jelentő Természetes gyermekáldás projektről Süveges Gergő kérdezte Taller Borbála orvost és a tanúságtételre vállalkozó Záhonyi házaspárt.

Gyakorta hallott mondással indította Süveges Gergő a pódiumbeszélgetést: Két dologért hajlandó egy nő mindenre: azért, hogy ne legyen gyereke, és azért, hogy legyen. Beszélgetőpartnerei rögtön vitatták kijelentését, rámutatva arra, hogy keresztényként a „minden” alapvetően megkérdőjelezendő, ugyanakkor azt is kiemelték, mennyire fontos, hogy azok a párok is hathatós segítséget kapjanak, akik hitük miatt vállalják, hogy vannak határok.

Taller Borbála bemutatta azokat a módszereket, melyek mind orvosilag, mind etikailag teljes mértékben elfogadhatók, és hatékony segítséget tudnak nyújtani. A Katolikus Szeretetszolgálat válaszolva sok-sok házaspár gondjára – ötből egy pár érintett – az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2018-ban indította el a „Természetes gyermekáldás” elnevezésű projektet, mely ismerteti ezeket a módszereket. Az a cél, hogy szakemberek és laikusok egyaránt megismerhessék a módszereket, melyek sem az orvosnak, sem a pácienseknek nem okoznak egészségügyi vagy lelkiismereti problémát.

A cikk továbbolvasása

/forrás és fotók: magyarkurir.hu/