,,Mérföldkőhöz érkeztünk”

Október 28-án egész napos találkozóra várták a magyarországi cikluskövetést oktatókat. Mintegy 60 fő vett részt, köztük orvosok, védőnők, tanárok, szociális szférában dolgozók, akik az ország minden tájáról érkeztek a Katolikus Szeretetszolgálat központi, budapesti épületébe.

Az egész napos konferencia és műhelybeszélgetések fontos célja volt a találkozás, hogy teret és időt kaphassanak a szakemberek közös kihívásaik és tapasztalataik átbeszélésére. Nagyon különböző helyekről érkeztek a résztvevők, különféle nehézségekkel küszködnek, különböző életállapotokban vannak. Szlávik Bence, a Katolikus Szeretetszolgálat projektmenedzsere a köszöntőjében elmondta: „Mérföldkőhöz érkezett a cikluskövetést oktatók képzése, hiszen az idén decemberi, sikeres vizsgák esetén át fogja lépni a százat a végzett oktatók száma Magyarországon.” Mivel a programnak nem titkolt célja az, hogy az egyházmegyékkel együttműködve, országszerte mindenhol legyen elérhető cikluskövetést oktató személy, ezért ez a szám a növekedést, a megszólíthatóságot és az elérhetőség bővülését is jelenti. Szlávik Bence kiemelte, különösen is fontos az, hogy végre a saját központban tartható meg az országos találkozó.

A nap során négy különböző foglalkozáson, csoportmunka keretében vitathatták meg a különböző területeket a résztvevők. A meddőség, a kamaszok, a jegyesek és az adminisztratív feladatok ellátásáról szóló műhelymunkákon aktívan, érdeklődve és lelkesen vett részt mindenki.

Schaffler Orsolya, a Cikluskövetés Magyarország koordinátora felelevenítette az elmúlt egy év történéseit, mérföldköveit. A magyarországi orvosképzés keretein belül szabadon választható tantárgy lett a cikluskövetés, a Sote ambulancián lehetőség van már arra, hogy a cikluskövetésben jártas orvoshoz, szakemberhez kerüljenek a gyermekre váró párok. A Katolikus Szeretetszolgálat központi épületében havonta egyszer személyes tájékoztató alkalomra hívják és várják az érdeklődőket.

A csoportos műhelymunkák után két előadást is meghallgathattak a résztvevők a funkcionális medicina és a cikluskövetés kapcsolatáról. Dr. Tóth Ágnes az RRM és IVF eredményességének összehasonlítása címmel beszélt a helyreállító reproduktív orvoslás eredményességéről, bemutatta a dublini NeoFertility klinika statisztikáit, Dr. Vizer Anna pedig Eliminációs étrend címmel a táplálkozás fontosságáról, jelentőségéről tartott előadást.

Természetesen lehetőség volt arra, hogy a nap végén a kérdéseiket is feltegyék a szakembereknek. A résztvevők mindegyike megerősítésként élte meg ezt a napot, és örömmel, lelkesedéssel várják a további közös mérföldköveket.