Máriaremete hírei

XXIII. János Otthon visszatekintése az elmúlt évekre

megújul Názáret Házunk

Évfordulóknál mérlegel az ember, visszatekint az elért eredményekre és kitűzi maga elé az új célokat. A XXIII. János Otthon középvezetői is évvégén értékelték az elmúlt évet, éveket egy ünnepi vacsora kíséretében. Fejlődésünkről egy kis filmet is összeállítottunk, melyet örömmel adunk közzé.

Az elmúlt hat évben több, mint kilencven millió forint adományból fejlesztettük - fenntartói és pályázati támogatás mellett - az intézményrendszer infrastruktúráját, gondozást-ápolást könnyítő eszközbeszerzéseket, kialakítottuk Szent Ferenc Udvarát, ahol az állatterápia is emeli a demenciával élők minőségi ellátását, melyről a média többször beszámolt. Teljes energetikai beruházásnak köszönhetően új arculatot kapott a Názáret Házunk, megújultak a nyílászárók, a rámpa és elkészült a fekvőbeteg szállításra is alkalmas lift. A Jerikó és Emmausz Házunk udvara is megújult.  A teljes akadálymentes közlekedést kialakítottuk adomány forrásból, padok, székek, pergolák kerültek elhelyezésre a parkosított udvarban, mely a külső foglalkozások, pihenés színtere lett. Felállítottuk szintén adományból a Béke Királynője szobrot, mely a medjugorjei szobor mintájára készült és az imádság színhelyévé vált az elmúlt években. Az Emmausz Házunk nyílászárói is megújultak a közel múltban. Az Okos Gizella Házunkban szintén az udvar, kert, ebédlő megújítása valósult meg adományokból, a tárgyi eszközök korszerűsítésével együtt. A minőségi tárgyi feltételek megteremtése mellett, a legnagyobb eredménynek mégis azt tartjuk, hogy célunk egy olyan minőségi gondozás, ápolás megvalósítása, mely keresztény küldetésünkből fakad. Lakóinkban, - kiemelten a demenciával élőkben - meglátni Jézust, és őt szolgálni. A visszatekintésünket egy imával zártuk, mely így szól.

Karácsony ünnepe a XXIII. János Otthon máriaremetei részlegein

pásztorjáték

Az idei évben is megható, szép karácsonyi ünnepet ültünk Máriaremetén.

Karácsony hetében kedden, a munkatársak karácsonyi és egyben évzáró ünnepét tartottuk az Emmausz Házunk aulájában, ahol velünk volt Burányi Roland intézményi lelkészünk is. Roland atya gondolatai után az intézményvezető karácsonyi elmélkedése segített bennünket ráhangolódni a közelgő ünnepre. A munkatársak egy csoportja - immár hagyományosan - ismét élő misztériumjátékkal készült, továbbá fénytánccal és karácsonyi énekkel. A konyhánk finom falatokkal tette teljessé ünnepünket. Telephelyvezetőnk kezdeményezésére élményt ajándékoztunk minden munkatársnak. A fővárosi nagycirkuszban egy karácsonyi mesét tekinthet meg minden munkatársunk egy családtagjával, Jókai Mór novellája alapján „Melyiket a kilenc közül?” címmel varázslatos feldolgozását.

A szerdai napon délelőtt a Názáret Házunkban volt a lakók karácsonyi ünnepe, délután pedig az Emmausz és Jerikó Házaink lakóival ünnepeltünk. A munkatársak itt is megjelenítették színjáték formájában Jézus születésének történetét, énekkel, fénytánccal ajándékozták meg a lakókat. Lakóink pedig értékes, elgondolkodtató karácsonyi versekkel és a négy gyertya történetével tették még szebbé az ünnepet. Forralt bor és sütemény zárta a szép ünnepet, ahol minden lakó kapott egy kis ajándékot is.

-intézményvezetés-

Beszámoló Miki terápiás kutya gyógyítására érkezett adományok felhasználásáról

Miki a baleset előtt

Kedves Adományozók!

Hálásan köszönjük nagy lelkű adományukat, mellyel hozzájárultak Miki terápiás kutya gyógykezeléséhez és ezzel lehetővé tették a kutya felépülését.

A balesetet követően elsőként az állatklinikán sokktalanítani kellett a sérült ebet, sérüléseit ellátni. Ahhoz, hogy a kezelőorvos döntsön sorsáról MRI vizsgálatra is szükség volt, hogy a gerinc sérült-e a balesetben. Hála Istennek az elszenvedett sérülések nem voltak olyan jellegűek, melyek a hátsó lábának térd ízületi műtétjét megakadályozták volna, így a műtéten is sikeresen túl van a terápiás kutya. Miki, jelenleg rehabilitálódik az intézményünkben, fizioterápiás szakember heti felügyelete mellett, mely további költségekkel jár és a kórházi kontrollok is. Az adományból fennmaradt összeget erre fordítjuk. 

A kutya sérülése hatalmas összefogást eredményezett a lakók, hozzátartozók körében. Volt, aki anyagilag támogatta a gyógykezelést, de sokan szeretetükkel, odafigyelésükkel segítik a gyógyulást. Az első napokban éjszaka a lakók vállalták önként a kutya felügyeletét, hétvégeken néhány munkatárs otthonába vitte a lábadozó kis beteget.

Hálásan köszönjük nagy lelkűségüket, mellyel Isten egy kis teremtményét támogatták.

 

összes adomány

 

684 700 Ft

 

 

 

kiadások

 

Adventi forgatag

Idén ismét megrendezésre került a már hagyományossá vált ádventi forgatag az Emmausz és Jerikó Házak udvarán. Forralt borral, rumos teával, zsíros kenyérrel és kenyérlángossal vendégeltük meg a résztvevőket. Azon lakóink számára, akik nem tudtak részt venni az összejövetelen az épületen belül biztosítottuk számukra a finomságokat és a jó hangulatot. A közös élmények ráhangolják lakóinkat a közelgő ünnepre, amint az alábbi ének is.

Adventi hírnök, friss fenyőág,
Lobog már négy kis gyertyaláng!
Azt mondta Jézus: visszajön még,
Újjá lesz akkor föld és ég!
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!

Mikulás ünnepe

A XXIII. János Otthon máriaremetei részlegein Szent Miklós püspök ünnepén a terápiás munkatársak ismét megörvendeztették lakóinkat kedvességükkel, kreativitásokkal. Jó látni, hogy a különböző életszakaszainkban, így időskorban is tudunk hinni a karácsony varázsában és a gyermekkori idealisztikus „Mikulás várás” öröme ott él bennünk, amint ezt az alábbi keresztény ifjúsági énekünk is megfogalmazza.

Szent Miklós a hulló hóban

Szent Miklós a hulló hóban puttonyával körbejár. Bekopogtat minden házba, minden szegényt megtalál. Mosoly ül az öreg arcán, merre ő megy hull a hó, röpíti szél, szánkó. Nálunk hagyja a szívét, reánk szórja örömét, nekünk adja jókedvét.

Ajándékát hátán hordja, szíve csupa szeretet. Sose nézi, jó vagy, rossz vagy? Szeret minden gyereket. Mosoly ül az öreg arcán, merre ő megy hull a hó, röpíti szél, szánkó.Nálunk hagyja a szívét, reánk szórja örömét, nekünk adja jókedvét.

Ajándéka nem az arany, nem is hamis földi kincs. Szeretetet, víg örömet, olyat hoz, mi nekünk nincs! Mosoly ül az öreg arcán, merre ő megy hull a hó, röpíti szél, szánkó. Nálunk hagyja a szívét, reánk szórja örömét, nekünk adja jókedvét.

Ezen a szép téli estén kövessük a példáját, vidám, boldog nevetéssel ünnepeljük Mikulást. Mosoly ül az öreg arcán, merre ő megy hull a hó, röpíti szél, szánkó. Nálunk hagyja a szívét, reánk szórja örömét, nekünk adja jókedvét.

Máriabesnyői kirándulás a Homm Kft. speciális buszának köszönhetően

Fenntartónk, a Katolikus Szeretetszolgalat és a kerekesszékes szállításra alkalmas buszt üzemeltető Homm Kft. jóvoltából a XXIII. János Otthon máriaremetei részlegeiről, a kerekesszékhez kötött lakóival a máriabesznyői kegytemplomba látogattunk el. A hely szelleme és a kimozdulás öröme boldogságot hozott azon időseink számára, akik e-nélkül a lehetőség nélkül nem juthattak volna el a kegytemplomba.

Nagyon köszönjük az adventi élményt!

Miki terápiás kutya gyógyulása

Sérült Miki kutya

Kedves Támogatóink!

Örömmel számolunk be arról, hogy a balesetben megsérült Miki terápiás kutyánk a legjobb úton halad a gyógyulás felé, mely az Önök nagylelkű adományának köszönhető. Segítségükkel a kutyán el tudtuk végeztetni az MRI vizsgálatot, mely ahhoz volt fontos, hogy a kutya életképes-e, érdemes-e további beavatkozásokat végezni rajta. Hála Istennek a gerinc nem sérült, így elkezdődhetett azon műtét, majd kezelések sorozata, melyek után lakóink visszakaphatják azt az életvidám, rengeteg szeretetet adó élőlényt, aki Miki mindig is volt.

A mai napig 472 000 Ft adomány érkezett, melyből megvásároltuk a gyógyszereket, segédeszközöket, mint kutyagallér, hám, ezekkel segíteni tudjuk a két lábon való közlekedését a kutyának. Az adományok fedezték továbbá a kórházi kezelést, orvosi beavatkozásokat és a mai napon történő lábműtétet, melynek sikeréhez nagy reményeket fűzünk. Még a rehabilitáció hosszabb szakasza áll előttünk, ami további költségekkel jár. Akinek anyagi és élethelyzete lehetővé teszi, hogy támogassa a sérült kutya gyógyulását, annak lehetősége van adományt befizetni a pénztárba, vagy utalni az OTP Bank-nál vezetett 11784009-22234522 számú számlaszámra. A megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni „A kutya gyógyítására.

A XXIII. János Otthon máriaremetei részlegének lakói és munkatársai nevében hálásan köszönjük a támogatást és kívánunk áldott adventi készülődést!

-intézményvezetése-

Szociális munka napja Máriaremetén

Munkatársak

A Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Otthonának máriaremetei részlegei 2022. november 10-én ünnepelték meg a szociális munka napját.

Balog Józsefné intézményvezető köszöntötte a munkatársakat, melyet egy zenés meditatív elmélkedéssel fejezett be. Az idei évben is színvonalas műsorral készültek a Jerikó és Emmausz Házak lakói a munkatársak számára, melyet megható videóüzenet követett a Názáret Ház lakóitól, akik többsége demenciával élő. Az ünnepi műsort közös csapatépítő játék követte, melyet Elek Viktória telephelyvezető szervezett. A játék egymás jobb megismerését, közös élmények szerzését erősítette. Egy személyre szóló köszönőkártya és csokoládé, majd egy szeretetlakoma követte az ünnepet. Ünnepünket pénzügyileg támogatta a Katolikus Szeretetszolgálat Alapítványa, melyet szívből köszönünk.

A fenntartónk pedig engedélyezte az intézménynek 50 000 Ft SZÉP kártyára utalását, azon munkavállalóknak, akik a belső iránymutatás értelmében jogosultak a juttatásra.

Az alábbiakban az intézményvezető köszöntőjét olvashatjuk.

Visszatekintés az őszi hónapokra a XXIII. János Otthon máriaremetei részlegein

A hónap szeretetbefőtt készítéssel kezdődött. Az idősekkel közösen, idézetekkel ellátott papírtekercseket készítettünk. Ezek az üzenetek gondoskodtak a jó hangulat megteremtéséről reggelente. A heti rendszerességgel működő dalkör ebben a hónapban az idősek világnapjára készült. Állandó programjaink között szerepel az irodalmi kávéház, a zenés bingó és az adott hónapban töltött születés és névnapok megünneplése. Köszönjük az intézménynek és a konyhai dolgozóknak a finom falatokat.

Hálásak vagyunk, hogy heti rendszerességgel lelki táplálékot nyújtanak részünkre Burányi Roland és Kemenes Gábor atyák. Köszönet érte!

Az évszakváltás kapcsán őszi dekorációk és textiltökök is elkészültek. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szenior jóga foglalkozáson a hangtálas relaxáció került bevezetésre nagy sikerrel.A hónapot Bikfalvy Judit lakónk képkiállításával és tárlatvezetésével zártuk. Az "udvar szépészeti projektünkben" a lakókkal közösen tettük még szebbé őszi környezetünket.

- Elek Viktória telephelyvezető -

Oldalak