Máriaremete hírei

Fenntartói levél

Kedves Hozzátartozók!

Szeretnénk Önökkel megosztani azt a levelet, melyet fenntartónktól, a Katolikus Szeretetszolgálat vezetőitől, Dr. Vajda Norbert szakmai igazgatótól és Kinde Kálmán gazdasági igazgatótól kaptunk. Nagy hála van szívünkben, hogy a járvány idején nemcsak a védőfelszerelésekről, fertőtlenítőszerekről gondoskodik fenntartónk, hanem ebben a kihívásokkal teli helyzetben lelki támogatásunkról, munkánk elismeréséről is. Az alábbi levél mindennapjainkat erősítő forrás, hogy Fenntartónk számít ránk, látja küzdelmeinket, de szolgálatunk értékét, gyümölcseit is!

Fertőtlenítés honvédségi segítséggel a Jerikó és Emmausz Házakban, mely vidám majálissal párosult

Hozzátartozói meglepetés

Kedves Hozzátartozók!

Örömmel adom hírül, hogy az Operatív törzs által szervezett és a Magyar Honvédség által kivitelezett, idősek otthona fertőtlenítése megtörtént  2020. 05. 04-én, a XXIII. János Otthon székhelyén lévő Jerikó és Emmausz Házakban. Ennek köszönhetően a közösségi helyiségek, mint lépcsőházak, kápolnák, közös vizes blokkok, öltözők, ebédlők, tálaló konyhák, orvosi és nővérszobák, foglalkoztatók, izolációs szoba fertőtlenítését végezték a katonák. Mivel az apartmanok többsége egy ágyas, a lakók teljes elkülönítés megoldott, így ezen apartmanok fertőtlenítését szakmailag nem tartottuk indokoltnak. Ugyanakkor a teraszokat, kerti járdákat, padokat fertőtlenítették a katonák.

Köszönet a Honvédség munkatársainak, akik szolgálatukkal segítik a mi munkánkat a járvány megelőzés területén.

Távolság - közelség

Kedves Hozzátartozók!

Mára már nem kérdés, hogy a vírushelyzet alapjaiban forgatta fel és rendezte át a korábban megszokott életvitelünket. Talán mind közül az egyik legnehezebben feldolgozható tény, hogy most nem ölelhetjük, puszilhatjuk meg szeretteinket, nem mehetünk közel azokhoz, akik számunkra a legtöbbet jelentik, ráadásul azt sem tudjuk biztosan, hogy mindez meddig tarthat még. 

Különleges hat hétre való visszatekintés a Jerikó és Emmausz Házakban

Kedves Hozzátartozók!

Elsőként örömmel adom hírül, hogy Isten kegyelméből továbbra is jól vagyunk! Minden lakó és munkatárs jó egészségnek örvend.

Amint a cím is hirdeti, különleges időszak ez mindannyiunk számára, hiszen március közepétől lakóink védelme érdekében nem jöhetnek az intézménybe szeretteik. Tudjuk, hogy mindenki számára nagy lemondás, hogy Húsvét ünnepét nem a megszokott módon ünnepeltük és az Anyák Napja is szeretteink megölelése nélkül lesz az idei évben.

Ugyanakkor kegyelmekkel gazdag is ez az időszak! Nagyon sok szeretetet, figyelmességet tapasztalunk egymás között és kívülről is.

Köszönjük a sok biztató mondatot, amit a családtagoktól kapunk! Köszönjük a felajánlott virágokat a kert megszépítésében és azokat a pénzbeli adományokat, melyekkel most is segítik a minőségi gondozásunk feltételeinek fejlesztését.

Egy különleges időszakban, Húsvétra készülve a Jerikó és Emmausz Házak lakói

Elsőként örömmel adom hírül minden Hozzátartozónak, hogy „Mindannyian jól vagyunk!”, ahogyan a kerítésre kihelyezett vidám szöveg is hirdeti.

Ezúttal is szeretném megköszönni mindenki megértését, hogy Szeretteivel fizikailag nem találkozhat a zárlat miatt! Tudom, hogy ez mindannyiunknak nehéz időszak, de csak így van esélyünk arra, hogy megóvjuk időseinket a fertőzéstől.

Egységben az erőnk a Jerikó és Emmausz Házakban

HÍRÜLADÁS

Elsőként örömmel adjuk hírül az érintett családoknak, hogy székhelyünkön, a Jerikó és Emmausz Házakban minden Lakónk jól van!

Bár a szeretetteljes összefogás békeidőkben is különlegesen fontos alapérték számunkra, ebben a rendkívüli járványügyi helyzetben még inkább felértékelődik a jelentősége úgy a személyes kapcsolatokban, mint az intézményeink közötti együttműködésben egyaránt. A mindnyájunk biztonsága érdekében meghozott, kötelezően betartandó óvintézkedések – természetesen - feltétlenül szükségesek, ugyanakkor ezekben az érzelmileg egyébként is megterhelő napokban a mentálhigiénés segítségnyújtás során korábbi, bevett gyakorlataink revideálására is késztetnek.

Egy különleges hét krónikája

Ahogy a világot és országunkat, úgy bennünket is nehezen érintett a kialakult járványügyi állapot. A legfontosabb küldetésünknek azonban most azt tekintjük, hogy ami csak emberileg lehetséges minden óvintézkedést megtegyünk és megóvjuk idős Lakóink testi és lelki egészségét egyaránt. A lelki egészség védelme ebben a gyorsan eszkalálódó, rendkívül állapotban a szokásosnál is kiemeltebb figyelmet kap. Mentálhigiénés munkatársainkkal ezért folyamatosan azon dolgozunk, hogy ami pozitívumot csak lehet, kihozzunk ebből a helyzetből és a negatív hírek helyett mi a napfényt és az örömteli pillanatokat költöztessünk Lakóink szívébe.

TELJES ZÁRLAT A XXIII. JÁNOS OTTHONBAN

ikt.szám: 10/2020.

INTÉZMÉNYVEZETŐI UTASÍTÁS

a Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Otthon teljes zárlatáról

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 13305-8/2020/EÜIG sz. 2020.03.08-án kelt határozatával és a Fenntartó Katolikus Szeretetszolgálat 2020.03.12-én kelt, Főigazgatói utasításával összhangban a COVID - 19 koronavírus – járvány terjedésének megelőzése érdekében intézményvezetői hatáskörömben teljes zárlatot rendelek el az integrált intézmény

  • székhelyére (1029 Budapest, Máriaremetei út 187.),
  • Názáret Ház telephelyére (1029 Budapest, Szent József utca 5.),
  • Okos Gizella Ház telephelyére (1112 Budapest, Dayka Gábor u. 102-104.).

A teljes zárlat tartalmazza a látogatási tilalmat és a fertőzés kockázata miatt, a Lakók intézmény elhagyási tilalmát is.

Szent Miklós püspök ünnepe a Jerikó és Emmausz Házakban

Idén is elérkezett december 6., Szent Miklós püspök megemlékezésének, megünneplésének napja. Szent Miklós, Myra város püspöke volt, a nehéz körülmények között élők védőszentje. Élete kapcsán több legenda született, melyből kialakult a Mikulás személye. Egy legendaváltozat alapján, amikor a megajándékozott legkisebb lány kéménybe tette száradás céljából a harisnyáját, Miklós püspök az ajándékát beleejtve, az pontosan odaesett. Elterjedt a hír, hogy az ismeretlen jótevő a hófödte Taurus hegységből érkező „Télapó”, de kitudódott, hogy a jóakaró maga Miklós püspök. Alakjához fűződő történetei nyomán alakult ki a Mikulás ünnep népszokása. A Mikulás elnevezés a Miklós név cseh fordításából származik, az ajándékozás a 19. század közepétől eredeztethető Magyarországon és jelen pillanatban is a karácsonyi ünnepkör fontos részének tekintendő.

Oldalak