Lelki Rehabilitációs Otthon hírei

Családok vettek részt a lelki rehabilitációban Bakonyszücsön

Logikai játékok széles választéka

Hosszú idő után ismét gyerekzsivaj töltötte meg az ódon Plébánia és az új épületegységünk falait.

A rosszindulatú daganatos megbetegedésben érintett gyerekek jöttek el hozzánk családjukkal együtt, hogy gyönyörű természeti környezetben és a megújult épületekben töltsenek el néhány felejthetetlen napot. Az Otthonunk által biztosított teljeskörű ellátás, valamint a színes programokban való részvételi lehetőség eredményesen segítette a testi-lelki feltöltődést, a szülői önsegítő csoport működtetését, a kortárs kapcsolatok alakulását. A családok részvételével többek között ügyességi sportvetélkedő zajlott, ahol a vicces feladatok garantálták a nevetést, a jókedvet.  A feladatok között szerepelt a mozgáskoordináció fejlesztésére irányuló tevékenységek, mint a mocsárjárás, célbadobás, valamint bekötött szemmel ki kellett találni, hogy a játékosok milyen tárgyat választottak a kincses zsákból. A helyzetet nehezítette, hogy még nem mindennapi használati tárgyak is voltak a zsákban!  

A verseny ugyan a felnőttek győzelmével zárult, de mivel mindenki egyformán részt vett a feladatok megoldásában, így a fő díj, egy sóskaramell torta elfogyasztása is közösen történt minden résztvevő megelégedésére.

Rendhagyó program volt, hogy Hajdú-Smahó Melinda, a győri egyetem oktatója egy nagy doboz logikai játékkal segítette a képességek kibontakozását, amely újdonságot jelentett gyermeknek, felnőttnek egyaránt. Bizony törni kellett a fejünket a megoldáshoz! De aztán végül mindenki sikerélményt tudott szerezni, ami elégedettséggel töltötte el a résztvevőket.

Megérkezett az új prospektusunk!

Kedves Érdeklődő! 

Tisztelettel és sok szeretettel ajánlom figyelmébe az Otthon bemutatását tartalmazó prospektusunkat! Kérem, ha ismeretségi körében, netán családjában van érintett személy, szíveskedjen figyelmébe ajánlani az országban egyedülálló lelki rehabilitációs lehetőséget a Bakonyszücsön található intézményben! Bővebb felvilágosítás az intézmény telefonszámán kérhető, keressenek minket bizalommal!  

Forsthoffer Erzsébet
intézményvezető

Újabb fejlesztések az Otthonban!

Az elmúlt időszak sem telt tétlenséggel az Otthonunkban. A vírushelyzet miatt elrendelt felvételi zárlat következtében sajnos nem tudtuk vendégeinket fogadni, de kihasználtuk a rendelkezésre álló időt és nagymérvű fejlesztésekbe kezdtünk.  

A legnagyobb örömünk, hogy a tavaly elkészült és átadott épületegységünkben szponzoráció segítségével sikerült kialakítani és berendezni egy orvosi szobát, mely nagyban hozzájárul a jogszabályi előírások teljesítéséhez, valamint a korszerű szolgáltatásnyújtáshoz.  A jószándékú támogatást ez úton is hálásan köszönjük!

Az ódon Plébániaépületben is szisztematikus átalakításokba kezdtünk, jórészt házilagos kivitelezésben. Munkánk eredményeképpen sikerült kialakítani és berendezni egy pszichológiai segítségnyújtásra alkalmas szobát, mely a "Lelki megújulás szobája" elnevezést kapta. Adottá vált a lehetőség pszichológus és zeneterapeuta által irányított foglalkozásokon való részvételre, akár egyénileg, akár családtagokkal közösen. A berendezésnél törekedtünk a bensőséges, barátságos miliőre, de itt került elhelyezésre a vendégektől kapott apró kis emléktárgyak gyűjteménye, valamint kialakítottunk egy emlékfalat is régi fényképekből.

Új intézménnyel bővült a Katolikus Szeretetszolgálat

Bakonyszücsi Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthona az a hely, ahol az ember megerősödhet a megpróbáltatások után. A szeretetteljes, családias légkörben támogató közösség formálódik, gyógyul a test, és behegednek a lélek sebei. Az intézmény célja, hogy a súlyos megpróbáltatáson átesett ember visszataláljon a világba, régi és megújult életéhez. A terápia révén a sorstársak közeledhetnek egymáshoz, és támogató közösséggé válhatnak egymás számára.

Az otthon megálmodója és vezetője néhai Bakos-Tóth Márta klinikai gyermek-szakpszichológus volt. A Veszprém megyében lévő otthon 1991-es létrehozása óta több száz beteg gyermek és szülő lelki gyógyítását segítette elő.

A mű fennmaradásának garanciája a Katolikus Szeretetszolgálat, amely az intézmény fenntartójaként az eredeti szellemben folytatja ezt az országosan egyedülálló tevékenységet, a daganatos betegek lelki rehabilitációját. Komplex programot kínálnak itt, lelkigondozást nyújtó egyéni és csoportos terápiát. Segítő szakemberek – pap, pszichológus, zeneterapeuta, kézműves és gyógytestnevelő – vezetésével dolgoztak ki programokat. Az ellátás szociális normatívából finanszírozott, így térítésmentesen vehető igénybe – mondja Forsthoffer Erzsébet intézményvezető.

A hosszú kórházi kezelés során a betegek kiszakadnak a megszokott környezetükből, a családjukból, a gyerekek az iskolából, a kortársaik közül. Ráadásul egyes esetekben csak szerzett testi fogyatékosságok árán lehet őket teljesen meggyógyítani. Ezért gyógyultan is segítséget, lelki gondozást igényelnek, hogy fel tudják dolgozni, amin keresztülmentek, és vissza tudjanak illeszkedni a korábbi környezetükbe. Erre a legalkalmasabb az otthon által nyújtott védett közösség.

A falu szívügyének tekinti a daganatos beteg gyerekek itteni rehabilitációs központját – mondta az intézményvezető, aki úgy érzi, hogy munkájukban legfontosabb a segítség, örömök és élmények nyújtása a terápiákban lelkileg, fizikailag megfáradt gyerekeknek és családtagjaiknak, testvéreiknek, szüleiknek.