„Láttalak, a fügefa alatt álltál” - Az Emberi Erőforrások Minisztériumának drogprevenciós pályázata

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma írta ki a „Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen” című pályázatot, melynek keretében a Katolikus Szeretetszolgálat „Láttalak, a fügefa alatt álltál!” elnevezéssel prevenciós konferenciákat és más kulturális, társadalmi érzékenyítő programokat kívánt megvalósítani a 2020-as évben. Mivel a pandémiás helyzet a személyes jelenlétet nem tette lehetővé, ezért a pályázat a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti központjában történt filmforgatások formájában valósult meg. 

A „Láttalak, a fügefa alatt álltál!” program 11 darab, egyenként közel 50 perces videót tartalmaz. Az előadásokat elismert magyarországi szakemberek tartották, akik az egyes embereket érintő, különböző függőségekről beszéltek. Előadásaik fontos szempontokat tárnak a hallgatók elé, akik ezek segítségével nem csupán a különböző függőségek felismeréséhez, hanem azok kezeléséhez is javaslatokat, támpontokat kapnak. A Szeretetszolgálat által választott mottó „Láttalak, a fügefa alatt álltál” arra mutat rá, hogy Isten gondoskodó, figyelő szeretete követ minket az életünk folyamán, bármiféle nehézséggel, problémával, akár függőséggel is találkozzon valaki. 

A Katolikus Szeretetszolgálat az interjúkat Gaál Ildikó színész, rendező a Rádió Bézs műsorvezetője közreműködésével készítette. A szakértők előadásai a Katolikus Szeretetszolgálat youtube-csatornáján nézhetők meg. 
Az előadások listája a következő:
-    Jávorné Dr. Kolozsváry Judit szakpszichológus: Szülők és gyermekek
-    Dr. Gyurkó Szilvia: Hogyan lehet a gyermekvédelem közös ügyünk?, 21. századi kihívások és válaszok gyermekeink biztonsága érdekében
-    Dr. Bodrogi Andrea Pszichiáter, neurológus, addiktológus főorvos: Alkoholfüggőség
-    Békési Tímea addiktológiai konzultáns: Függőségek és veszteségek (A hagyományos kultúra hiánya a szenvedélybetegségek hátterében, különös tekintettel a feldolgozatlan veszteségekre) 
-    Dr. Zacher Gábor magyar főorvos, toxikológus, címzetes egyetemi docens: Gyógyszerfüggőségek
-    Dr. Petke Zsolt addiktológus főorvos: Függőség a családban

A prevenciós program fontos célként tűzte ki azt, hogy minél szélesebb körben meg tudja szólítani a társadalmat. A legmagasabb szintű szakmai előadások által tisztább képet kaphatunk az emberi életet veszélyeztető, befolyásoló függőségekről. Fontos szempont volt a Szeretetszolgálat otthonaiban dolgozó ápolók informálása az intézetekben használt nyugtatókkal, fájdalomcsillapítókkal kapcsolatos gyógyszeraddikció kockázati tényezőiről. 

Az előadások a Katolikus Szeretetszolgálat youtube csatornáján elérhetőek.