Látogatás a Halász Móricz-kúriában

Január első napjaiban, Vízkereszt előtt még karácsonyi díszében tekintettük meg lakóinkkal a Halász Móricz-kúriát.

Megkérdeztük, ki jönne szívesen, és bár kezdetben nem sokan érdeklődtek, még indulás előtt is volt, aki meggondolta magát.

Amint átléptük a kúria ajtaját, máris elénk tárult a csoda, valamint a mindenben segítőkész személyzet, akik végigkísértek a tárlaton. Teával is kínáltak, és egy közös fotót is készítettek rólunk. Visszatérve a csodához, a nénik egyik ámulatból, a másikba estek. Gyönyörködtek a korhű bútorokban, egyéb berendezésekben és azok karácsonyi díszítésében.

Első utunk a Mikulás szobájába vezetett, láttuk a vetetlen ágyat. Azt mondák abban aludt a mikulás, a gyerekek süteménnyel és tejjel kínálták. Láttuk a leveleket is, amiket a gyerekektől kapott. Következő szoba az ebédlő volt, ahol a nagy asztal egyszerűen még is fenségesen volt terítve. Ebben a helyiségben volt elhelyezve a karácsonyfa, míves mézeskalács díszeket is helyeztek rá, a gömbökön kívül. Innen a szalonba értünk, ahol egy kancsó finom tea várt arra, hogy megkóstolhassuk. Aztán a másik helyiségben egy karácsonyi sarok volt kialakítva, itt készült rólunk a közös fotó. Akadt itt egy régi varrógép is. Volt, aki visszaemlékezett, hogy neki is volt ilyen, és sokat varrt vele. Más néninek az jutott eszébe, hogy egykor suszter műhely működött e falak között.

Végül a konyha részbe jutottunk, itt fehér bútorzat volt, alkalomhoz illően. Még nem említettem a csodálatos üvegbe zárt téli világokat, amelyeket helyi lakosok készítettek igazi karácsonyi hangulatot árasztva. Egyik néninket az érdekelte, hogy mennyit kell fizetni azért, hogy ezt a csodavilágot láthassuk. Elmondták, hogy ez egy közösségi színtér, ingyenesen látogathatóak az itt rendezett programok. Még elüldögéltek volna a lakóink, de megérkezett a következő csoport, mennünk kellett.

A felhajtó lefelé még félelmetesebb volt, mint felfelé, de pár perccel később vidáman szállt ki kis csapatunk a kocsiból. Nagyon örültek, hogy eljöttek és láthatták ezt a szép karácsonyi tárlatot. Többen jelezték, hogy máskor is szóljunk, ha ilyen programlehetőség van.

Az itthon maradottak közül is többeknek megmutattam a fotókat, szintén csodálattal nézték a képeket.

Rajschné Iványi Ildikó

2021.01.05.