Különleges hat hétre való visszatekintés a Názáret Házban

Kedves Hozzátartozók!

Elsőként örömmel adom hírül, hogy Isten kegyelméből továbbra is jól vagyunk! Minden lakó és munkatárs jó egészségnek örvend. Amint a cím is hirdeti, különleges időszak ez mindannyiunk számára, hiszen március közepétől lakóink védelme érdekében nem jöhetnek az intézménybe szeretteik. Tudjuk, hogy mindenki számára nagy lemondás, hogy Húsvét ünnepét nem a megszokott módon ünnepeltük és az Anyák Napja is szeretteink megölelése nélkül lesz az idei évben.

Ugyanakkor kegyelmekkel gazdag is ez az időszak! Nagyon sok szeretetet, figyelmességet tapasztalunk egymás között és kívülről is.

Köszönjük a sok biztató mondatot, amit a családtagoktól kapunk! Köszönjük a fertőtlenített banánt lakóink nevében és azokat a pénzbeli adományokat, melyekkel most is segítik a minőségi gondozásunk feltételeinek fejlesztését.

Köszönjük a Fenntartónknak, a Katolikus Szeretetszolgálat vezetőinek a támogatását, a védő eszközközöket, különböző adományokat, a COVID-19 IgG/IgM gyors tesztet, mellyel minden munkatárs leszűrése megtörtént, de leginkább azt a lelki támogatást, biztatást, mellyel erősítenek a hétköznapjainkban bennünket.

Köszönjük országgyűlési képviselőnknek, Varga Mihálynak, hogy 300 kg liszttel és 450 l tartós tejjel támogatja Otthonunkat.

Köszönjük a II. kerület polgármesterének, Őrsi Gergelynek, hogy támogat bennünket védőeszközökkel és minden héten felhív egy munkatársa, hogy tudnak-e valamiben segíteni. Ezek a telefonhívások megerősítenek bennünket, hogy elismerik munkánkat, fontosak vagyunk itt a kerületben.

Köszönjük a Honvédségnek - akiket hétfőre várunk – hogy átfertőtlenítik épületeinket. Jelenleg még a telefonos egyeztetés állapotában vagyunk, de kedves hangú, szolgálatkész embereket ismerhettem meg a vonalvégén.

Óriási köszönet a XXIII. János Otthon minden Munkatársának, akik „hétköznapi hősökként” állnak helyt a mindennapokban.

Szent Ferenc Udvara biztosítja lakóinknak, hogy a természetben feltöltődjenek, a kis állatok látványa örömet visz mindennapjaikba. A cicáink száma is gyarapodott kis kölykökkel. Vásároltunk egy táblagépet, melyen lehetőség van videó telefonhívást kezdeményezni a lakó és hozzátartozó család között. Ez a kreatív ötlet nagyon sok szeretetteljes élményt hozott Otthonunk falai közé, melyről egy másik cikkben fog beszámolni Bokorovics Tímea telephelyvezető.

Amint említettem hétfőn várjuk a katonaságot, de nem akárhogyan! A Názáret Ház udvarán, vidám majálist tervezünk a katonai sátrakban, zenés gyógytornával, vidám vetélkedővel, katonai zenével és a majális fontos kellékével, a virslivel és sörrel, mely utóbbi bár alkoholmentes, de szép emlékeket idézhet fel lakóink fiatalságából. Erről a napról is be fogunk számolni egy külön írásban.

Másik nagyszerű ötletünk, hogy indítottunk egy facebook oldalt, ahol a Hozzátartozók számára képeket, híreket osztunk meg. Tervezzük egy zárt hozzátartozói csoport létrehozását is, mint egy új interaktív kommunikációs csatorna lehetőségét. Kérjük, látogasson el oldalunkra, melynek elérhetősége: https://www.facebook.com/xxiii.janosotthon/.

Az intézményi zárlat egyik legnehezebb része a szerető családtagok távolmaradása mellett, hogy élő szentmise sincs az Otthonunkban, csak a TV készüléken keresztül. Ezt nagy hiányként élik meg lakóink. Ezért az az ötletünk támadt, hogy a Názáret Házban Balog Józsefné, intézményvezető, katolikus hittantanár végzi heti rendszerességgel a betegek áldoztatását a világi lelkipásztori kisegítők kézikönyve alapján, plébánosi engedéllyel. Az Oltáriszentség állandó jelenlétéről, a szentostya konszekrálásáról, plébánosunk Ft. Esterházy László atya gondoskodik. Telefonon többször érdeklődik felőlünk Ft. Kemenes Gábor atya is, aki a járványhelyzet előtt rendszeresen látogatta Otthonunkat és szentmisét mutatott be. Azt érezzük, hogy lelkipásztoraink segítő, áldó kezei most is itt vannak felettünk és általuk, közvetítésükkel az Oltáriszentség magunkhoz vétele, jelenléte, erőt ad ebben a nehéz helyzetben is. Megéljük, tapasztaljuk a Biblia igazságát, mely szerint „Az Istent szeretőknek minden a javukra válik.” (Róm. 8, 28)

- Balog Józsefné intézményvezető -