Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vendel Otthon

Telefonszáma: 
+36 57 441 021
E-mail cím: 
jaszapati@szeretetszolgalat.hu
Intézményvezető: 
Sőregi Katalin
Telephelyvezető neve: 
Nyitrainé Kiss Katalin
Ágazati azonosító: 
S0012155S0262473
Elhelyezés: 
férfiak, nők és házaspárok
Felvételért felelős személy neve: 
Nyitrainé Kiss Katalin
Felvételért felelős személy telefonszáma: 
+36 57 441 021
Felvételért felelős személy e-mail címe: 
Ügyfélfogadási rend: 

Munkanapokon 9 órától 15 óráig. Jelenleg a járványveszély miatt kérjük, hogy a személyes érdeklődés helyett telefonon szíveskedjenek felvenni velünk a kapcsolatot.

Az intézmény megközelíthetősége és külső környezete: 

Az intézmény mindkét épülete jól megközelíthető helyen található, a városközponttól néhány percnyi sétával megközelíthető. A városi autóbuszpályaudvar mindkét egységüntől 5 perc sétára található, és gépkocsival is könnyen megközelíthető, a parkolási lehetőség is biztosított. A Szent Vendel Otthon és a Szent Vendel Ház is parkosított, virágosított udvarral rendelkezik, kényelmes kerti kiülők biztosítják a pihenést, kellő teret adnak az udvarok a levegőzésre, sétára, rendezvények megtartására és a látogatók fogadására.

Az intézmény rövid története: 

Az intézmény 1990-ben nyitotta meg kapuit, eredetileg 50 idős részére nyújtott szociális intézményi ellátást. 1995-ben 2 lakószoba kialakításával az ellátotti létszám 58 főre emelkedett. 1998-ban ingatlan cserével került az intézményhez az Árvai út 5. sz. alatti ingatlan, melyben 21 férőhelyes demens részleg került kialakításra. A Jászapáti, Juhász M. u. 2-4. sz. alatti városi kollégium épületének átvételét és felújítását követően 2010-ben vették birtokba a kor követelményeinek megfelelő, korszerű, a továbbiakban székhelyként működő 94 férőhelyes épületegyüttest. Ezt követően a Hősök tere 7. sz. alatt nem volt feladatellátás, az Árvai u. 5. sz. alatti telephely üzemelt tovább az új székhely mellett. Jelenleg a Jászapáti, Juhász Máté u. 2-4. sz. alatti épületben 94, a Jászapáti, Árvai u. 5. sz. alatti épületben 21 idős gondozása folyik. 2021. április 1-től intézményünk fenntartója a Katolikus Szeretetszolgálat, mely időponttól kezdődően a parádi Szent Ottilia Otthon telephelyeként működünk országos felvételi körzettel.

Szakmai munka: 

Jelenleg 115 ellátottat tudunk elhelyezni a két gondozási épületünkben, ahol otthonos, családias légkört alakítunk ki számukra. Intézményünk teljes körű ellátást biztosít az ellátottak részére.

  • az egészségügyi ellátást (rendszeres orvosi felügyelet, szükség szerinti szakorvosi ellátás, ápolás, gondozás),
  • mentálhigiénés ellátást (személyre szabott bánásmód, konfliktuskezelés, családi és társadalmi, társas kapcsolatok ápolása, hitélet gyakorlása),
  • foglalkoztatást (egyéni állapotnak megfelelő szellemi és fizikai aktivitás fenntartása, megőrzése, kultúra, szórakozás),
  • ruházattal és textíliával való ellátást (azok az ellátottak, akik nem rendelkeznek megfelelő ruházattal, az intézmény ellátja őket, biztosítja a szükséges textíliákat),
  • étkezést (napi ötszöri étkezés, az ellátott egészségi állapotának megfelelően, szükség esetén diétás étkezés biztosításával, rendszeres kalória- és tápanyagszámítással).

Valljuk, hogy az egészség helyreállítása, illetve az egészségromlás megakadályozása, késleltetése mellett legfontosabb feladatunk annak elősegítése, hogy lakóink harmonikusan éljék meg napjaikat, szabadidejüket tartalmasan töltsék, családi kapcsolataikat megtartsák. Az aktivitás fenntartása mind a testi, mind a szellemi tevékenységre vonatkozik. Az orvosi ellátás, valamint a gondozónők rehabilitációs munkája segíti a frissítő kondicionáló felüdülésben és regenerálódásban időseinket. Lakóink lelki egyensúlytartására különösen figyelemmel vagyunk, és hogy ezt el is érjük, a lakók szabadidős tevékenységéhez rendkívül széles skálán kínálunk színes elfoglaltságot a mentálhigiénés csoport lelkes tagjainak közreműködésével. Nekik és az intézményünk valamennyi dolgozójának köszönhetően mozgalmas és derűs élet folyik.

Újévtől Szilveszterig minden állami és egyházi ünnepre műsoros előadással készülnek időseink, melyet színesit még az óvodások, iskolások szereplése. A névnapokat rendszeresen megünnepeljük, a születésnapokra (90-95, 100 év) lakóink családját is vendégül látjuk. Minden évben megrendezzük a nagy élményt nyújtó farsangi bálunkat, ahol szinte mindenki jelmezesen jelenik meg. Szoros baráti kapcsolat fűz minket a Jászapáti Városi Könyvtár Idősklubjához, melynek tagjai részt vesznek rendezvényeinken és minket is vendégül látnak a hasonló szervezéseiken. Belföldi kirándulásaink rendszeresek - a lakók kívánsága szerint szervezzük a helyszínt.

A napi tevékenységekben egyéni és csoportos foglalkozások segítik a lakók társas kapcsolatainak kialakítását, erősítik egymáshoz tartozásukat, hozzájárulnak a jó közösség kialakulásához, feledtetik a magányt, megelőzik a kóros öregség- és  betegségtudatot.

Az ellátottak elhelyezési körülményei: 

A Szent Vendel Otthon épületében 94 idős ellátására van lehetőség három szinten. A szintek közötti közlekedést lift segíti. A közösségi helyiségek szintenként rendelkezésre állnak (társalgó, teakonyha). A Szent Vendel Házban 21 fő demens ellátására van lehetőség, egy szintes épületben, tágas folyosóval, társalgóval. Az épületek akadálymentesek, rámpák, kapaszkodók, csúszásmentes felületek segítik a közlekedést. Stílusosan berendezett, modern lakószobák fogadják az ellátottakat, egészségi állapotukhoz igazodó bútorzattal ellátva.

Lakók száma: 
115 fő
Intézményi térítési díj: 
4 700 Ft / nap
Szolgáltatások: 

A lakhatás és teljes körű ellátás mellett, a házirendben felsorolt szolgáltatások vehetők még igénybe (kirándulások, fodrász, kozmetikus, pedikűr ).

Látogatási idő: 

A megfázásos és köztük a Covid 19 megbetegedések számának emelkedése miatt 2021. október 30-tól az alábbiak szerint látogathatják idős hozzátartozóikat a Szent Vendel Otthonban és Szent Vendel Házban:
Bevezetjük a "Belépési nyilatkozat" használatát, melyet belépés előtt kitölteni szükséges (mellékeljük). A belépés előtt testhőmérsékletet megmérjük, és kizárólag 37 Celsius-fok alatti eredmény esetén léphetnek be az intézmény területére a látogatók.  A 31/2021. (VII. 7.) EMMI rendelet alapján a védettnek nem minősülő látogató köteles maszkot viselni olyan módon, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Ugyanakkor az oltással rendelkező látogatóinkat is kérjük maszkviselésre. A látogató a védettség igazolása érdekében köteles a védettségi igazolvány és annak érvényességéhez szükséges kapcsolódó okmány (személyi igazolvánnyal/útlevél) bemutatására. A védettségi igazolvány valamint a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány megismerésével kapcsolatos adatok nem kerülnek rögzítésre. 
Látogatás ideje az alábbiak szerint módosul: 
Hétfő, kedd, szerda, péntek, szombat, vasárnap: 14.00 - 16.30 
Csütörtök: 09.30 - 11.30 

Egy ellátott egyszerre maximálisan két fő látogatót fogadhat, legfeljebb 45 perc időtartamra.  A látogatás helyszínei az épületen belül a földszinten az imaszoba, közösségi folyosó az irodák előtt, és az udvar.  
Fekvőbeteg és mozgásában nehezített ellátottak látogatását szíveskedjenek egyeztetni hétfőtől péntekig munkaidőben a +36 57 441 021 telefonszámon. 

Szentmise: 

Katolikus intézményünk nagy hangsúlyt fektet a hitélet gyakorlására, melyet minden ellátoott számára szabadon biztosítunk. Rendszeresen szentmisén vehetnek részt időseink.  A helyi Kis Szent Teréz Kamilliánus Közösség tagjai rendszeresen tartanak imaórákat az intézményben.