Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vendel Otthon

Telefonszáma: 
+36 57 441 021
E-mail cím: 
jaszapati@szeretetszolgalat.hu
Intézményvezető: 
Schiller Natália
Telephelyvezető neve: 
Nyitrainé Kiss Katalin
Ágazati azonosító: 
S001782150262473
Elhelyezés: 
férfiak, nők és házaspárok
Felvételért felelős személy neve: 
Nyitrainé Kiss Katalin
Felvételért felelős személy telefonszáma: 
+36 57 441 021
Felvételért felelős személy e-mail címe: 
Ügyfélfogadási rend: 

Munkanapokon 9 órától 15 óráig.

Intézményünk telefonos elérhetőségei 

Titkárság: +36 57 441-021
Gazdasági iroda: +36 57 412-416
Gondozási részlegeink:
Szent Vendel Otthon
  • Földszint: +36 30 738 7338
  • I. emelet:  +36 30 460 8790
  • II. emelet: +36 30 738 7336
Szent Vendel Ház
  • +36 30 738 7337
Az intézmény megközelíthetősége és külső környezete: 

Az intézmény mindkét épülete jól megközelíthető helyen található, a városközponttól néhány percnyi sétával megközelíthető. A városi autóbuszpályaudvar mindkét egységüntől 5 perc sétára található, és gépkocsival is könnyen megközelíthető, a parkolási lehetőség is biztosított. A Szent Vendel Otthon és a Szent Vendel Ház is parkosított, virágosított udvarral rendelkezik, kényelmes kerti kiülők biztosítják a pihenést, kellő teret adnak az udvarok a levegőzésre, sétára, rendezvények megtartására és a látogatók fogadására.

Az intézmény rövid története: 

Az intézmény 1990-ben nyitotta meg kapuit, eredetileg 50 idős részére nyújtott szociális intézményi ellátást. 1995-ben 2 lakószoba kialakításával az ellátotti létszám 58 főre emelkedett. 1998-ban ingatlan cserével került az intézményhez az Árvai út 5. sz. alatti ingatlan, melyben 21 férőhelyes demens részleg került kialakításra. A Jászapáti, Juhász M. u. 2-4. sz. alatti városi kollégium épületének átvételét és felújítását követően 2010-ben vették birtokba a kor követelményeinek megfelelő, korszerű, a továbbiakban székhelyként működő 94 férőhelyes épületegyüttest. Ezt követően a Hősök tere 7. sz. alatt nem volt feladatellátás, az Árvai u. 5. sz. alatti telephely üzemelt tovább az új székhely mellett. Jelenleg a Jászapáti, Juhász Máté u. 2-4. sz. alatti épületben 94, a Jászapáti, Árvai u. 5. sz. alatti épületben 21 idős gondozása folyik. 2021. április 1-től intézményünk fenntartója a Katolikus Szeretetszolgálat, mely időponttól kezdődően a parádi Szent Ottilia Otthon telephelyeként működtünk, majd 2023. január 01-től kezdődően intézményünk a jászberényi Szent Klára Idősek Otthona telephelyeként folytatja tovább működését országos felvételi körzettel.

Szakmai munka: 

Jelenleg 115 ellátottat tudunk elhelyezni a két gondozási épületünkben, ahol otthonos, családias légkört alakítunk ki számukra. Intézményünk teljes körű ellátást biztosít az ellátottak részére.

  • az egészségügyi ellátást (rendszeres orvosi felügyelet, szükség szerinti szakorvosi ellátás, ápolás, gondozás),
  • mentálhigiénés ellátást (személyre szabott bánásmód, konfliktuskezelés, családi és társadalmi, társas kapcsolatok ápolása, hitélet gyakorlása),
  • foglalkoztatást (egyéni állapotnak megfelelő szellemi és fizikai aktivitás fenntartása, megőrzése, kultúra, szórakozás),
  • ruházattal és textíliával való ellátást (azok az ellátottak, akik nem rendelkeznek megfelelő ruházattal, az intézmény ellátja őket, biztosítja a szükséges textíliákat),
  • étkezést (napi ötszöri étkezés, az ellátott egészségi állapotának megfelelően, szükség esetén diétás étkezés biztosításával, rendszeres kalória- és tápanyagszámítással).

Valljuk, hogy az egészség helyreállítása, illetve az egészségromlás megakadályozása, késleltetése mellett legfontosabb feladatunk annak elősegítése, hogy lakóink harmonikusan éljék meg napjaikat, szabadidejüket tartalmasan töltsék, családi kapcsolataikat megtartsák. Az aktivitás fenntartása mind a testi, mind a szellemi tevékenységre vonatkozik. Az orvosi ellátás, valamint a gondozónők rehabilitációs munkája segíti a frissítő kondicionáló felüdülésben és regenerálódásban időseinket. Lakóink lelki egyensúlytartására különösen figyelemmel vagyunk, és hogy ezt el is érjük, a lakók szabadidős tevékenységéhez rendkívül széles skálán kínálunk színes elfoglaltságot a mentálhigiénés csoport lelkes tagjainak közreműködésével. Nekik és az intézményünk valamennyi dolgozójának köszönhetően mozgalmas és derűs élet folyik.

Újévtől Szilveszterig minden állami és egyházi ünnepre műsoros előadással készülnek időseink, melyet színesit még az óvodások, iskolások szereplése. A névnapokat rendszeresen megünnepeljük, a születésnapokra (90-95, 100 év) lakóink családját is vendégül látjuk. Minden évben megrendezzük a nagy élményt nyújtó farsangi bálunkat, ahol szinte mindenki jelmezesen jelenik meg. Szoros baráti kapcsolat fűz minket a Jászapáti Városi Könyvtár Idősklubjához, melynek tagjai részt vesznek rendezvényeinken és minket is vendégül látnak a hasonló szervezéseiken. Belföldi kirándulásaink rendszeresek - a lakók kívánsága szerint szervezzük a helyszínt.

A napi tevékenységekben egyéni és csoportos foglalkozások segítik a lakók társas kapcsolatainak kialakítását, erősítik egymáshoz tartozásukat, hozzájárulnak a jó közösség kialakulásához, feledtetik a magányt, megelőzik a kóros öregség- és  betegségtudatot.

Az ellátottak elhelyezési körülményei: 

A Szent Vendel Otthon épületében 94 idős ellátására van lehetőség három szinten. A szintek közötti közlekedést lift segíti. A közösségi helyiségek szintenként rendelkezésre állnak (társalgó, teakonyha). A Szent Vendel Házban 21 fő demens ellátására van lehetőség, egy szintes épületben, tágas folyosóval, társalgóval. Az épületek akadálymentesek, rámpák, kapaszkodók, csúszásmentes felületek segítik a közlekedést. Stílusosan berendezett, modern lakószobák fogadják az ellátottakat, egészségi állapotukhoz igazodó bútorzattal ellátva.

Lakók száma: 
115 fő
Intézményi térítési díj: 
5 200 Ft / nap
Szolgáltatások: 

A lakhatás és teljes körű ellátás mellett, a házirendben felsorolt szolgáltatások vehetők még igénybe (kirándulások, fodrász, kozmetikus, pedikűr ).

Látogatási idő: 

A hét minden napján az alábbiak szerint fogadhatják lakóink látogatóikat, hozzátartozóikat.

Hétfő, kedd, szerda, péntek, szombat, vasárnap: 14.00 - 18.30

Csütörtök: 09.00 - 11.30

Látogatók fogadására a lakószobákban, közösségi terekben és az udvaron is van lehetőség. A látogatás terének a közösségi helyiségeket javasoljuk. A fekvőbetegek szobáikban fogadhatják látogatóikat, de a látogatók az étkezések, egészségügyi beavatkozások, ápoló-gondozói folyamatok, csendespihenő alkalmára kötelesek elhagyni a lakószobákat. A súlyos betegekhez látogatási időn kívül is korlátozás nélkül bejöhetnek a közeli hozzátartozói. Abban az esetben, ha a látogatás nem oldható meg látogatási időben, a telephelyvezető engedélyével a látogatási időtől el lehet térni.

Az intézményből történő eltávozás a házirend alapján a telephelyvezető engedélyével vehető igénybe: éjszakai kimaradás, városból való eltávozás, távollét. A telephelyvezető távolléte esetén az vezető ápoló jogosult az engedélyek kiadására. A fenti esetben írásbeli kérelemre történik az eltávozás az ellátottak részéről.

Szentmise: 

Katolikus intézményünk nagy hangsúlyt fektet a hitélet gyakorlására, melyet minden ellátoott számára szabadon biztosítunk. Rendszeresen szentmisén vehetnek részt időseink.  A helyi Kis Szent Teréz Kamilliánus Közösség tagjai rendszeresen tartanak imaórákat az intézményben.

Bekerüléshez szükséges dokumentumok: