Jól nevelek? Jóra nevelek?

MEGHÍVÓ

Kedves Szülők!
A Katolikus Szeretetszolgálat szeretettel meghívja Önöket a „Jól nevelek? Jóra nevelek?” című előadássorozatára.

Egy gyermek fejlődésének figyelemmel követése minden szülő számára érdekes „utazás” és persze felmerülhetnek a gyermek nevelésével kapcsolatos kételyek és számtalan kérdés is. Az előadások során nem recepteket kínálunk, hanem  kalandra hívjuk Önöket, önmagunk és gyermekeink alaposabb megismeréséhez. A program további célja a  gyermekneveléshez szükséges  önbizalom és a szülői kompetenciák megerősítése a résztvevőkben.

Helyszín: Katolikus Szeretetszolgálat, 1068 Budapest, Városligeti fasor 42.

Időpontok: 2019. október 4.; október 11.; október 18.; október 25; november 8.

Kezdés minden alkalommal 9:00-kor, várhatóan 12:00 és 14:00 között ér véget a program.

A programsorozaton történő részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Az egyes alkalmakra külön szükséges jelentkezni a megadott linkeken.
Kérjük, részvételi szándékát minél hamarabb jelezze!

Kapcsolattartó, kérdés esetén:

 

  • 1. alkalom - 2019. 10. 04.

Fejlődés az első három évben I. 

Kötődés, biztonság és a "nagyvilág"

Mit jelent és mit nem jelent a korai kötődés? Hogyan tudok érzékeny lenni a gyermekem jelzéseire? Mitől érzi magát biztonságban? Mit érez és lát a világból a gyermekem? Mit jelent az, hogy "kompetens csecsemő, kompetens gyermek"? Az alapozás eldönt mindent? Mi segíti a fejlődését? Ha baj van, hová fordulhatunk?

Az előadások alatt  lehetőség van a helyiségben játszószőnyeg elhelyezésére, kérjük ez irányú igényüket jelezzék (telefonon vagy e-mailben).

Vezeti:  Dr. Németh Tünde és Dr. Danis Ildikó

Maximális résztvevői létszám: 25 fő

Jelentkezés: https://www.szeretetszolgalat.hu/1-alkalom

  • 2. alkalom - 2019. 10. 11.

Fejlődés az első három évben II. 

Az érzelmek és a viselkedés kihívásai 

Sokat sír? Alig alszik? Nem akar enni? Túlzottan dacos vagy féltékeny? Örökmozgó, le sem áll vagy éppen nem játszik egy percet sem egyedül? "Micsoda, még nem szobatiszta?" - Hogyan is szabályozza egy gyermek a viselkedését? Mikor, mennyit és hogyan segítsen a szülő? Ha baj van, hová fordulhatunk? 

Az előadások alatt  lehetőség van a helyiségben játszószőnyeg elhelyezésére, kérjük ez irányú igényüket jelezzék (telefonon vagy e-mailben).

Vezeti:  Dr. Németh Tünde és Dr. Danis Ildikó

Maximális résztvevői létszám: 25 fő

Jelentkezés: https://www.szeretetszolgalat.hu/2-alkalom

 

  • 3. alkalom - 2019. 10. 18.

Jó szülő vagyok? Vagy csak gondolom, hogy jó...? - értékek, normák és ezek  közvetítése

Elég jól szeretem  vagy csak szeretném jól szeretni? -  kötődés, szeretet,barátság
Vajon sikerül boldog gyereket nevelnem, aki majd boldog, elégedett  felnőtt lesz?   -  én boldog vagyok? 
Egyformán kell szeretnem a gyerekeimet,  -  vagy mindegyiket neki "testhezálló"  módon? - mit jelent "igazságosnak" lenni?
Mit csináljak amikor: Sír, "hisztizik",  verekszik,  csúnyán beszél,  duzzog,  bepisil /pedig már szobatiszta/ , válogat,  dacol,   dadogni kezd,  féltékeny, és így tovább. Ezek törvényszerűségek a fejlődésben, vagy rosszul bánok vele. Mi történik ilyenkor a gyerekemben? Na és bennem?
Mennyi dicséret, jutalmazás, büntetés, szidás, "prédikáció" kell a "jólneveltséghez"?

Vezeti: Dr. Kolozsváry Judit
Maximális résztvevői létszám: 65 fő

Közös játék, közös tanulás, örömteli együttlét

A játék a gyermekek fejlődésének egyik, de csaknem legfontosabb kulcsa.
Vegyük sorra, hogy mi módon vezetnek el a játék folyamatai  a tanuláshoz. Ha az együttjátszások a családi élet örömteli együttléteihez kötődnek, akkor megvalósulhat minden lényeges fejlődési lépés az iskolára való felkészülés tekintetében is, illetve a későbbi függővé válás megelőzése érdekében is.
A kreatív idegi hálózatok megakadályozzák a kényszeres kapcsolatok kialakulását, amelyek sokszor az unalom és az elhanyagoltság miatt alakulnak ki.   

Vezeti: Dr. Páli Judit
Maximális résztvevői létszám: 65 fő

Jelentkezés: https://www.szeretetszolgalat.hu/3-alkalom

 

  • 4. alkalom - 2019. 10. 25.

Neveljük gyermekeinket!- Vagy ők is nevelnek minket?

Az interaktív előadás során, a nehezen nevelhetőség problémájával, a konfliktusok lehetséges megoldásaival, kezelésével, azok hasznával is foglalkozunk. A nehezen nevelhetőséget több nézőpontból megvizsgálva, annak okait tárgyalva eljuthatunk arra, hogy hogyan hat a nevelésünk a tágabb környezetünkre. Melyek a nehezen nevelhető gyermek megnyilvánulásai, mely célok vezérelhetik őt a rendbontásban?
A nevelés során keletkezett konfliktusok okainak, fajtáinak, tüneteinek megközelítése után, azok feldolgozásának, kezelésének folyamataival, a problémamegoldás módjaival, és feladataival foglalkozunk.
Mit tehetünk? Milyen prevenciós lehetőségeink vannak, milyen válaszreakciók lehetségesek? Gyakorlati elvek, tanácsok mellett egy esetismertetés során is megismerhetünk egy gyakori nevelési hibát, melyet a hallgatósággal közösen próbálunk feltárni, és megoldást keresni.

Vezeti: Lechner Aranka
Maximális résztvevői létszám: 50 fő

Népmesék az élet értékéről

Értékek és hősök a népmesékben.  A mesélés mint kapcsolat és családépítő erő. A mesélés hatásai. A test mint a lélek és szellem temploma a mesékben.  Hogyan meséljünk, mikor, mit , kinek- a meseválasztás szempontjai. 

Vezeti: Bajzáth Mária
Maximális résztvevői létszám: 50 fő

Jelentkezés: https://www.szeretetszolgalat.hu/4-alkalom

 

  • 5. alkalom - 2019. 11. 08.

​Magabiztos szülőként a mindennapok internetében

A résztvevők alapismereteket szereznek a digitális műveltség témakörében, középpontban az internetbiztonsági kérdésekkel az interaktív előadás során. Képbe kerülnek a fiatalok által használt népszerű közösségi oldalakkal (pl. Facebook, Instagram, Snapchat),  online kommunikációs csatornákkal, (pl. Messenger, Viber, WhatsApp) , alkalmazásokkal (pl. Tik Tok), játékokkal (pl. Fortnite). A korosztályos jellemzőket emberi, jogi és technikai oldalról tekintjük át. Szót ejtünk az esetekről és azok kezeléséről, a megelőzés fontosságáról. Megismerkedünk jó gyakorlatokkal, a témához kapcsolódó szak-és szépirodalommal.
Az előadó a témával kapcsolatos oldalának linkje: https://www.facebook.com/internetjogasz/

Vezeti:  Dr. Baracsi Katalin LL.M családjogi szakjogász,  internetjogász
Maximális résztvevői létszám: 65 fő

Függőség és kegyelem

Mindannyian függők vagyunk. (?!) Gerald May pszichiáter kijelentése sokakat meglep, van, aki ki is kéri magának. Egyre többen viszont elgondolkodnak azon, hogy hol is van a helye életünkben a függőségeknek. Mi a viszonyunk a függő emberhez és családtagjaikhoz? Milyen eséllyel és hogyan lehet segíteni? Van-e remény a reménytelennek tűnő helyzetekben?

Függőség és kegyelem kéz a kézben járnak?

Találkozásunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Vezeti: Kály-Kullai Károly
Maximális résztvevői létszám: 65 fő

Jelentkezés: https://www.szeretetszolgalat.hu/5-alkalom