Jó gyakorlat workshop

2019. június 18-án Kecskeméten, az „EFOP-1.9.8-17-2017-00009 Szervezet- és működésfejlesztés, módszertani megújulás a Katolikus Szeretetszolgálat és a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat együttműködésében” című projekt keretein belül megrendezésre került az úgynevezett „Jó gyakorlat workshop”.

A rendezvény célja az volt, hogy a minőségi szakmai munkát támogató, bevált és működő jó gyakorlatok bemutatásával egymástól tanulhassanak a résztvevők. Minden bemutatott jó gyakorlat magában hordozza azt a lehetőséget, hogy a későbbiek folyamán máshol is alkalmazásra, adaptálásra kerülhessenek.

A programon a Katolikus Szeretetszolgálat és a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat intézményvezetői, gazdasági vezetői, szakmai munkatársai és további meghívottai vettek részt. A szakmai napon tizenkét jó gyakorlat került bemutatásra, ahol változatos előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

Az eseményen többek között szó volt az egyházi intézmények eredményesebb működéséről, a minőségi szolgáltatásnyújtást segítő bevált gyakorlatokról, mint például a Jézusi vezetési modell, az önkéntes munkavállalók adta lehetőségek, az egyházi értékek képviselete vagy a szakemberek kiégésének Illés-fáradtság megelőzésének módja. Továbbá a workshop keretein belül az előadók beszéltek a demenciával élő idősek segítéséről, az intézményi keretek között megvalósítható „Családmodell” működéséről vagy a hátrányos helyzetű családok számára nyújtott programok pozitív hatásáról is.

Az előadók a rendezvényre készített úgynevezett „poszterprezentációval” érdekesebbé, érthetőbbé és ezáltal „eladhatóbbá” is tették saját jó gyakorlatukat.

A résztvevők véleménye szerint egy nagyon jól sikerült szakmai napon vehettek részt, ahol megismerhették egymás intézményeit, azok mindennapi életét, és a problémákra adott innovatív válaszaikat is. A projektrendezvénynek jövőre folytatása lesz, amikor kiderül az is, hogy mely jó gyakorlatot és milyen formában sikerült átvennie más intézményeknek.