Így főznek a magyar katolikusok

Rendhagyó kiadvány jelent meg októberben Így főznek a magyar katolikusok - 52 hét 52 recept címmel. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a könyvet a V & P Media gondozta és adta ki, megvásárlásával a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthont és a bakonyszücsi Daganatos Gyermekek Lelki Rehabilitációs Otthonát támogatja az olvasó. A könyvet az Új Ember könyvkiadó boltjában, illetve webáruházában lehet megvásárolni.

A Katolikus Szeretetszolgálat máriaremetei XXIII. János otthonának vezetőjét, Balog Józsefnét is felkérték a könyvben való szereplésre. "Nagyon meghatódtam a felkéréstől, mert munkám elismeréseként éltem meg ezt a meghívást. Azt éreztem, feletteseim látják, hogy számomra az egyházi intézmény vezetése elsősorban egy küldetés, Isten Országának építése, melyről néhány gondolatban tanúságot tehetek a könyv által is" - mondta az intézményvezető.

Balog Józsefné az általa vezetett intézményről elmondta: "A XXIII. János Otthon egy integrált intézmény, mely 265 fő számára nyújt tartós bentlakásos elhelyezést. A székhely Máriaremetén van, a Jerikó és Emmausz Házakban 62 fő számára nyújtunk általános idős ellátást apartmanos elhelyezéssel, kiváló tárgyi feltételek mellett, egy gyönyörű természeti környezetben. A Názáret Ház telephelyünkön 88 fő demenciával élő, speciális szükségletű idős teljes körű ellátását biztosítjuk. Új kezdeményezésünk az állatterápia, melynek rendkívül jó hatása van a demenciával élőkre, akik a világ dolgaira már kevésbé nyitottak. Létrehoztuk Szent Ferenc Udvarát, ahol kis állatok vannak, úgy, mint kakas, tyúk, nyuszi, kutya, gerlepár és legújabb „lakónk” kettő bárány. E mellett mini füvészkert is része az udvarnak. Az udvarban időseink biztonságosan sétálhatnak, a természeti környezetben megpihenhetnek, feltöltődhetnek."

Az intézményvezető elmondta, hogy szintén a telephelyen működik a Befogad-Lak is, amely 10 fő demenciával élő számára nyújt nappali ellátást. Az idén 40 éves, farkasréti Okos Gizella házban pedig 115 fő számára nyújtanak idős otthoni ellátást.

Balog Józsefné egy „tipikus vidéki ételt” választott: tarkabablevest füstölt csülökkel és házi csipetke tésztával. A főzéshez való viszonyáról elmondta, Henri Boulad atya tanítása határozza azt meg: „Egyik könyvében olvastam, hogy az igazi háziasszony, ahogyan családjának megfőzi a nyersanyagból a finom ételt, átnemesíti azt szeretetével, melyet a családtagok elfogyasztanak és életerővel tölti meg őket.” A családjában is kiemelkedően fontosnak tartja a közös étkezéseket: a szeretetből fakadó készülődés mellett a közös étkezések összetartó és megtartó erejét is tapasztalja.

A könyv készülete során egyik legmeghatározóbb élményének azt tartja, hogy „egy könyvben tehettünk tanúságot szeretett hittantanárommal: régi valkói káplánnal, jelenlegi kalocsa-kecskeméti érsekkel, metropolitával, Ft. Dr. Bábel Balázs Érsek Atyával. Őszinte hála van szívemben mindenért a Gondviselő Isten iránt.”


Forsthoffer Erzsébet, a bakonyszücsi Lelki Rehabilitációs Otthon vezetője elmondta: Az országban egyedülállóan, országos ellátási területtel végzik rehabilitációs tevékenységüket. Az aktív kórházi kezelés alatt már nem álló daganatos és egyéb tartós megbetegedésben szenvedő gyermekek és családjaik, valamint felnőttek 8-10 napos terápiás ciklust töltenek az intézményben. Céljuk a kórházi kezelések ellensúlyozására a testileg-lelkileg és anyagilag is meggyötört családok, egyének számára az öröm és élményszerzés, a lelki rehabilitáció megvalósítása, amelyet a gyönyörű természeti környezet is segít. Az Otthonban pszichológus, gyógytestnevelő, zeneterapeuta és kézműves terápiákban jártas szakemberek tartják egyéni és csoportos foglalkozásaikat, mely népszerű, és az ellátottak megelégedésére szolgál. Egyházi intézményként kiemelten fontos a hit, mint spiritualitás gyógyító erejének folyamatos jelenléte is. Az ellátás térítésmentes, ezért különösen nagy örömmel és hálával köszönik meg a jószándékú emberek támogatását. „Meghatódva fogadtuk a hírt, hogy a súlyos betegségen átesett embertársaink megsegítése érdekében az MKPK, mint már oly sokszor, ismét segítő kezet nyújtott Otthonunknak.”

Az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonban jelenleg 150 középsúlyos értelmi és súlyos-halmozottan sérült él – mondta el Szalai Zsuzsanna intézményvezető, aki számára meglepetés volt, hogy ők az egyik kedvezményezettjei a könyvből származó bevételnek. Az intézmény célja a teljes körű – lakhatás, ápolás-gondozás, foglalkoztatás, szociális, mentálhigiénés, egészségügyi - ellátás nyújtása, az intézménybe felvételt nyert fogyatékossággal élő személyek részére, valamint kiemelt fontosságú az itt élők állapotához igazodó fejlesztés, foglalkoztatás. A szocioterápiás foglalkoztatás, a konduktív terápia, a közösségi zeneterápia és a bazális stimuláció a mindennapok során a lakók meglévő képességeire helyezi a hangsúlyt, miközben azokat erősíti. A lakók a foglalkozások során szőnek, nemezelnek, gyöngyöt fűznek, rajzolnak-festenek és agyagból, fából készítenek hasznos, szép termékeket, és megtanulják a sütemény készítés fortélyait. „A Jóisten segítő kezet nyújt ezáltal számunkra” – emelte ki Szalai Zsuzsanna.

Mindkét intézményvezető hangsúlyozta, hogy a befolyt összegből az otthonok komfortját, a lakók kényelmének növelését kívánják megvalósítani.

 

A Magyar Kurír cikkét itt olvashatják.

A Vasárnap.hu-n megjelenő cikket itt találják.