Idősek napja Jászapátiban

Szeptember 30-án, csütörtökön, Idősek napi rendezvényt tartottak Jászapátiban, a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vendel Otthonában. 

A résztvevőket Nyitrainé Kiss Katalin telephelyvezető köszöntötte, majd Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta: a korábban állami működtetésű Szent Vendel Otthon már a Szeretetszolgálat nagy családjához tartozik. A Szeretetszolgálat budapesti központjából Jászapátiban megforduló munkatársak rendszeresen beszámolnak az itt dolgozók szakértelméről, elhivatottságáról. Roland atya külön is megemlítette, hogy milyen jó az itt élőkkel találkozni, kedvességüket, szeretetüket megélni, vagy épp éneküket hallani a szentmiséken. Az is hitelessé teszi az Otthon keresztény értékek szerinti életét, hogy nem pusztán a Szeretetszolgálat családjába integrálódik, de megtartja gyökereit a helyi közösségekben is: részt vesz a városi és a jászsági programokon, ahol az itt lakók is gyakran képviselik Otthonukat. Öröm ezt látni, hallani, megélni.

Pócs János országgyűlési képviselő köszöntője után személyes történetet osztott meg a hallgatósággal: 2010-től jár az otthonba, ahol az egyik lakó bíztatta, hogy mérettesse meg magát a választásokon. Beszédében méltatta az intézményben folyó munkát. Farkas Ferenc, Jászapáti polgármester felolvsta a Gyermekeimnek - egy idős ember gondolatai című művet. Kocsis Sándor c. esperes, aki rendszeresen látogatja az intézményt, a fenntartóváltásról beszélt átvitt értelemben: „nagyon szép kaland az élet, kezdődik egy boldog eseménnyel és végződik egy még boldogabb eseménnyel, találkozunk a fiatal Istennel.” 

Sőregi Katalin intézményvezető köszönetet mondott az Otthonban élő idősek példájáért, amellyel nap mint nap tanulhatja tőlük a méltóságteljes és alázatos viszonyulást a megpróbáltatások elviselésében. Kis Józsefné a Jászapáti Kis Szent Teréz Kamilliánus Közösség elnöke köszöntötte az időseket, majd elmondta: 26 éve járnak az intézménybe, egy korábbi ápoló, Tóth Gáborné ötlete nyomán, akinek felvetésére heti renszerességgel tartanak imaórákat. 

A jó hangulatot az otthon különböző részlegeinek verses - zenés műsora biztosította, majd  Karczagi János és Szomszéd Ildikó magyar nóta és operett műsora zárta az ünnepséget.