Húsvét az Okos Gizella Házban

Szokatlan volt ez a nagyböjti időszak. Lakóink nem találkozhattak szeretteikkel, hozzátartozóikkal. A karantén ráébresztett minket sebezhetőségünkre, de a megpróbáltatások meg is erősítettek bennünket és győzedelmes örömmel hirdetjük: Krisztus feltámadt, valóban feltámadt! Itt van köztünk. A köztünk lévő szeretetben. Bátorító üzenetekben, telefonokban, a hozzátartozók szeretetcsomagjaiban. A fenntartó és a székhelyünk által biztosított adományokban, melyek elősegítik a hatékony védekezést.

Megalakult intézményünkben a szakmai team;  tagjai az aktuális járványügyi helyzet függvényében és a jogszabályi előírások ismeretében végzik munkájukat.

Megtapasztalhattuk, hogy a megpróbáltatások idején kiárad a kegyelem. A nagyböjt és a nagyhét napjaiban - a szociális távolságot betartva – naponta zsolozsmát imádkoztunk lakók és mentálhigiénés munkatársak részvételével.

Az intézmény ünnepi dekorálása is sokaknak volt szívügye: lakók, foglalkoztatók, nővérek sőt még a portások is szépítették a környezetünket. Az Otthon kertje a műszaki munkatársak és a lakók közös összefogásával lesz egyre gondozottabb, virágosabb, hívogatóbb.

Az irodán és a gazdasági részlegen dolgozók a portásokkal együtt fogadták az aggódó hozzátartozók telefonjait. Szolgálatkészségük és nyugodt hozzáállásuk segített meggyőzni az aggodalmaskodókat:  az ellátás és az intézmény zavartalan működése továbbra is biztosított. A mindig kedves és készséges konyhai dolgozók munkavégzése lehetővé tette, hogy lakóink ha nem is családi körben de családias légkörben tölthessék az ünnep napjait. Mindehhez a tiszta környezetet a takarítók és a mosodások lelkiismeretes munkája biztosítja. Nem lehetünk eléggé hálásak az ápolók, gondozók megfeszített munkájáért – heroikus küzdelmet vívnak a nehezített körülmények között.

A testi jóllét mellett a lelki kiegyensúlyozottság elérése és megtartása is elengedhetetlen. A mentál csoport tagjai csoportfoglalkozások híján egyéni látogatásokkal,  beszélgetésekkel próbálják támogatni a lakókat.

Látható, hogy a koronavírus járvány miatt hatalmas nyomás nehezedik a dolgozóinkra. Minden elismerésünk az övék, hogy ebben a nehéz időszakban oly remekül helytállnak. A nehézségek összekovácsolják a lakóközösséget éppúgy , mint a dolgozói kollektívát. Szeretetközösség az Otthonunk, ahol a szeretet megtart, százannyit ad, szétárad, sugároz, vonz, lelkesít és jóra késztet. Kiteljesít és önmagát osztja szét. Ez igazi, hittel átjárt szeretet.

                                                                                  Irta: Nagy Anikó mentálhigiénés munkatárs