Hatalmas beruházás valósult meg Lajosmizsén

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Lajos Otthonának kazáncseréjére került sor 2023 októberében. A saját forrásból megvalósult korszerűsítés nem csupán az itt élőket és dolgozókat szolgálja, de környezetvédelmi és gazdasági szempontok alapján is fontos lépés volt. A használati melegvízellátást a kivitelezés teljes időtartama alatt sikerült fenntartani. A használati melegvízellátás teljeskörű műszaki megvalósítását a Termika Épületgépészeti Kft. végezte el.

2022. szeptember elején az intézményben működő, a használati melegvizet termelő egyik gázbojler meghibásodás miatt váratlanul megállt. A melegvizet üstökben készítették elő, a fürdetést és konyhai mosogatást nehezen oldották meg. Az 1985-ben gyártott készülékek ideje lejárt, és a többszöri szerelés ellenére se működtek rendesen. A régi bojlerek nem a mai technikai kor színvonalát képviselték, hiszen nem rendelkeztek hőmérséklet szabályozással, hőátadó felületük erősen szennyezett, vízköves volt. A vízkő miatt a vízmelegítést csak többlet gáz elégetésével tudták fedezni. 

Ezzel szemben az új hőellátás alapja korszerű kondenzációs gázkazán. Az energia- és költséghatékony üzemeltetés érdekében az új kazán minden körülmények között biztosítja a használati melegvízellátást. A használati melegvíz indirekt tározóba kerül betárolásra, ami egy korszerű szigetelt tartály. Az új kazán képes a fűtési szezonban rásegíteni a radiátoros fűtést biztosító kazánok melegvíztermelésére, enyhébb külső hőmérsékleti viszonyok esetén a használati melegvízellátáson kívül a radiátoros fűtéshez is biztosítja a melegvizet. Ebben az esetben a radiátoros fűtést biztosító kazánok akár le is állíthatók.

Ez a beruházás az idősotthon életében minőségi javulást valamint a biztonságos működést is jelent. 

 

Szakmai háttér: Horváth Béla, műszaki csoportvezető, Katolikus Szeretetszolgálat