Emlékplakett avatás Bakonyszücsön

A leleplezés ünnepi pillanatai
A leleplezés ünnepi pillanatai

2021. szeptember 23-án intézményünk alapítóinak tiszteletére emlékplakettet avattunk. Dr. Bakos Tóth Márta onkopszichológus és Rajzi Pál Atya domborművét felkérésünkre Pintér Tibor szobrászművész úr készítette el.

Az ünnepség a Bakonyszücsi Nagyboldogasszony Templomban Dr. Udvardy György Érsek Úr által celebrált szentmisével kezdődött, aki a szentbeszédben hangsúlyozta, hogy „Isten mindig támaszt olyan embereket, akik a legkisebbekkel való törődést, betegek szolgálatát, a reményvesztettek reményhez jutását Krisztusi módon, adott körülmények között segítik”.

Az ünnepségen meleg hangú, az alapítókat szívből méltató, lélekemelő beszédek hangzottak el.Dr. Vajda Norbert Főigazgató Úr ünnepi gondolatai arról szóltak, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat, mint fenntartó büszke arra, hogy az országban egyedülálló szolgáltatást nyújtó intézmény fenntartója és a tevékenységben társa lehet és ez által az elesett embertársaink életét szebbé, jobbá tehetjük. Prof. Dr. Horváth Ildikó Államtitkár Asszony kiemelte: Az emlékplakett azt jelenti, hogy „nem csak emlékezünk a régi időkre, és az ő jóságukra, de átvesszük és őrizzük a gyertyát, és tovább visszük a fényét a rászorulóknak”.

Juhász Judit a Nemzeti Alapítvány elnöke személyes hangú beszédében megemlékezett a kezdetektől egészen Márta néni élete végéig tartó munkásságáról, a vele együtt kitűzött és elért célokról, Dr. Bakos Tóth Márta emberi nagyságáról. Az ünneplők megismerhették a jelenlegi Lelki Rehabilitációs Otthon előtti idők történeteit, küzdelmeit, melyeknek köszönhetően ma az intézmény minden igényt kielégítő ellátást nyújthat azoknak a rosszindulatú daganatos megbetegedésben, fogyatékosságban és tartós egészségkárosodásban szenvedőknek, akik az Otthonba lelki rehabilitációra érkeznek.

Tornavölgyi Krisztián Atya, a Veszprémi Érseki Hivatal Irodaigazgatója Rajczi Pál Kanonok Úr élettörténetét ismertette, aki helyi plébánosként felkarolta az elesettek ügyében végzett rehabilitációs szolgálatot és közbenjárt annak érdekében, hogy a Plébánia épületben mindez megvalósulhasson.Az emlékplaketteket dr. Udvardy György Érsek Úr áldotta meg, majd a szakmai szervezetek jelen lévő képviselői helyezték el az emlékezés és tisztelet virágait. Az ünnepséget követő fogadáson Dr. Péterfalvi Attila c. egyetemi tanár köszönetet mondott az Alapítók nagylelkűségének, és megköszönte az Otthonban szolgálatot teljesítők munkáját.

Dr. Kállay Krisztián Főorvos Úr, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat titkára bejelentette, hogy a szervezet az alapítók iránti tiszteletből megalapították a Bakos-Tóth Márta díjat, mellyel minden évben a daganatos megbetegedésben szenvedő gyermekek gyógyítását szolgáló segítő szakemberek munkáját köszönik meg. Ezután a kiemelt támogatók tevékenységét köszönte meg Forsthoffer Erzsébet intézmény vezető, majd Dr. Kovács Zoltán Országgyűlési képviselő Úr pohárköszöntőjét követően kötetlen beszélgetésre került sor.