Emberi méltóság tananyag - pályázati lehetőség iskolák részére

A Katolikus Szeretetszolgálat (továbbiakban: KSZ) a „Természetes gyermekáldás” projektje keretében nyílt pályázatot hirdet a magyarországi székhellyel rendelkező oktatási intézmények számára. A Human Dignity Curriculum (rövidítve: HDC) nyolc évfolyam számára biztosít egy olyan tananyagot, melynek segítségével a tanulók megérthetik és kifejezhetik emberi méltóságukat, elmélyíthetik az emberi méltóság és az emberi szabadság kapcsolatának megértését, és segítséget kapnak emberségük megerősödéséhez-növekedéséhez. A tananyag rendkívül alkalmas a szociális kompetenciák fejlesztésére, testi-lelki egészségnevelésre, énkép-önismeret fejlesztésére, melyeket a Nemzeti Alaptanterv alapvető fejlesztendő területekként emel ki.

A tananyag az alábbi főbb témákat érinti:
•    Miben különbözünk, és miben hasonlítunk más élőlényekre? 
•    Mi az emberi méltóságunk alapja? 
•    Mik az erősségeink, hogyan használhatjuk ezeket a közösség javára? 
•    Mik a rossz szokásaink, mit tehetünk ellenük? 
•    Hogyan fejezzük ki jó és rossz érzéseinket megfelelő, elfogadható módon? 
•    Melyek a jó-rossz döntéseink, és milyen következményeik vannak az életünkben?
•    Mit jelent a barátság, miért olyan értékes kincs? Barátként mi a feladatunk, hogyan segíthetjük egymást egyre jobb emberré válni? 
•    Mi a tisztelet, hogyan fejezhetjük ki? 
•    Mi a szeretet, és milyen formában élhetjük meg? 
•    Milyen érzelmeink vannak, és hogyan élhetjük meg őket mások méltóságát tiszteletben tartva?

Ezek a témakörök egyetemes emberi értékeket közvetítenek, mindig a gyermekek életkorához igazodva. Az órai feladatok úgy épülnek fel, hogy közös gondolkodásra, cselekvésre ösztönzik a közösséget. A tanárok az általuk tanított korosztály számára előkészített tanári kézikönyvet kapnak a kezükbe, melyben megtalálható az adott évfolyam számára megírt teljes tananyag magyar nyelven: azaz a tanulási célkitűzések, tanórák részletes menete, felhasználandó anyagok, nyomtatványok, ajánlott cikkek és videók, játékok és mondókák, szemléltető eszközök kivetítésre/fénymásolásra/nyomtatásra kész példányai. 

A HDC tananyag licencjogát a 2021-2022-es tanévben a Katolikus Szeretetszolgálat magyarországi iskolák számára pályázat útján ingyenesen biztosítja – a pályázat más anyagi támogatást nem tud nyújtani az iskoláknak. Sikeres pályázat esetén az intézmény az összes kért évfolyamára, korlátozás és megkötés nélkül kapja meg a licencjogot. A tanításra először a 2020-2021-es tanévben kerülhet sor, de legkésőbb 2021. október 15-ig meg kell kezdeni.

A pályázat részletes feltételei.

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Telefon: +36304640601
E-mail: emberimeltosagtananyag@gmail.com