Élmények a Sasközpontban

Június 13-án hétfőn a Jászberényhez közeli Sasközpontba látogattunk ellátottainkkal. Most elsősorban olyan lakókat igyekeztünk a kirándulásba bevonni, akik kerekesszékkel tudnak a legbiztonságosabban közlekedni. Ahhoz, hogy mindezt meg tudjuk valósítani, közreműködött a Fenntartó Szeretetszolgálattal szerződésben álló HOMM Kft., akik olyan speciális busszal érkeztek intézményünkbe, amelybe 13 fő kerekes székes ellátottat könnyen el tudtunk helyezni és az ő szállításukra tökéletesen megfelelt az erre kiépített, felszerelt autóbusz.

Hét kísérővel érkeztünk a célállomásra, ahol Juhász Tibor, a Sasközpont vezetője, természetvédelmi őr fogadott bennünket nagy örömmel. Lelkesen bemutatta nekünk az ottani élővilágot, és beszélt arról is, hogy 2015 óta működik a központ, ahol elsősorban olyan madarak élnek, akiket a természetbe már nem tudnak visszaengedni, önellátásra sajnos már nem képesek sérülésük miatt.

Megtekintettük ellátottainkkal a madárházat, ahol a nagytestű madarak élnek. A parlagi sasról megtudtuk, hogy tulajdonképp a Sasközpont miattuk épült. Az is elhangzott Juhász Tibor előadásában, hogy a 90-es években hazánkban nem sok élt ebből a madárfajból, mindössze 17-18 pár volt csak, az is hegyvidékeken. Később, 2002-ben sikerült a parlagi sasok védelmére pályázatot elnyerni. Ragadozó állatról van szó, húsevő.

A folytatásban nagy testű vadmacskát, sasfiókákat és végül egy baglyot is volt szerencsénk közelről megtekinteni, sőt a bagoly puha tollazatát lehetőségünk volt meg is „simogatni”.

Élmény volt ez a délelőtt számunkra, amelyet köszönünk minden közreműködő segítőnknek.