"Éljen bennem szikrányi humor" - Vezetőknek szóló "Élménynapot" tartottunk

Intézményvezetők, telephely-, részleg- és gazdasági vezetők részére szervezett „Élménynapot” a Katolikus Szeretetszolgálat március 23-án. Az élménynap során a lelki töltekezés mellett szakmai tapasztalatcserére is lehetőség volt a Szeretetszolgálat budapesti központjában.

A jelenlévőket Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a vezetői pozíció az a sajátos munkakör, ahol a leginkább egyedül lehet maradni a felelősség terhével. Beszélt a vezetői magányról, valamint az eszmény és a valóság között meghúzódó feszültségről. Egy intézmény vezetését mindenki szeretné jól csinálni, vannak elképzelések és tervek, vannak szakmai elvárások, amelyeknek meg kell felelni. Eközben az élet gyakran produkál olyan helyzeteket, amikor derült égből villámcsapásként érkezik egy váratlan gond, megoldandó feladat. Vajda Norbert hangsúlyozta: az „Élménynap” abban szeretne segíteni, hogy a vezetők is időt és teret kapjanak tapasztalataik, terheik, örömeik megosztására, valamint a lelki töltekezésre is.

Juhos Imre, a Katolikus Szeretetszolgálat munkatársa, mentálhigiénés szakember, az „Élménynap” főszervezője köszöntőjében kiemelte, hogy miközben a vezető minden nap hordozza a felelősség terhét, táplálja magában a hálás lelkületet az elért sikerekért. Szent XXIII. János pápa imádsága alapján felsorolta a keresztény vezető legfőbb tulajdonságait: fogadjon minden hozzáfordulót Isten küldötteként, tudjon mindenkinek egy jó szót adni útravalóul, ne veszítse el az önuralmát, ne legyen barátságtalan vagy sértő. Éljen benne szikrányi humor, amely megóvja őt attól, hogy önmagának, másoknak vagy bizonyos helyzeteknek túlzott jelentőséget tulajdonítson. És legyen tudatában annak, hogy személyiségén és magatartásán keresztül ki tudja fejezni Isten közelségét.

Az „Élménynap” előadója és vezetője Johann Gyula mentálhigiénés szakember volt. Beszédében utalt arra, hogy egy nagyon embert próbáló időszakból jövünk éppen ki, hiszen a járványhelyzet hétről hétre új helyzeteket, intézkedéseket és megoldandó problémákat hozott. Kiemelte: a vezetői pozícióban különösen fontos annak tudatosítása, hogy nem egy személyben kell helytállnia mindenben, hiszen a munkatársakra, az egész intézményi hálóra támaszkodhat, ha olyan kapcsolatot sikerül kialakítani. Hangsúlyozta az önreflexív gondolkodás fontosságát: "kiteszem magam annak, hogy a gondolataimmal, érzéseimmel, félelmeimmel, örömeimmel mások is találkozhatnak. Ez nem egy megszokott vezetői alapállás, de szükséges, különben elmagányosodunk, kiégünk." A felvezető gondolatok után páros és csoportos gyakorlatokkal, személyes megosztásokkal, szakmai megbeszélésekkel a résztvevők megerősítést kaptak a személyiségükben, a pozíciójuk és a feladataik ellátásában, hivatásuk elmélyítésében.