Egy különleges hét krónikája

Ahogy a világot és országunkat, úgy bennünket is nehezen érintett a kialakult járványügyi állapot. A legfontosabb küldetésünknek azonban most azt tekintjük, hogy ami csak emberileg lehetséges minden óvintézkedést megtegyünk és megóvjuk idős Lakóink testi és lelki egészségét egyaránt. A lelki egészség védelme ebben a gyorsan eszkalálódó, rendkívül állapotban a szokásosnál is kiemeltebb figyelmet kap. Mentálhigiénés munkatársainkkal ezért folyamatosan azon dolgozunk, hogy ami pozitívumot csak lehet, kihozzunk ebből a helyzetből és a negatív hírek helyett mi a napfényt és az örömteli pillanatokat költöztessünk Lakóink szívébe.

E célunkat szem előtt tartva Názáret Ház telephelyünkön egy kívánság lista írásával indítottuk a hétfő délelőtti foglalkozást emeleti Lakóinkkal. Minden résztvevő lehetőséget kapott jelezni, hogy a kikapcsolódás mely formáinak örülne leginkább. Záporoztak a jobbnál jobb ötletek és mindenkinek nagyon tetszett, hogy ő diktálhatja a feltételeket. A heti programterv ennek értelmében került kialakításra, melyben szerepel sok-sok szójáték, közkívánatra zenehallgatás, filmvetítés Sissi életéről, ami nagy nézettségnek örvendő örök klasszikus elsődlegesen a hölgyek körében. Irodalmi kávéházunk több hetes témája e héttől egy gyengén látó Lakónk hangos könyve, az Ábel és Eszter műve lett, ami a hab a tortán a délutáni kávézáshoz. Kiemelten fontosnak tartjuk a hitélet gyakorlásának biztosítását a külsős előadó távolmaradása ellenére is, ezért azt kisebb módosítással valósítjuk meg. A foglalkozás során a Bibliából történő felolvasás, a bibliai totó, a közös imádság, valamint az egyházi énekek eléneklése egyaránt megvalósítható. Az újfajta programok mellett kihagyhatatlan heti eseményt jelentett a gyógytorna, valamint a szentmise Kemenes Gábor atya celebrálásával, mely nagy lelki feltöltődést ad a Lakóknak. A nehéz napokon mindig jólesik egy kis extra finomság, ezért uzsonnakor igyekeztünk megédesíteni az életet némi hazai lekváros kenyérrel.

Földszinti Lakóinkkal együtt örültünk a gyönyörű, napsütéses időnek, hiszen így lehetőség adódott meglátogatni a Szent Ferenc udvarban élő állatokat, a cicákat, Telma kutyát, a baromfiudvar lakóit, a nyuszikat és a gerlepárt. A hosszú tél után nagyon vágyódtak már az otthon Lakói a szabad levegőre és a szabadtéri programokra. Sokszor felemlegettük a tavalyi jó hangulatú udvari foglalkozásokat, amikor a délelőttöt és délutánt is az udvaron töltöttük. A napsütés ellenére a délelőtt kissé hűvös volt, ezért az első foglalkozás még a foglalkoztatóban került megrendezésre, ahol „Játék a betűkkel” játékot játszottunk. A falra kitűzött „játszótér” szót betűnkként megfordítva a feladat az volt, hogy az ABC betűiből kellett mondania mindenkinek egy-egy betűt. Akinek sikerült eltalálni egy betűt, az a papírt lett megfordítva. Néhány kör után sikerült kitalálni a játszótér szót. Ezzel a játék még nem ért véget, a következő feladat az volt, hogy a játszótér szó betűiből alkossunk minél több új szót. Nem lehetett eléggé dicsérni a csapatot, hiszen ebből a 9 betűből 30 új szót tudtak alkotni!

Ebéd előtt még belefért egy kis séta, ebéd után pedig végre jó melegen sütött a nap, ezért mindenki kapott egy kiskabátot vagy kardigánt, így a nővérek segítségével ki lehetett vinni Lakóinkat, jó sokan össze is jöttünk. Nagy örömünkre szolgált, hogy a súlyosabb fokú demenciával élő Lakóink közül is többen kijöttek. Az állatok és a kert megtekintése után Lakóink közös kívánságára retró muzsikákat hallgattunk. Volt, aki becsukta a szemét, úgy hallgatta a sláger dallamokat volt, aki énekelt és volt, aki a ritmust adta, de még olyan is, aki táncra perdült örömében! Nagyon jó hangulatban eltöltött délután volt, sok-sok napsütéssel és zenével feltöltekezve.

-Telephelyvezető és mentálhigiénés csoport-