Dinamikus fejlődés 

Fotó: Magyar Kurír
Fotó: Magyar Kurír

Az év vége minden személy életében elcsendesedést, számvetést és előre tekintést hoz magával - nincs ez másként az intézményeknél sem. A Katolikus Szeretetszolgálatnál is mozgalmasan, kihívásokkal telt az elmúlt esztendő, amelyről dr. Vajda Norbert főigazgatót kérdeztük. 

Hogyan értékelné az elmúlt évet?  

Ha egy szóval kellene megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy küzdelmes volt. Mivel a ránk bízottak között sok az idős, beteg, fogyatékkal élő, ezért kifejezetten nehéz volt a covidos időszak, örültünk, amikor alábbhagyott a járvány. De arra nem számítottunk, hogy szinte szusszanásnyi időnk sem lesz, mert egy korábban nem tapasztalt válság kezdődik. Intézményfenntartóként pedig az energiaválság érint bennünket különösen nehezen.  

Év végén nem csupán visszatekinteni szokás az eseményekre, hanem hálát is adunk. Ön miért hálás? Mi történt ebben az évben, amit különösen is kiemelne? 

Elsősorban a munkatársainkat emelném ki. A pandémia nem csak a Szeretetszolgálatnak, mint intézménynek volt nehéz, hanem minden egyes személynek, magánemberként is. Küzdöttünk a mindennapokkal, az esetleges betegségekkel, aggódtunk a szeretteink egészségéért, sokszor és sokféle szituációban kellett helyt állnia mindannyiunknak. A munkatársaink ezen felül gondoskodtak szívvel, lélekkel és természetesen óriási szakértelemmel a ránk bízottakról. Örömmel tölt el, hogy az intézményeinkben dolgozókat ebben a nem könnyű gazdasági helyzetben anyagilag is tudtuk támogatni. A szociális munka napajára adott cafeteria juttatás, az év végi prémium, és a Szörényi-díj is mind ennek a megvalósulásai. Hálás vagyok ezen kívül a hitemért, hiszen az a lelki plusz, amit egy katolikus intézményben megtapasztalhatok, nagyban hozzájárul, hogy másként tekintsek a nehézségekre, máshogy álljak bizonyos helyzetekhez. 

A 2023-as év - még az optimista előrejelzések szerint is - kihívásokkal teli lesz. Hogyan lehet erre felkészülni főigazgatóként?  

A Katolikus Szeretetszolgálat egy nagyon dinamikusan fejlődő szervezet, amelyet nem lehet megkerülni a szociális szakmai közösségben. Eddig is és ezentúl is meghatározó szerepe lesz. A 2022-es évben sok eredményt sikerült elérnünk, nagyon bízom benne, hogy a várható nehézségek ellenére ez a tendencia folytatódni fog a következő évben is.  

A szolgáló szeretet – amely működésünket alapvetően jellemzi - az intézményeink fenntartásán és működtetésén túl társadalmi küldetést is ad számunkra. Ezért vállalta fel a Szeretetszolgálat a Természetes gyermekáldás projekten belül a babát váró fiatalok számára a cikluskövetés program részletes kidolgozását és működtetését és a kifejezetten gyerekeknek szóló uspace oldal elindítását is. Felismertük, hogy a demenciával élő embertársaink és a közvetlen környezetükben élő családtagjaik felé is küldetésünk van, ezért indítottuk el már több mint fél évtizede az INDA programot, amelyet azóta is viszünk tovább, hiszen Magyarországon minden harmadik családot érint a demencia jelensége. Szeretnénk ezért, ha országosan minél több helyszínen megismertethetnénk ezt a programot, minél több érintett családnak segítséget tudnánk nyújtani az információk és a tudásanyag átadásával.  

Szintén egy nagyon fontos terület a társadalomban az alkohol rabságával küzdő embertársainkkal való foglalkozás, amely nagyon sok honfitársunk életét nehezíti meg – nem ritkán a családtagokon kívül mások számára áthatatlanul. Kiemelt célunk az, hogy minden hozzánk forduló személy - legyen az meddőséggel, demenciával vagy alkoholizmussal élő, esetleg idős, beteg, szenvedő embertársunk - a szakértők odafigyelése által megtapasztalja a Teremtő Isten gondviselő szeretetét.