Demenciáról másként – szakmai napot tartottak Győrben

A Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat június 9-én, Győrben a Széchenyi István Egyetemen tartotta meg az „INDA – Demenciáról másként!” elnevezésű projekt disszeminációs szakmai napját – tájékoztat a szervezet.

A konferencián köszöntőt mondott Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára; Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára; Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere; valamint Egervári Ágnes, a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat főigazgatója.A szakmai napon megvalósult programok, előadások a demens személyek komplex gondozási lehetőségeire irányították a figyelmet, a gondozók számára kínált képzési alternatívák álltak a fókuszban.

 

Az európai uniós forrásból megvalósuló Demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások megalapozása elnevezésű projekt célja, hogy a feltárt szükségletekre összpontosítva rugalmas, komplex gondozási programot dolgozzon ki, és ennek fő elemeit – köztük a szakemberek képzését – meg is valósítsa.

A projekt fő célkitűzése, hogy a szociális és egészségügyi ellátórendszer különböző színterein dolgozó szakemberek képesek legyenek felvilágosítást adni és szakszerű támogatást nyújtani, megalapozott tudásuk legyen a demenciával járó fizikai, pszichés és szociális változásokról. A projekt során többszintű képzéseket kínálnak a szakembereknek. Akár a szociális és egészségügyi dolgozók számára is nyújtanak tanulási lehetőséget. Céljuk az is, hogy a dolgozók képessé váljanak a további önképzésre: az alapozó képzés után a projekt internetes felületén keresztül jussanak további szakmai anyagokhoz, valamint aktuális információkhoz.

A projekt eredményeként háromszáz magas szinten képzett munkatárs segítheti a továbbiakban a demens személyeket és az érintett családokat, ráadásul ezek a szakemberek szert tesznek közös szókincsre, fogalomrendszerre, amely nagyban megkönnyíti az egyes területek közötti átjárást és egymás megértését, valamint azt, hogy a különböző fenntartású szociális szolgáltatások és egészségügyi ellátások szereplői képesek legyenek együttműködni a demens beteg lehető legjobb, legteljesebb ellátása érdekében.

Fotó: Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat

Forrás: Magyar Kurír