Cikluskövetést oktatók országos találkozója és szakmai napja

A budapesti Párbeszéd Házában tartották a cikluskövetést oktatók országos találkozóját és szakmai napját november 13-án. Az egész napos programra az ország egészéből érkeztek oktatók és orvosok, hogy jobban megismerjék egymást, illetve a különböző cikluskövetési módszereket. 

A résztvevőket Schaffler Orsolya és Ágnes, a Természetes Gyermekáldás projekt szakmai vezetője és koordinátora köszöntötte. Beszédükben kihangsúlyozták, hogy bizonyos kutatások szerint ma a nők alig 3%-a végez cikluskövetést rendszeresen, miközben egyre több párnak kell küzdenie a gyermekáldásért. 

Ma Magyarországon négy, világszerte ismert, orvosok által kidolgozott módszert lehet személyes oktatással elsajátítani. Lukács Krisztina a Billings módszerről elmondta: lényege az egyszerűség és a tervezhetőség. A szervezet több, mint 100 országban működik világszerte: konferenciákat és oktatóképzéseket tartanak. A módszert oktatóknak háromévente meg kell újítaniuk az akkreditációjukat, ezzel biztosítják a folyamatos minőségi információátadást. A módszert extrém körülmények között is biztonsággal lehet alkalmazni: a látássérültek, a vakok és a nyomornegyedek lakói is pontosan ugyanolyan hatékonysággal élhetnek a módszer nyújtotta előnyökkel. Carreno Bea a Creighton módszert mutatta be. Elmondta, hogy egy éve működnek egyesületként. Oktatóknak szerveznek szakmai napokat - gyakran orvosok részvételével, valamint folyamatosan kapcsolatban állnak a nemzetközi szervezetükkel is. A Creighton Magyarország Egyesület imaesteket is szervez meddőséggel küzdő párokért a budapesti Horváth Mihály téri Szent József-plébániatemplomban. A FEMM Health módszerről Kovács Ágnes szülésznő beszélt a résztvevőknek. Elmondta, hogy a szervezet célja az oktatók összefogása, a találkozási lehetőség biztosítása, valamint hidat képezni az oktatók és az orvosok között. A Sensiplan módszert Tirczka Zsófia mutatta be, aki kiemelte, hogy az egyesület korábbi – közismertebb – neve Termékenység és tudatosság (TÉT) volt.

A különböző módszerek rövid bemutatása után játékos ismerkedésre került sor. Ennek során kiderült, hogy a földrajzi elhelyezkedésen kívül a legkülönfélébb szakmák képviseltetik magukat: az egészségügyben dolgozók mellett tanárok, vállalkozók, jogász, fogorvos, pszichológus is volt, illetve a Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért Közösség két szerzetese is részt vett, ők a Billings módszert oktatják a hozzájuk forduló házaspároknak. 

A délutáni szekciókban olyan különböző helyzeteket tekintettek át, amelyekkel a cikluskövetési módszereket oktatók is találkozhatnak a mindennapokban. A szoptatós édesanyák, a menopauza időszakában lévők, illetve a meddőségi problémákkal küzdő párok lehetséges kérdéseit, illetve a felvetődő problémákat beszélték át. Oktatóként nem csupán a megfelelő információs tudás, hanem a helyes kommunikáció is nagyon fontos. Vörös Nóra kommunikációs workshopján interaktív módon kaphattak betekintést a résztvevők egyrészt a kommunikációs alapfogalmakba, másrészt a szituációs gyakorlatokon keresztül a beszélgetések elemző áttekintésére is lehetőség volt.

A szakmai nap végén endokrinológusok és szülész-nőgyógyászok válaszoltak a korábban összegyűjtött szakmai kérdésekre. A Katolikus Szeretetszolgálat által létrehozott cikluskovetes.hu oldalon a négy módszer bemutatása mellett egy információs térkép is található a Magyarországon cikluskövetést oktatók elérhetőségeivel. A szervezők reményei szerint a jövőben tovább bővíthető mind az oktatók, mind a módszereket alkalmazó orvosok száma is.